Ghiţă Mureşan: „Vom avea baschet în 10 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la Cluj-Napoca pentru a organiza propriul camp pentru copii, Ghiţă Mureşan crede că prin sprijinirea sectorului juvenil baschetul românesc poate ajunge în elită peste un deceniu. Fostul star din NBA consideră că s-a ajuns la un nivel matur al popularităţii datorită jucătorilor străini din campionatul intern, dar că este momentul prielnic pentru a promova tinerii români.

Deja a devenit o tradiţie la Cluj ca în fiecare vară Ghiţă Mureşan să vină să antreneze pentru o săptămână câteva grupe de copii. Este, după cum declară, modul său de a întoarce ceva comunităţii care l-a lansat în baschetul mare. "Poate nici trei-patru copii de aici nu vor ajunge baschetbalişti de performanţă, dar este foarte important pentru ei să facă mişcare, să facă un sport de echipă care să-i ajute să se integreze mai bine în comunitate", spune Mureşan.

Fostul jucător român în NBA spune că investiţiile majore care s-au făcut în ultima perioadă în sectorul baschetului pentru copii şi juniori ar putea să-şi arate roadele pe viitor, dacă se va păstra acelaşi trend şi în continuare. "Sunt 10-12 cluburi de baschet pentru copii şi juniori în Cluj, iar peste 2.000 de copii practică acest sport. Sunt şi alte oraşe unde se întâmplă asemenea fenomene şi asta nu poate fi decât benefic pentru baschetul românesc", a mai spus Ghiţă.

A vizitat naţionala la antrenament

Revirimentul acestui sport în România nu se poate întâmpla însă peste noapte. "Cred că acum este un moment prielnic pentru a începe promovarea tinerilor jucători români. Baschetul a căpătat popularitate, au venit jucători străini de valoare care au crescut nivelul campionatului şi oamenii au început să vină la sală", explică Mureşan. "Echipele de club trebuie să fie locomotivele baschetului pe plan local şi trebuie să atragă cât mai mulţi jucători români. Dacă se va merge pe această linie, cred că în 10 ani putem avea un baschet competitiv la nivel European în ceea ce priveşte naţionala", apreciază fostul jucător de la Washington Wizards şi New Jersey Nets.

Mureşan a profitat de faptul că naţionala se află la Cluj într-un cantonament şi i-a vizitat pe tricolori la antrenament. "Mă bucur să văd atâţia tineri la echipa naţională. Ei trebuie să fie exemple pentru cei care vin din urmă, iar toţi trebuie să aibă o atitudine de mândrie când îmbracă acest tricou pe care scrie România. Mie mi se ridica părul pe spate când auzeam imnul înainte de meciurile naţionalei", a mai spus Ghiţă.

80 de copii înscrişi pentru tabără

Singurul baschetbalist român care a evoluat în NBA, Ghiţă Mureşan a vorbit despre tabăra de vară pentru copii de anul acesta ce se va desfăşura în perioada 2-8 august la Cluj. „Vom avea 2 serii de copii, pe două grupe de vârstă, în total sunt 80 de copii înscrişi. Mă bucur să ştiu că sunt atâţia copii interesaţi de baschet la Cluj. Fac multe campuri de acest fel în SUA, dar la Cluj e ceva special.

Pentru mine e cel mai frumos oraş din lume", a declarat Mureşan. El se află pentru a treia oară consecutiv în oraşul de la poalele Felacului pentru a susţine această tabără gratuită pentru copii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite