Tripla ameninţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marţi, românii  întâlnesc pe Antwerp într-un meci decisiv pentru calificare
Marţi, românii întâlnesc pe Antwerp într-un meci decisiv pentru calificare

Fostul nucleu al echipei naţionale de baschet masculin, Virgil Stănescu, Virgil Căruţaşu şi Bogdan Popescu încearcă să ducă formaţia Steaua Turabo în primăvara FIBA Eurochallenge. Cei trei veterani sunt printre cei mai buni jucători ai steliştilor în actuala campanie europeană şi sunt responsabili în mare măsură şi pentru cele 10 victorii din cele 13 meciuri în campionat.

Au jucat baschet pe trei continente şi în nenumărate campionate şi şi-au reunit forţele în acest sezon pentru a pune umărul la reconstrucţia unei echipe-etalon pentru baschetul românesc, trecută printr-un intens con de umbră.

Au dus pentru mai bine de un deceniu greul la echipa naţională şi, după ce noua generaţie şi-a făcut loc la cârma reprezentativei, cei trei s-au reunit, asemenea unor vechi prieteni care mai vor să trăiască încă o dată nebunia tinereţii. Au ajuns la vârsta la care vrând nevrând sunt catalogaţi drept veterani, şi nici nu e greu când ai alături jucători cu 14-15 ani mai tineri. Dar se pot lăuda că au făcut parte din ultima generaţie care a jucat împotriva unor staruri precum Juan Carlos Navarro, Jorge Garbajosa, Theo Papaloukas sau Dimitros Diamantidis, în ultimele preliminarii disputate în elita baschetului european. Iar experienţa lor s-a văzut în acest sezon, atât în campionat, cât mai ales în FIBA Eurochallenge.

Dublu V, formula succesului sub panou

Steaua ar fi arătat probabil ca o echipă de mijlocul clasamentului fără cei doi Virgil, Stănescu şi Căruţaşu. Cei doi se completează cum nu se poate mai bine. Stănescu este principalul marcator al echipei atât în FIBA Eurochallenge, cu 15,2 puncte pe meci, cât şi în campionat, cu 15,8 puncte pe meci, în timp ce Căruţaşu este cel mai bun recuperator al echipei în Europa, cu 5,8 reuşite pe meci. Importanţa pe care cei doi o au asupra jocului echipei a fost sintetizată cel mai bine chiar de al treilea membru al nucleului, Bogdan Popescu, după meciul cu Antwerp Giants. "Când am văzut că Stănescu a ieşit cu cinci greşeli personale, am fost liniştit, pentru că ştiam că mai e Căruţaşu în teren. Dar când şi el a ieşit, atunci m-am panicat puţin. Ei sunt cei care trag echipa", spunea atunci Popescu.

De altfel, Virgil Stănescu şi Virgil Căruţaşu au fost lideri la marcatori, respectiv recuperatori, în trei dintre cele patru partide disputate în grupele Eurochallenge, inclusiv la cele două victorii reuşite pe propriul teren de echipa militară.

Iar Popescu nu s-a lăsat mai prejos în supervictoria obţinută cu belgienii de la Antwerp, atunci când coşurile sale de trei puncte au fost decisive şi l-a susţinut pe Stănescu în meciul de la Krasnodar, când cei doi au marcat fiecare câte 14 puncte, fiind singurii care au jucat de la egal la egal cu ruşii.

Victoria în Belgia ar aduce primăvara

Mâine, Steaua Turabo joacă meciul-cheie pentru calificarea în primăvara europeană, la Antwerp cu cei de la Giants. Roş-albaştrii au scăpat de un adversar periculos, americanul Tim Black, care a suferit o ruptură musculară în meciul de la Krasnodar şi nu va mai juca în 2010, potrivit informaţiilor publicate de site-ul oficial al echipei.
Nici uriaşul pivot tunisian Salah Meijri nu era sută la sută refăcut după o uşoară accidentare la genunchi. Dacă Steaua învinge mâine, se poate considera deja calificată în fazele superioare ale competiţiei, indiferent de rezultatul meciului cu ruşii de la Kuban Krasnodar din ultima etapă, săptămâna viitoare.

Au ratat-o pe Shakira

Steaua va juca meciul cu Antwerp Giants în Lotto Arena un complex multifuncţional cu o sală pentru baschet de 8.000 de locuri. Arena a fost ridicată în mai multe etape, pornindu-se iniţial de la sală, care a costat 13.000.000 de euro, dintre care 6.000.000 asiguraţi de primăria oraşului şi ajungându-se la un fabulos complex în care s-au investit alte 12 milioane de euro. Un centru de ospitalitate, restaurante, săli de conferinţe, birouri, loje private cu vedere către terenul de joc, totul de ultimă generaţie fac din Lotto Arena un ansamblu de vis, inaugurat în 2007. Steliştii au ratat-o de puţin pe celebra Shakira, care ieri- seară a susţinut în aceeaşi arenă unul dintre concertele turneului european.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite