Ştiau că vor fi umilite!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul Sport” vă prezintă cum a ajuns naţionala feminină a României să fie „călcată în picioare”, într-un turneu amical, de campioana mondială Australia, care s-a impus cu o diferenţă de 103 puncte! Federaţia şi-a asumat umilinţa, trimiţând în Ungaria echipa a treia. Tricolorele au fost spulberate, în cadrul turneului de naţionala de la Antipozi, scor 126-23. 

România se află în primul eşalon al baschetului european feminin şi a participat în ultimul deceniu la trei ediţii ale Campionatului European, dar şansa unor meciuri amicale tari nu se iveşte la tot pasul. În Ungaria era vorba despre un turneu la care participa şi reprezentativa Australiei, campioana mondială şi vicecampioana olimpică.

A fost o şansă istorică de a juca împotriva uneia dintre cele mai bune echipe din lume, cu jucătoare care provin din cele mai puternice campionate. O şansă de care România nu a putut profita, trimiţând echipa a treia, care a fost pe post de carne de tun!

Imagine zdrenţuită

„Reunirea lotului este programată pe 25 iulie şi eu am făcut programul astfel încât să fim pregătiţi la data primului meci oficial, cel de la 14 august. După aceea am primit două invitaţii, la un turneu în Cehia şi la acesta din Ungaria. Am considerat că nu este bine să le refuzăm, mai ales că era vorba despre echipe de top", ne-a explicat Gheorghe Mandache, antrenorul principal al naţionalei.

Înfrângerile categorice cu Ungaria şi Slovacia şi mai ales catastrofa înregistrată în meciul cu Australia au afectat serios imaginea baschetului feminin românesc, mult mai bună decât cea a celui masculin.

Cum majoritatea jucătoarelor de la lotul A erau în vacanţă sau în pregătire individuală pentru reunirea de pe 25 iulie iar cele mai bune tinere jucătoare erau angrenate cu loturile de juniori şi tineret în competiţiile oficiale, echipa trimisă în Ungaria a fost încropită peste noapte.

Atmosferă de vacanţă

„Am sunat personal o serie de jucătoare, clubul din Târgovişte a pus la dispoziţie autocarul echipei, Aradul ne-a oferit o noapte de cazare iar lotul a ajuns la Szombathely în ziua primului joc", a explicat pentru „Adevărul Sport" Carmen Tocală, preşedintele FR Baschet. „A fost un sprijin pe care l-am acordat Federaţiei din Ungaria, care rămăsese fără o a patra echipă în acel turneu. Am anunţat că nu putem veni cu prima echipă, însă ungurii ne-au rugat să-i ajutăm. Nu puteam trimite oricum jucătoarele importante, chiar dacă nu erau în vacanţă, pentru că nu vroiam să riscăm vreo accidentare înaintea preliminariilor", a explicat Tocală.

Adunate în câteva zile, fără nicio şedinţă de pregătire în prealabil, după un drum istovitor pentru majoritatea dintre ele, jucătoarele nu aveau cum să facă faţă unui turneu de asemenea calibru. Mai ales că doar patru dintre ele au fost titulare la echipele de club în sezonul trecut al Diviziei A, Eniko Tarţa, Anca Şipoş, Anita Meszaroş şi Andreea Nemeş.Multe dintre ele au fost nemulţumite pentru că au fost practic trimise „la tăiere". Iar atmosfera rezultată a fost una de vacanţă.

„În timpul meciurilor n-am primit prea multe indicaţii, antrenorul ne-a lăsat să jucăm cum ne-a tăiat capul, ba mai mult, uneori ne mai lua şi peste picior", ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, una dintre componentele lotului deplasat în Ungaria.

Turneu peste voinţa antrenorului

Surse din interiorul echipei spun că antrenorul principal Gheorghe Mandache nu şi-a dorit participarea la acest turneu, însă s-a supus ordinelor federale. „Singurul lucru pozitiv este că aceste fete au văzut ce înseamnă baschetul adevărat. Australia a jucat la potenţial maxim şi dacă putea să ne dea 150 de puncte, ne dădea", a mai spus Mandache.

Lotul României prezent la meciurile din Ungaria

- Eniko Tarţa -     SCM Craiova (titular în Divizia A) 
- Alexandra Uiuiu -     MCM Târgovişte
- Laura Dragoescu -    CSM Satu Mare
- Anita Mészáros-     ICIM Arad (titular în Divizia A)
- Viorela Rus-      BC Alexandria
- Silvia Gradinaru-      Bega Timişoara
- Corina Morosan-      BC Alexandria
- Andreea Orosz  -    ICIM Arad
- Anca Şipoş-      SCM Craiova (titular în Divizia A)
- Andreea Nemes -    LPS Alba Iulia (titular în Divizia A)
- Irina Borş-      LMK Sf. Gheorghe

Rezultate înregistrate în Ungaria:
    Australia - România     126-23
    Slovacia - România     100-52
    Ungaria - România     108-40

Alte eşecuri penibile din sportul românesc

Rezultatele jenante ale naţionalei feminine de baschet în turneul amical din Ungaria completează lista altor momente penibile din istoria sportului românesc. Fotbalul deţine un loc de frunte la acest capitol.

În 1938, la Cupa Mondială din Franţa, echipa naţională de fotbal a României pierdea cu 1-2 în faţa exoticei naţionale din Cuba, echipă ce era spulberată ulterior de Suedia cu 8-0. Cel mai mare eşec raportat la proporţiile scorului rămâne un 0-9 cu Ungaria la 6 iunie 1949. Trecând în zilele noastre, nu putem omite remiza albă realizată în mai anul acesta de naţionala de tineret, antrenată de Emil Săndoi, în faţa Insulelor Capului Verde.

Pe locul secund în topul ruşinilor se situează naţionala de rugby. „Stejarii" au comis-o grav în 2001 când au pierdut, 0-134, meciul test disputat pe Twickenham împotriva Angliei. În acelaşi an de tristă amintire, Dinamo pierdea cu 0-151 partida contra englezilor de la Saracens din Scutul European.

Pe locul trei în această ierarhie se află hocheiul. La 17 februarie 1947, naţionala masculină o „încasa" cu 23-1 de la puternica formaţie a Cehiei, iar în urmă cu ceva ani, naţionala de juniori reuşea contraperformanţa să fie învinsă de Mexic, o ţară care nu dispune de gheaţă în mediu natural.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite