Turnul de control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 33 de ani, Virgil Căruţaşu, extrema de forţă a campioanei României, CSU Asesoft Ploieşti, este de neclintit sub panouri. Deşi specialitatea sa este apărarea, Căruţaşu contribuie, de multe ori decisiv, şi în ofensivă, în primul meci al sezonului, el adăugând celor 19 recuperări şi 21 de puncte.

„Apărarea câştigă titluri”, este una dintre cele mai cunoscute sintagme care circulă în lumea baschetului profesionist american. Şi poate cel mai bun exponent al acestor vorbe în campionatul naţional este Virgil Căruţaşu, cel mai titrat jucător aflat în activitate, cu 8 titluri de campion la activ.

Tot jocul său începe de la apărarea la sânge pe care o practică iar ofensiva actualei sale echipe, CSU Asesoft Ploieşti, se bazează de cele mai multe ori pe recuperările sale de sub cele două panouri.

„Turnul de control” din spaţiul de trei secunde nu scapă aproape nicio minge care zboară pe lângă inel, lucru demonstrat şi în prima etapă din acest sezon când Virgil a încheiat cu o performanţă rarisimă, 21 de puncte, 19 recuperări.

„Nu este recordul meu personal în ceea ce priveşte recuperările. Am reuşit anul trecut 25 într-un meci cu Rapid iar pe când jucam la Dinamo am avut 26 de recuperări într-o partidă cu Sibiu”, spunea Căruţaşu la finalul partidei cu Timişoara.

Deşi a avut adversari de temut sub panouri, printre care Marc Gasol, campion european şi mondial cu naţionala Spaniei, Căruţaşu şi-a trecut în palmares titlul de cel mai bun jucător la recuperare din ULEB Cup, în sezonul 2007-2008.

„Vreau să trecem de grupe în Challenge Cup”

El deţine, la egalitate cu alţi jucători, cea de-a treia performanţă din istoria competiţiei în ceea ce priveşte numărul de recuperări într-un meci, cu 18 reuşite în partida cu sârbii de la Hemofarm Strada. În noul sezon european Virgil vrea să treacă de grupe în Euro Challenge Cup, acolo unde va juca cu Asesoft.

„În ultimul sezon am cam stagnat în Europa şi vrem să trecem acum de grupe. Avem adversari foarte buni, dar şi noi suntem o echipă puternică”, a declarat Căruţaşu pentru Adevărul Sporturi.

La 33 de ani, el vrea să mai joace cel puţin 2-3 ani la cel mai înalt nivel. „Nu m-am gândit deocamdată la retragere. Poate pe la 35-36 ani, dacă doar dacă nu voi mai putea să mă menţin la o echipă care să se bată la titlu în Divizia A”, a declarat extrema de forţă a ploieştenilor. 

Alexia, fiica lui, e cu ochii pe el

image

Anul trecut, Virgil s-a aflat într-o postură inedită, aceea de a fi antrenat chiar de către soţia sa, Andreea, care a fost antrenorul secund al echipei ploieştene. După ce a născut în primăvară al doilea copil al cuplului, Darius Alexis, soţia lui Virgil a renunţat la antrenorat pentru a fi mai aproape de cel mic.

Însă nu ratează în continuare niciun meci pe care Asesoft îl dispută acasă în Sala Olimpia. „Vine în continuare la toate meciurile şi de fiecare dată când poate, şi la antrenamente.

E cu ochii pe mine”, spune răzând Virgil. Cei doi mai au o fetiţă, Alexia (foto), care este încântată de fiecare dată când vine la meciuri cu părinţii săi, fie pentru că poate să arunce la coş, fie pentru că dansează alături de trupa de majorete a prahovenilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite