Baschet fără egal, made in NBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de echipe. Peste 450 de jucători. Sute de mii de spectatori şi zeci de milioane de telespectatori. NBA 2009-2010 e gata să înceapă. Iar la final, o singură echipă va ridica trofeul campioanei şi un singur jucător va fi MVP. Două dintre cele mai tari echipe din Conferinţa de Est, Boston Celtics şi Cleveland Cavaliers, vor deschide balul marţi 27 octombrie.

Va reuşi LeBron James să câştige primul său titlu de campion? Vor fi capabili cei de la Lakers să repete performanţa de anul trecut, cu Kobe Bryant şi Pau Gasol în prim plan? S-a maturizat îndeajuns de mult „Superman” Dwight Howard încât magicienii să-şi pună pe degete inelele de campioni?

Sau va conta experienţa unor veterani precum Tim Duncan, Kevin Garnett sau Dirk Nowitzki, având alături alţi „bătrâni” atât de necesari în momentele decisive? Răspunsul îl vom afla abia în luna iunie a anului viitor, însă ne aşteaptă opt luni de spectacol grandios la capătul cărora doar cei mai puternici vor supravieţui.

Toţi ochii sunt aţintiţi în acest sezon asupra noului tandem de temut, LeBron James – Shaquille O’Neal. „Win a ring for the king” / „Să câştig un inel pentru rege” este motto-ul după care uriaşul Shaq, 2,16m, 140kg, ajuns la 37 de ani, se ghidează în noul sezon. Sosit în această vară în regatul cavalerilor din Cleveland, O’Neal îşi doreşte să mai facă fericit încă un superstar după Kobe Bryant şi Dwyane Wade, alături de care a cucerit precedentele patru titluri.

Cleveland a întărit şi distribuţia de rezervă, sosirile lui Jamario Moon, Leon Powe şi Anthony Parker anunţând clar intenţiile: totul sau nimic. Nimic însemnând că ratarea titlului ar coincide cu o mult zvonită plecare a lui LeBron James la New York Knicks în vara anului viitor, atunci când „Regelui“ îi va expira contractul pe tronul cavalerilor.

Los Angeles Lakers, achiziţie sălbatică

În „Vestul sălbatic“, acolo unde lupta pentru playoff se duce la sânge, e nevoie de arme pe măsură pentru a-ţi păstra supremaţia. A fost concepţia celor de la Lakers atunci când, la un lot care părea că nu are nevoie de nicio schimbare, l-au adus în locul lui Trevor Ariza pe Ron Artest, unul dintre „nebunii” ligii.

Artest, implicat acum mai mulţi ani în celebra bătaie cu fanii celor de la Detroit Pistons, este considerat piesa de rezistenţă în defensiva celor de la Lakers. Este o nouă provocare pentru Master Zen, Phil Jackson, care după ce a reuşit să-i mai taie din egocentrismul lui Kobe Bryant, acum va trebui să aibă de-a face cu o bombă gata să explodeze. Lakers sunt favoriţi la titlu şi în acest an, şi dacă astă-vară, „Superman” Dwight Howard s-a opus unei finale aşteptate de toată lumea, Kobe Bryant împotriva lui LeBron James, acum drumul este deschis.

Atenţie sporită la veterani

Pierderea lui Hedo Turkoglu, omul care a strălucit pentru Orlando în playoff-ul sezonului trecut s-ar putea să-i coste o prezenţă în finală pe magicieni. Trecut dincolo de graniţă, în Canada, turcul se alătură unei colonii de europeni adunată de Colangelo la Toronto unde mai strălucesc Jose Calderon (Spania) sau Andrea Bargnani (Italia).

Orlando nu l-a plâns prea mult pe turc şi l-a adus de la New Jersey pe cel poreclit odată „half man, half amazing” (jumătate om, jumătate minune), Vince Carter. La 32 de ani, Carter a lăsat-o mai moale cu minunile, însă ar putea să-i ajute pe cei de la Orlando cu experienţa sa.

Tot pe veterani se bazează şi Boston Celtics sau San Antonio Spurs, două dintre principalele candidate la finalele de conferinţă în Est, respectiv Vest. Boston l-a adăugat trio-ului Garnett, Pierce, Allen pe Rasheed Wallace, venit ca agent liber de la Detroit Pistons.



Dacă „Domnul Fault Tehnic” se ţine departe de obişnuitele sale derapaje asupra arbitrilor, iar Kevin Garnett va reuşi să se ferească de accidentări, în special în playoff, atunci Celtics au o şansă mare de a atinge din nou finala NBA, după ce au câştigat titlul în 2008.

Texanii de la San Antonio Spurs par şi ei decişi să stoarcă ultima picătură de energie pe care o mai are o generaţie care a contribuit la patru titluri în ultimul deceniu. Lângă tripleta Tim Duncan, Tony Parker şi Manu Ginobili a sosit şi Richard Jefferson, un om pe care se poate conta din plin în seriile eliminatorii, dar şi veteranii Antonio McDyess şi Theo Ratliff, gata să-l ajute sub panou pe Tim Duncan.

NBA vine în România pe Boom Sport One şi Digi Sport

Campionatul profesionist de baschet al Statelor Unite va fi transmis în direct în România de către Boom Sport One şi Digi Sport. Boom Sport One va transmite două meciuri pe săptămănă din sezonul regulat, miercuri noapte şi vineri noapte, precum şi magazinele săptămânale NBA Action şi Real NBA.

De asemenea tot pe Boom se pot vedea în exclusivitate toate evenimentele ce ţin de All Star Game 2010 care va avea loc în Dallas precum şi Finala NBA, integral. Digi Sport va transmite tot câte două meciuri în sezonul regulat, joi noapte şi duminică noapte. Playoff-ul poate fi urmărit atât pe Boom cât şi pe Digi, programul urmând a fi anunţat la momentul potrivit.

image

Radiografia echipelor la startul sezonului 2009-2010:

Vezi aici componenţa echipelor din Conferinţa de Vest şi salariile jucătorilor

image
image

Vezi aici componenţa echipelor din Conferinţa de Est şi salariile jucătorilor 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite