BASCHET: Un licean american, contract de 140.000 de dolari în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BASCHET: Un licean american, contract de 140.000 de dolari în Israel
BASCHET: Un licean american, contract de 140.000 de dolari în Israel

Jeremy Tyler este primul jucător de baschet american care a decis să părăsească mai devreme liceul, pentru a deveni jucător profesionist. El a semnat un contract cu echipa Maccabi Haifa, din Israel, care i-a oferit un contract de 140.000 dolari pe an. Înalt de 2,11 m şi cântărind 118 kg, Tyler a anunţat că nu va mai evolua pentru echipa liceului din San Diego, întrucât pentru el baschetul din campionatul liceelor americane a devenit

"M-am săturat ca de fiecare dată să am doi-trei adversari asupra mea. Aşa nu pot să mă dezvolt. Cred că pot demonstra mult mai multe pe terenul de baschet", a declarat jucătorul american. Cum regulile actuale a ligii profesioniste nord-americane de baschet NBA interzic tinerilor care termină liceul să treacă direct la profesionism, Tyler a ales să joace peste ocean, renunţând la ultimul an de liceu. El a anunţat că va reveni în Statele Unite în 2011 atunci când se va putea declara eligibil pentru draft-ul NBA.

Anul trecut un alt jucător american, Brandon Jennings, a renunţat să evolueze un an în colegiu după absolvirea liceului şi a preferat să semneze o înţelegere pe un sezon cu Lottomatica Roma care i-a plătit jucătorului 1,6 milioane de dolari. El a revenit în SUA anul acesta când a fost ales de pe poziţia a 10-a a draftului NBA de către Milwaukee Bucks.  

Regula vârstei minime, aşa cum este ea numită, a fost introdusă de către NBA în anul 2005, considerându-se că tinerii jucători care vin de pe băncile liceului sunt prea cruzi pentru a se impune în ligă. Astfel aceştia pot juca în NBA doar după ce au evoluat un an în colegiu, sau după ce au împlinit 19 ani. Cum în liceu dar şi în colegiu jucătorii nu au dreptul să primească recompense financiare sau materiale, unii dintre ei aleg să evolueze în Europa pentru a putea fi plătiţi. Această regulă a vârstei minime a fost de mai multe ori contestată de organizaţii americane, care susţin că încalcă dreptul la muncă al tinerilor.

Ultimul an în care tinerii au putut pătrunde în NBA direct din liceu a fost 2005. Atunci 10 jucători au fost aleşi la draft de către echipe din NBA, dar doar trei în prima rundă. Însă o mare parte dintre superstarurile de astăzi au pătruns în NBA direct de pe băncile liceelor, cum ar fi: Dwight Howard, Lebron James, Tracy McGrady, Kobe Bryant sau Kevin Garnett.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite