Patronul slam-dunk-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat cel mai mare baschetbalist din toate timpurile, Michael Jordan încearcă, cu aceeaşi foame de succes, să devină şi unul dintre cei mai respectabili patroni de echipă din NBA. La 48 de ani, Jordan a demonstrat recent că încă nu şi-a pierdut pe deplin nici calităţile de jucător şi a înscris un slam-dunk în cadrul unei întâlniri cu fanii echipei pe care o conduce, Charlotte Bobcats.

Charlotte Bobcats, cea mai nouă echipă din NBA, înfiinţată în 2004, organizează an de an, vara, o întâlnire cu cei mai fideli fani, aleşi dintre cei care deţin abonamente pe întreg sezonul. Anul acesta s-au strâns aproape 200 de copii şi adulţi, gata să se întâlnească cu câţiva dintre jucătorii reprezentativi ai echipei. Au avut însă parte de o surpriză uriaşă. Pe lângă antrenorii şi jucătorii prezenţi, gata să-i înveţe câte ceva din tainele baschetului, a venit şi patronul echipei, nimeni altul decât legendarul Michael Jordan.

Se aşteptau probabil ca acesta să vină îmbrăcat la costum, pregătit cu un discurs de curtoazie, să le adreseze câteva cuvinte şi apoi să urce din nou la biroul său de la Time Warner Cable Arena. Surpriză din nou. A venit cu un tricou alb, pantaloni de trening şi încălţat, cum altfel, cu o pereche de ghete Air Jordan, una dintre cele 1.500 pe care le are acasă, aşa cum declara într-o emisiune televizată. Era gata nu numai să vorbească cu cei prezenţi, dar şi să-i provoace, pentru cine avea curajul să încerce, la câteva dueluri unu la unu. Imaginile surprinse de fani pe camerele de luat vederi ale telefoanelor au dezvăluit acelaşi Michael Jordan competitiv. Dribling scurt, coş. Piruetă, coş. Fabulos.  

Cine poate paria că nu mai revine?

Singurul fost jucător din NBA care deţine pachetul majoritar de acţiuni la o echipă din liga profesionistă, chiar dacă cu câteva kilograme în plus şi chinuit de accidentările pe care le-a avut de-a lungul carierei, arată pregătit de competiţie. Are 48 de ani. Un puşti îl provoacă. „Mai poţi să dai un slam-dunk?". „O să-ţi răspund politicos. Da!". Acum un an, invitat la celebra emisiune a lui Jay Leno, a primit aceeaşi întrebare. Buni prieteni, pe Jay nu l-a mai tratat atât de politicos. „Eşti prost? Normal că mai pot să dau un slam-dunk", i-a replicat Jordan zâmbind. „Ce întrebare stupidă", a continuat acesta să-l tachineze, în faţa a milioane de americani care priveau emisiunea.

Demonstraţia pentru fani a venit imediat după întrebarea puştiului. Slam-dunk fără niciun fel de efort. Calităţile incredibile cu care Jordan a uimit o lume întreagă, chiar dacă alterate de timp, încă există. Şi acum mulţi se întreabă dacă Jordan chiar a glumit în discursul ţinut cu ocazia introducerii în Hall of Fame. „Nu fiţi miraţi dacă mă veţi vedea jucând din nou la 50 de ani. Nu se ştie niciodată", a spus atunci MJ.

Antrenorul celor de la Bobcats, Paul Silas, a dezvăluit că în sezonul trecut Jordan a participat la mai multe dintre antrenamentele echipei sale, ba, mai mult, la unul dintre ele, în cadrul unui exerciţiu cu temă defensivă, nu a putut fi depăşit de niciunul dintre jucători, majoritatea dintre ei cu peste 20 de ani mai tineri. Însă, pe cât de aiuristică poate fi o posibilă revenire pe teren, nimeni nu are curajul să parieze împotrivă. Întrebat dacă încă şi-ar mai dori să joace, Jordan a spus că i-ar plăcea enorm, însă vârsta şi accidentările, dar mai ales statutul său de deţinător al unei echipe nu-i permit acest lucru.

Amendat cu 100.000 de dolari

Jordan se concentrează în acest moment să transforme Charlotte Bobcats într-o echipă respectabilă şi profitabilă. A plătit 275 de milioane de dolari anul trecut pentru a achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni, chiar în sezonul în care Bobcats a obţinut prima calificare în play-offul NBA din istoria echipei. Dar Liga a intrat în „lockout" în această vară, în urma disputei dintre asociaţia jucătorilor şi patronii echipelor, care vor să scadă plafonul salarial în încercarea de a stopa pierderile. Jordan s-a implicat activ pentru a aduce părţile la un consens şi chiar a fost amendat săptămâna trecută cu 100.000 de dolari pentru că vorbit în presă despre „lockout", lucru interzis de ligă pe perioada negocierilor. 

Divorţ costisitor

Viaţa tumultuoasă a lui Michael Jordan era cunoscută încă din timpul carierei sale de jucător. Escapadele în cazinouri erau frecvente, însă MJ a stat departe de scandalurile de infidelitate. Totuşi în 2007 s-a despărţit de soţia sa Juanita, cu care are trei copii. Este unul dintre cele mai costisitoare divorţuri din istorie, Jordan cedându-i fostei partenere de viaţă 150 de milioane de dolari. 

Air Jordan, brand de miliarde

La aproape opt ani de la ultimul său meci în NBA, Michael Jordan este în continuare un simbol al baschetului, al succesului în afaceri şi al spiritului de competiţie. Divizia Jordan Brand din cadrul gigantului Nike a depăşit anul trecut pentru prima oară în istorie 1 miliard de dolari venituri. Jordan Brand deţine peste 10 la sută din piaţa de încălţăminte sport din Statele Unite şi este a doua marcă după Nike, cu mult în faţa celor de la Adidas. Modelele nu sunt deloc ieftine, ultimul, lansat chiar în primăvara acestui an, costând 170 de dolari în Statele Unite. Cu toate acestea, când vine vorba despre încălţăminte specifică baschetului, trei din patru perechi cumpărate sunt Jordan. Câţiva dintre cei mai reprezentativi jucători ai generaţiei actuale, printre care Carmelo Anthony sau Chris Paul sunt încălţaţi pe terenul de baschet cu Air Jordan. Un nume care reprezintă un etalon atât în sport, cât şi în business.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite