Obama şi baschetul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craig Robinson, cumnatul preşedintelui Statelor Unite, este antrenor de baschet. Fratele mai mare al soţiei lui Barack Obama a fost numit de curând în funcţia de tehnician al echipei de baschet Beavers din statul Oregon, care acti­vează în NCAA.

Înainte ca Barack Obama să devină preşedintele celei mai mari puteri mondiale, despre soţia sa, Michelle, se scria ca fiind mai degrabă doar sora mai mică a lui Craig Robinson, un om a cărui poveste s-ar încadra perfect în tiparul unui bestseller american. Pentru actualul cumnat al lui Obama, baschetul a reprezentat paşaportul către o viaţă mai bună.

Crescuţi  într-un bungalou sărăcăcios din Chicago, Craig şi viitoarea prima doamnă a Americii au învăţat de mici să se descurce pe cont propriu. La doar patru ani, Craig Robinson ştia să citească, iar ulterior, părinţi săi l-au încurjat să urmeze cursurile prestigioasei universităţi Princeton în ciuda situaţiei financiare precare a familiei.

Superstar în campionatul universitar

La 17 ani, şansa i-a surâs lui Craig Robinson, care a fost remarcat de un antrenor de la Princeton într-o tabără de baschet estivală. Cumnatul lui Obama a primit ulterior o bursă sportivă în valoare de 14.000$, sumă ce echivala cu taxa anuală la Princeton.

 “Aveam doar o valiză cu haine şi un bilet de autobuz la mine. M-am simţit ciudat printre atâţia tineri cu maşini luxoase”, rememorează Robinson sosirea sa la prestigioasa universitate privată din New York. Aici, băiatul de culoare din Chicago a făcut furori, devenind doi ani la rând cel mai bun jucător din Ivy League, una dintre diviziile din campionatul universitar american de baschet, NCAA.

Unu la unu cu preşedintele

Cu doar un an mai mare decât cumnatul său, proaspătul preşedinte al SUA a practicat şi el baschetul în perioada adolescenţei, făcând parte din echipa liceului Punahou din Honolulu. Ulterior, Obama a renunţat la baschet în favoarea studiilor, dar a rămas până în prezent un mare iubitor al acestui sport pe care îl joacă ori de câte ori are ocazia cu prietenii.

 “Am jucat streetball cu Obama încă de pe vremea când o curta pe sora mea în colegiu. Pot spune că pentru el sportul este o ocazie excelentă să scape de stresul cotidian şi să se simtă un om normal alături de amicii săi”, povesteşte Craig ­Robinson.

De la NBA la afaceri

În timp ce Obama se orienta către o carieră de avocat, viitorul său cumnat era draftat în 1983 de Philadelphia 76ers. Craig Robinson nu a apucat să joace vreun meci în NBA şi a plecat în Marea Britanie, unde a evoluat două sezoane pentru Manchester Giants. S-a întors în America în 1988  şi timp de doi ani a fost antrenor secund al echipei de baschet a Institului Tehnologic din Illinois. La 28 ani, Robinson a pariat din nou pe cartea câştigătoare.

La sfatul fostului său antrenor de la Princeton, Craig a renunţat la baschet în favoarea afacerilor şi a obţinut un masterat în Administrarea Afacerilor. Ulterior, în doar câţiva ani,  din postura de manager şi acţionar a mai multor trusturi din domeniul financiar-bancar, Craig Robinson a ajuns multimilionar în dolari.

S-a întors la prima dragoste

Băiatul sărac care venise să cucerească New Yorkul în urmă cu două decenii, cu doar câteva cârpe într-o valiză, ajunsese acum celebru şi bogat. Ceva îi lipsea însă…

Nici măcar apariţia celor doi copii ai săi din prima căsătorie, Avery şi Leslie, nu i-a putut umple golul din suflet.  Robinson s-a întors la baschet în 1999 şi timp de şase ani a fost antrenor secund la Northwestern University din Chicago.

Numit principal la Brown University în 2006, a reuşit să ducă modesta formaţie din statul Illinois pe locul 2 în Ivy League în anul următor, fiind desemnat antrenorul anului în această divizie din NCAA. Prieten bun cu Obama, Craig şi-a susţinut cumnatul în campania electorală pentru Casa Albă şi a ţinut chiar mai multe discursuri  publice în favoarea acestuia. Recent, Craig Robinson a primit sarcina să redreseze formaţia din NCAA, Beevers Oregon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite