Lux în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lux în plină criză
Lux în plină criză

Echipele de top din NBA nu par să simtă criza economică, chiar dacă Liga a redus plafonul salarial cu un milion de dolari. Transferurile răsunătoare au ţinut din nou capul de afiş în pauza competiţională. Mai multe nume sonore au fost transferate, deşi superstaruri gen LeBron James, Dwyane Wade sau Chris Bosh vor fi disponibile în vara lui 2010.

Doar pentru a doua oară de când plafonul salarial a fost introdus în NBA, în sezonul 1983-1984, acesta a fost redus de către conducerea ligii profesioniste nord-americane. David Stern, comisarul ligii, a anunţat că noua limită în care trebuie să se încadreze totalul salariilor plătite de o echipă către jucători este de 57,7 milioane de dolari, cu un milion mai puţin decât anul trecut.

Totuşi, acest lucru nu a speriat de loc echipele de top, care au realizat în această vară mai multe transferuri notabile, chiar cu riscul de a sări peste acel plafon salarial şi a plăti o „taxă de lux” către ligă. Unele mutări sunt perfect logice la prima vedere, însă par surprinzătoare în condiţiile în care vara viitoare trei superstaruri vor fi disponibile pe piaţa jucătorilor liberi de contract: LeBron James, Dwyane Wade şi Chris Bosh, iar contractele lor trebuie să fie pe măsura numelui.

Centrul de greutate al NBA, din nou în Est

Shaq a schimbat din nou centrul de greutate al ligii, odată cu mutarea sa în Cleveland. Aşa cum a făcut-o cu Kobe Bryant şi cu Dwyane Wade, Shaq l-ar putea ajuta şi pe LeBron James să obţină mult râvnitul inel de campion. La 37 de ani, dacă se fereşte de accidentări, „monstrul de sub panouri” poate încă domina orice pivot din ligă.

Dar mai ales poate fi un zid în calea urmaşului său, Dwight Howard de la Orlando Magic, cel care le-a barat accesul cavalerilor în finala NBA din acest sezon. Conducerea celor din Cleveland vrea să-l păstreze cu orice preţ pe Regele James, cu toate că odată cu venirea lui O’Neal, “taxa de lux” către ligă va creşte semnificativ peste cele 13 milioane de dolari care trebuie achitaţi în această vară.

Lakers, apărare beton

Pentru Los Angeles Lakers, campioana NBA, cea mai importantă veste a verii a fost că Phil Jackson va continua pe banca echipei. Californienii au făcut o singură mutare menită să le întărească şi mai mult defensiva. Ei au renunţat la Trevor Ariza care a ales, din postura de agent liber să meargă în Houston.

De acolo a venit Ron Artest, tot ca jucător la final de contract. Cunoscut ca un apărător feroce, Artest a contribuit din plin şi la ofensiva celor de la Houston în acest sezon, în absenţa superstarului Tracy McGrady şi îşi va continua rolul de locotenent, de această dată pe lângă Kobe Bryant. Nici Lakers nu pare foarte îngrijorată de faptul că trebuie să cotizeze aproximativ 7 milioane la puşculiţa ligii, mai ales că, după titlul cucerit, marketingul e în floare.

Detroit Pistons a fost un jucător activ pe piaţa transferurilor, asigurându-şi semnătura a doi agenţi liberi de top, Ben Gordon (fost la Chicago Bulls) şi Charlie Villanueva (fost la Milwaukee Bucks). După ce Pistons au ieşit din lupta pentru supremaţie în ultimii ani, managerul Joe Dumars încearcă o reconstrucţie, iar aducerea celor doi tineri jucători face parte din planul său. Detroit îl va pierde pe Rasheed Wallace care este la doar o semnătură distanţă de Boston Celtics.

Texanii, cu Lasoul după jucători

San Antonio Spurs încearcă un ultim asalt la titlul NBA cu actuala generaţie. Trio-ul Tim Duncan, Tony Parker şi Manu Ginobili îl va avea alături pe Richard Jefferson, venit de la Milwaukee Bucks la schimb cu Bruce Bowen, Fabricio Oberto şi Kurt Thomas. Acest schimb, care îi duce şi pe Spurs peste limita salarială, va fi completat, de pe piaţa agenţilor liberi, cu veteranul Antonio McDyess. Marii rivali din Texas, cei de la Dallas Mavericks nu au stat nici ei degeaba. După reînnoirea contractului cu Jason Kidd, l-au achiziţionat şi pe Shawn Marion. Acesta a sosit de la Toronto Raptors

Plătitorii taxei de lux în 2009 ($)

New York Knicks     23.736.207
Dallas Mavericks     23.611.661
Cleveland Cavaliers     13.707.010
Boston Celtics     8.294.664
Los Angeles Lakers     7.185.631
Portland Trail Blazers     5.899.356
Phoenix Suns     4.918.136

Celelalte 23 de echipe care au rămas sub plafonul salarial vor primi aproape 3 milioane de dolari de la ligă, restul banilor rămaşi din plata taxei de lux urmând a fi redistribuiţi către proiectele NBA.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite