Jucătorii străini, motiv de dispută între cluburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii străini, motiv de dispută între cluburi
Jucătorii străini, motiv de dispută între cluburi

Decizia reducerii numărului de jucători străini care pot fi înscrişi pe foaia oficială de joc de către echipele de Divizia A de la şapte la cinci, a divizat lumea baschetului românesc.Dacă şefii celor de la Cluj şi Sibiu consideră măsura benefică, cei de la Asesoft au reacţionat dur la hotărârea Biroului Federal.

Una dintre cele mai aşteptate veşti în urma şedinţei de Birou Federal care a avut loc joia trecută la Federaţia Română de Baschet a fost aceea care se referă la numărul de jucători străini pe care o echipă va avea dreptul să îi folosească în sezonul următor.

După ce în ediţia 2008-2009 a Diviziei fiecare echipă avea dreptul la şapte jucători străini pe foaia oficială de joc, din sezonul viitor numărul străinilor a fost redus la cinci. S-a păstrat însă regula potrivit căreia este obligatoriu ca un jucător român să se afle pe teren pe toată durata unei partide.

Regulamentul Federaţiei Române de Baschet nu restricţionează numărul de jucători pe care o echipă trebuie să îi aibă în lot, însă doar cinci dintre ei pot fi folosiţi pe parcursul unui joc.

Jucătorii români, stimulaţi să progreseze

Decizia Federaţiei a scindat lumea baschetului, conducătorii echipelor de top având opinii total diferite faţă de modul în care se va juca în sezonul viitor.„Este o regulă bună pentru jucătorii români, care vor avea astfel mai multe minute de joc şi vor fi stimulaţi să progreseze”, a declarat Mircea Cristescu, managerul general al celor de la „U” Mobitelco şi membru în Biroul Federal.

„Echipele care vor avea bani şi îşi vor permite vor putea să aibă câţi străini vor în lotul de 16 jucători, dar cert este că pe foaia oficială pot fi trecuţi doar cinci”, a mai spus Cristescu.

O opinie asemănătoare o împărtăşeşte şi Mircea Vulc, directorul executiv al medaliatei cu bronz din sezonul 2008-2009, CSU Atlassib Sibiu. „Eu cred că este mai bine. Jucătorii români vor avea şansa de a evolua mai mult iar cluburile nu vor fi nevoite să plătească 7 jucători străini, dintre care trei să stea pe bancă”, a declarat Vulc pentru „Adevărul Sporturi“.

„Eu chiar am fost surprins că s-a revenit la varianta cu un singur român oligatoriu pe teren. Înainte de alegeri chiar se hotărâse ca numărul de jucători români prezenţi în permanenţă pe teren să fie doi”, a mai precizat conducătorul sibienilor.

De altfel, acesta a precizat că planurile de viitor ale clubului pe care îl conduce se axează pe jucători români. „Din punctul nostru de vedere, noi nu vom aduce la anul decât patru jucători străini. Andruş şi Haiduc vor primi cetăţenia română şi alături de Kabengele, Crăciun, Calotă, Dohi, Ban şi Lefter vom avea 8 jucători români. De altfel ţelul nostru este ca în două-trei sezoane de acum încolo să evoluăm cu maximum doi jucători străini”, a încheiat Vulc.

Cei de la Asesoft sunt nedumeriţi

„Am primit cu stupoare şi nedumerire decizia oficialilor FRB cu privire la schimbarea numărului de jucători străini din campionat. Studiem acţionarea în instanţă a FR Baschet pentru a recupera sumele pe care trebuie să le plătim jucătorilor ce nu vor putea evolua şi care au contracte pe 2, 3 sau 4 ani”, a fost replica lui Sebastian Ghiţă, finanţatorul celor de la CSU Asesoft Ploieşti.

„Cu aceste noi reguli ale FRB nu ne vom putea înscrie în cupele europene. O echipă se formează în meciuri şi nu putem să avem jucători care nu joacă în campionat ci doar în cupe”, a adăugat şeful ploieştenilor.

Acesta a avansat din nou ideea înfiinţării unei Ligi Profesioniste. „Vom încerca iar să convingem pe toată lumea că ne trebuie ligă sau măcar un birou format din conducători ai echipelor din Divizia A. Persoanele din actualul Birou Federal nu ştiu ce înseamnă Campionatul Naţional”, a mai spus Ghiţă.

image

Cu aceste noi reguli ale FRB nu ne vom putea înscrie în cupele europene.

image


Sebastian Ghiţă

finanţator Asesoft

Numărul de jucători străini acceptaţi în diverse campionate din Europa

Maximum 5 jucători străini – România

Maximum 6 jucători străini – Austria, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Franţa,Georgia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, FYROM, Muntenegru, Elveţia, Slovenia

Maximum 7 jucători străini – Spania, Polonia, Rusia

Maximum 8 jucători străini – Belgia, Cehia, Olanda

Maximum 3 jucători noneuropeni – Cipru

Maximum 2 jucători noneuropeni – Danemarca

Fără limită la străini – Estonia şi Letonia

Echipele participante în EuroCup au voie să folosească maximum doi jucători noneuropeni, în timp ce echipele din EuroChallenge evoluează după regulile interne ale ţării din care provin.

Atenţia către tineri

image

Carmen Tocală (foto), preşedintele Federaţiei Române, consideră că decizia luată în Biroul Federal este una menită să vină în sprijinul jucătorilor români de perspectivă.

„Am dezbătut mai multe variante, cu cinci, cu şase sau cu şapte jucători străini pe foaie. Până la urmă varianta cu cinci cred că e cea mai potrivită pentru că obligă antrenorii să implice cinci jucători români în procesul de pregătire al unui meci”, a declarat Tocală.

În aceeaşi şedinţă, forul naţional a mai decis ca din campionatul viitor, la nivelul Diviziei B, să nu mai fie permis accesul jucătorilor străini, iar în loturile echipelor să se regăsească doar maximum trei jucători cu vârste de peste 25 de ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite