Start în liga magicienilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kobe Bryant  şi LeBron James
Kobe Bryant şi LeBron James

Sezonul 2010-2011 al NBA, liga profesionistă nord-americană de baschet, va debuta marţi noapte după una dintre cele mai agitate pauze competiţionale. Transferul lui LeBron James la Miami a fost capul de afiş al unei veri în care mai multe superstaruri şi-au schimbat echipa.

Niciodată în istoria ligii profesioniste nord-americane nu s-a întâmplat ca în aceeaşi vară atâtea superstaruri să devină libere de contract. Patru membri ai Dream Team-ului care a cucerit medalia olimpică de aur la Beijing în 2008 plus alţi şase-şapte jucători de elită îşi puteau schimba echipa. Unii au ales să o facă, alţii şi-au prelungit contractele actuale, însă raportul de forţe s-a schimbat mult în cele câteva luni de pauză.

Fără îndoială, „trade-ul„ care a înnebunit America a fost cel al lui LeBron James la Miami Heat, acolo unde alături de Dwyane Wade, care şi-a prelungit contractul, a sosit un alt superstar, Chris Bosh de la Toronto. James a împărţit SUA  în două, cei care au apreciat mutarea sa şi cei, mult mai mulţi la număr, care au considerat-o un act de trădare şi de laşitate faţă de fosta echipă, Cleveland Cavaliers. Cel mai aşteptat meci al sezonului pentru cei implicaţi emoţional în această poveste, va fi aşadar reîntoarcerea sa în Cleveland, la 2 decembrie. 

Shaq, ultimul bal

Finalista de anul trecut, Boston Celtics, încearcă să stoarcă ultimele picături de energie din actuala generaţie, care a adus titlul în 2008. Paul Pierce şi Ray Allen şi-au prelungit contractele iar alături de ei, şi de Kevin Garnett, au sosit cei doi O'Neal, Shaquille şi Jermaine. Ambii au semnat contracte pe două sezoane, pentru Shaq fiind probabil ultimul bal înainte de retragere, dacă nu va cuceri un nou titlu. Celtics vor încerca să încurce planurile în Conferinţa de Est celor de la Miami şi a celor de la Orlando Magic. Echipa lui Superman Dwight Howard nu a ieşit în evidenţă prin achiziţiile din această vară însă ţinta este clară,
finala NBA.

Echipa de bătut rămâne însă, în continuare, Los Angeles Lakers. Kobe încearcă să evite orice discuţie legată de posibilul inel de campion cu numărul şase, care l-ar aduce la acelaşi nivel cu Michael Jordan, cel cu care a fost mereu comparat. Dar superstarul din LA va fi cu siguranţă vânat de-a lungul sezonului de această idee. La fel ca şi Orlando, adversara din finala de acum doi ani, Los Angeles nu a umblat aproape deloc la lotul echipei, iar „Master Zen„ Phil Jackson este gata să realizeze şi cu Lakers ceea ce a realizat la Chicago Bulls. Câştigarea de două ori a câte trei titluri consecutive.

Vestul rămâne sălbatic

În Conferinţa de Est, lucrurile sunt destul de clare. În bătălia în trei dintre Miami, Orlando şi Boston sunt slabe şanse să se implice cineva, singurele posibile surprize fiind Atlanta sau Chicago Bulls. Totul s-ar putea schimba doar dacă superstarul Carmelo Anthony ar ajunge, aşa cum s-a tot vehiculat în ultima perioadă, de la Denver la New York. Acolo ar face o pereche de temut cu Amare Stoudemire, care ar putea răsturna calculele actuale.

Fie că Anthony rămâne sau nu la Denver, Conferința de Vest va fi una sălbatică. Evoluţia lui Kevin Durant de la Campionatul Mondial le dă mari speranţe celor de la Oklahoma City Thunder că în acest sezon vor reuşi ceva mai mult decât să le dea bătăi de cap celor de la Lakers în primul tur de playoff. Dallas Mavericks şi Utah Jazz au făcut câteva mutări importante pentru a încerca detronarea celor de la Lakers, iar Denver, cu Carmelo în echipă este şi ea o contracandidată de temut. Nu trebuie uitaţi veteranii de la San Antonio sau puştii de la Portland, ambele echipe capabile de surprize.

NBA se vede pe Dolce Sport

Sezonul 2010-2011 se va vedea în România pe Dolce Sport, care practic a preluat contractul deţinut de Boom Sport One. Două meciuri săptămânal în sezonul regulat şi în playoff, emisiunea săptămânală NBA Action, toate cele trei zile de la All Star Weekend şi Finala NBA integral este pachetul oferit de Dolce Sport.

Curiozitate

Cele trei superstaruri care vor juca la Miami Heat, Lebron James, Dwyane Wade și Chris Bosh, nu se află în Top 20 al salariilor din NBA deoarece au renunţat la salariul maxim pe care îl puteau primi, doar pentru a putea juca împreună.

Plafonul salarial din NBA este în acest sezon puţin peste 58 de milioane de dolari, echipele care îl depăşesc urmând să plătească aşa-numita „taxă de lux", care este de un dolar, pentru fiecare dolar care depăşeşte plafonul salarial.

Top salarii jucători NBA (dolari):

1. Kobe Bryant    LA Lakers    24.806.250
2. Rashard Lewis    Orlando    20.514.000
3. Kevin Garnett    Boston    18.800.000
4. Tim Duncan    San Antonio    18.700.000
5. Michael Redd    Milwaukee    18.300.000
6. Pau Gasol    LA Lakers    17.822.187
7. Andrei Kirilenko    Utah    17.822.187
8. Yao Ming    Houston    17.686.100
9. Gilbert Arenas    Washington    17.730.694
10. Dirk Nowitzki    Dallas    17.300.000

10 lucruri inedite despre NBA

-Cel mai înalt jucător: Yao Ming (Houston Rockets): 2,28 metri
-Cel mai scund jucător: Earl Boykins (Milwaukee Bucks): 1,65 metri
-Cel mai gras jucător: Shaquille O'Neal (Boston Celtics): 147 kilograme
-Cel mai slab jucător: Earl Boykins (Milwaukee Bucks): 60 kilograme
-Cea mai nouă arenă: Amway Center (Orlando Magic) 2010
-Cea mai veche arenă: Oracle Arena (Golden State) 1966
-Cea mai mare arenă: Palace of Auburn Hills (Detroit): 22.076 locuri
-Cea mai mică arenă: Arco Arena (Sacramento): 17.317 locuri
-Cel mai vechi antrenor la o echipă: Jerry Sloan (Utah Jazz): 22 ani.
-Cel mai vechi jucător la o echipă: Kobe Bryant (LA Lakers): 14 ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite