Gabriela Mărginean baschetbalistă: „Experienţa din WNBA a fost extraordinară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convocată în premieră la naţionala de senioare, prima româncă aleasă în draftul WNBA vorbeşte despre perioada petrecută în liga profesionistă nord-americană şi despre atmosfera din lotul feminin. Gabriela, 23 de ani, a jucat doar patru meciuri pentru Minnesota Lynx, va evolua din toamnă în Grecia, la Panathinaikos Atena, dar e sigură că va reveni în WNBA.

„Adevărul": Ţi-ai îndeplinit un vis dar din păcate a fost cam scurt. Cum ai descrie prezenţa ta în WNBA?

Gabriela Mărginean: Extraordinară. Am avut ocazia să fac parte din echipă şi chiar să joc patru meciuri oficiale, pe lângă cele de pregătire. Este nivelul cel mai ridicat din lume, vă daţi seama, cele mai bune jucătoare din colegiile americane, dar şi din lume, joacă în aceeaşi ligă. Sunt antrenamente tari şi totul se desfăşoară în viteză.

Ai fost dezamăgită că totul s-a terminat atât de repede?

Am fost un pic dezamăgită, dar nu mi-am făcut prea multe aşteptări. Ştiam că alegerea în draft nu înseamnă nimic, că trebuie să trec de perioada de pregătire şi apoi să fiu aleasă în echipă. Deşi am semnat, mi-am dat seama că în momentul în care jucătoarele mai experimentate vor reveni din Europa, şansele mele de a continua scad.

Vei juca în Europa, la Panathinaikos, deşi ai avut oferte şi din Spania şi din Rusia, campionate mai puternice. De ce ai ales Grecia?

Am discutat mult cu agentul, e adevărat că ofertele din Spania şi Rusia erau mai bune financiar, dar pe mine mă interesează ca în primul an de profesionism să prind cât mai multe minute pe teren. Trebuie să mă adaptez stilului de aici. Altfel, m-a încântat şi componenţa echipei, dar şi locul.

Crezi într-o revenire în WNBA?

Da, fără îndoială. Mi-aş dori chiar de la anul, dacă nu, peste doi ani.

Eşti în premieră la naţionala de senioare a României. Care sunt primele impresii?

Totul este foarte diferit faţă de ce se întâmplă în State. Mentalitatea în primul rând, volumul de muncă dar şi ceea ce ne este oferit nouă, jucătoarelor. Fetele m-au primit bine, antrenamentele sunt bune, dar este un pic diferit faţă de ce se petrece acolo.

Ce crezi că s-ar putea schimba pentru a ţinti mai sus?

Cred că trebuie să pornim de la bun început cu ideea că vom câştiga. Această mentalitate de învingător lipseşte de cele mai multe ori şi nu numai în baschet dar şi în celelalte sporturi de la noi. Iar din ce am urmărit sunt puţini oameni care acordă atenţie sportului sau care încearcă să facă ceva cu adevărat pentru sportul românesc.

"Anul viitor sau cel târziu peste doi ani îmi doresc să revin în WNBA. Cred că sunt capabilă să joc din nou în liga profesionistă din SUA."
Gabriela Mărginean
baschetbalistă

România, dublu succes cu Germania

Naţionala feminină a disputat săptămâna trecută la Bucureşti două partide de verificare cu reprezentativa Germaniei. Prima dintre acestea s-a încheiat cu victoria tricolorelor, scor 88-85. Florina Păşcălău a fost principala realizatoare cu 17 puncte şi 5 recuperări.

Ea a fost susţinută de Ciocan, 14 puncte, Stoenescu, 11 puncte, Mandache 10 puncte şi Mărginean 9 puncte. Cea de-a doua partidă dintre România şi Germania s-a încheiat cu scorul de 86-80. Cea mai bună realizatoare a fost tot Florina Păşcălău cu 21 de puncte, patru recuperări şi patru intercepţii. Ea a fost susţinută de Andra Mandache cu 18 puncte.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite