Mrejele undelor electro-magnetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În curând, Radio România va împlini 80 de ani de existenţă. Este poate momentul să amintim care a fost primul meci de fotbal transmis la radio în România. Duminică, 29 septembrie 1934,

În curând, Radio România va împlini 80 de ani de existenţă. Este poate momentul să amintim care a fost primul meci de fotbal transmis la radio în România.

Duminică, 29 septembrie 1934, reporterul Gheorghe Ţari a transmis meciul România-Iugoslavia disputat la Bucureşti în Cupa Europei Centrale. Unii pesimişti erau dinainte convinşi că experienţa va da greş. Alţii, ceva mai optimişti, aveau rezerve în privinţa crainicului reporter - aproape necunoscut - şi toată lumea aştepta cu interes evenimentul. Conducătorii sportivi de atunci erau îngrijoraţi. Prezenţa microfonului îi neliniştea.

Oare va veni multă lume la meci? Sau vor prefera oamenii să stea acasă şi să urmărească desfăşurarea meciului la radio? Când, însă, în după-amiaza meciului, mulţimea a dat năvală în stadionul „O.N.E.F.-ului“, diriguitorii fotbalului au început să privească microfonul cu mai multă simpatie. Şi astfel a fost învinsă - prin forţa realităţii - o concepţie eronată. Pentru totdeauna.

O lună mai târziu, duminică, 27 mai 1934, datorită invenţiei lui Marconi, radiofonia românească şi-a înscris în „palmares“ un nou succes: transmiterea primului meci de fotbal disputat în afara hotarelor ţării. Este vorba de întâlnirea Cehoslovacia-România care s-a jucat pe teren neutru la Trieste.

Microfonul reporterului român (acelaşi Gheorghe Ţari) era instalat - după cum relatează presa vremii - la o înălţime respectabilă, pe acoperişul tribunei principale. Reportajul - se spune a fost impecabil. Concluzia revistei „Radiofonia“ a fost următoarea: s-a descoperit reporterul sportiv român.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite