Naţionala cosmopolită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naţionala cosmopolită
Naţionala cosmopolită

Şapte dintre jucătorii lotului de seniori au evoluat peste hotare, deşi niciunul nu a depăşit 25 de ani. Dintre cei şapte, trei au evoluat în colegiile americane, iar alţi trei au avut experienţe în baschetul american, în timp ce Titus Nicoară a ales direct Europa.

Schimbarea bruscă de generaţie de la naţionala de baschet seniori a României a adus un val de tineri jucători, mulţi dintre ei „şcoliţi” pe alte meleaguri. Dacă din vechea generaţie doar Virgil Stănescu şi Bogdan Popescu făcuseră cunoştinţă cu baschetul american, acum avem nu mai puţin de şase jucători care, într-un fel sau altul, au văzut pe propria piele ce înseamnă baschetul de dincolo de Ocean.

Plan pentru campania din 2013

Cei mai „vârstnici” sunt Andrei Căpuşan şi Dan Grunfeld. Andrei a evoluat patru sezoane pentru universitatea Lafayette, iar apoi a revenit în România, la CS Otopeni, unde joacă şi în prezent. Căpuşan a mai fost prezent şi la unul dintre cele mai puternice campuri de jucători din Europa, Liga de vară de la Treviso din Italia. Grunfeld este un reprezentant sută la sută al sistemului de baschet american.

Naturalizat pentru a putea juca în naţională, Dan a evoluat în campionatul colegiilor, NCAA, la Stanford University. Vlad Moldoveanu a evoluat în Statele Unite încă din perioada liceului, pentru St. John`s din Washington, iar apoi a ales colegiul George Mason.

Anul trecut s-a transferat la American University, unde va debuta în această toamnă. Alţi trei jucători, Andrei Mandache, Ionuţ Drăguşin şi Paul Chetreanu au avut experienţe în baschetul american. A fost vorba fie de un an de colegiu, cum a fost cazul lui Mandache, fie de stagii de pregătire în cazul celorlalţi doi.

Singurul tricolor din actuala naţională care a preferat să rămână mai aproape de casă a fost Titus Nicoară, care evoluază de doi ani în Austria. „Nu sunt un adept al stilului american de a juca baschet. Cred că pentru mine se potriveşte mult mai mult ce se joacă în Europa”, consideră Nicoară.

„Este o naţională cu care vom ataca o performanţă ridicată în campania din 2013”, a declarat Carmen Tocală, preşedintele FR Baschet. „Până atunci, ­aceşti tineri jucători vor ajunge la maturitatea sportivă, vor căpăta experienţă, iar acest lucru va conta, pe lângă mentalitatea de învingători pe care le-o oferă mediile baschetbalistice în care s-au dezvoltat. Fiecare va avea un program individual de urmat, care face parte dintr-o strategie pentru tinerii jucători pe care o vom pune la punct cu sprijinul federaţiilor din Grecia şi Israel, două naţiuni cu tradiţie în baschet. De alt­fel amicalele cu Grecia din această săptămână sunt doar o mică parte din acest plan”, a mai precizat Tocală.

„Cum campania din acest an de accedere în prima divizie europeană este compromisă în proporţie de 99 la sută, le cerem tinerilor jucători atitudine. Fanii din România care umplu sălile au nevoie de o astfel de naţională”, a încheiat preşedintele FR Baschet.

Programul naţionalei

6 august: România-Luxemburg 75-77

7 august: România-Luxemburg 94-49

8 august: România-Luxemburg 85-69

11 august: Grecia-Româia

12 august: Grecia-România

15 august: Cipru-România (oficial)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite