Fetele de aur ale baschetului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele de aur ale baschetului românesc
Fetele de aur ale baschetului românesc

Naţionala de baschet feminin a României a fost centrul atenţiei în cadrul turneului de la Jocurile Francofoniei, care au avut loc în Liban. Tricolorele au ocupat primul loc, fără să piardă vreun meci. A fost prima medalie de aur obţinută de baschetul feminin românesc într-o competiţie internaţională de anvergură.

Niciodată în istoria de aproape 80 de ani a baschetului românesc vreo echipă naţională nu a revenit cu medalia de aur la gât de la o competiţie internaţională de anvergură. Cele 12 fete conduse de antrenorii Gheorghe Mandache şi Alina Moanţă au schimbat acest lucru după un turneu perfect, încheiat fără înfrângere.

„A fost o competiţiei solicitantă, am jucat şase meciuri în zece zile împotriva unor echipe robuste şi foarte bine pregătite fizic”, a declarat Moanţă la revenirea în ţară. Cuplul de antrenori se află la a doua performanţă notabilă, după ce, în aceeaşi formulă, au reuşit la începutul acestui an să evite retrogradarea României în Divizia B a Campionatului European.

Obiectiv îndeplinit

Tricolorele au avut încă de la plecare obiectivul stabilit: locul 1. „Am încercat să le conving pe fete să nu se gândească la altceva. Mă bucur că am obţinut această primă medalie de aur pentru baschetul feminin într-o competiţie internaţională. Au fost câteva echipe puternice şi chiar dacă Franţa, spre exemplu, a venit cu o nouă generaţie, promovată de la tineret, să nu uităm că baschetul feminin francez este în topul european”, a spus Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet.

România s-a clasat pe primul loc în grupa A, după ce a câştigat toate partidele. Apoi, în semifinale, tricolorele au trecut de Tunisia, în poate cel mai dificil meci al turneului, încheiat cu o victorie la doar şase puncte diferenţă, 55-49. Coşurile de trei puncte ale Alexandrei Uiuiu şi jocul sub panou al Anitei Meszaroş au fost elementele cheie.

În finală România a reîntâlnit Senegalul, adversara din primul meci al grupelor, tricolorele dublând succesul din debutul competiţiei. „În finală am avut o misiune mult mai uşoară în faţa senegalezelor. După primele minute mi-am dat seama că nu mai avem cum să pierdem medaliile de aur”, a spus Gheorghe Mandache. Finala mică a competiţiei a fost adjudecată de Tunisia care a învins Franţa cu 61-52.

Anita Meszaroş, evoluţie de excepţie

Chiar dacă au evoluat fără două dintre jucătoarele de bază, Andra Mandache şi Flori Păşcălău, tricolorele s-au bazat pe un trio plin de experienţă: Cristina Ciocan, Ildiko Vass şi Anne Marie Părău. Ciocan a fost cea mai valoroasă jucătoare la turneul din Liban, pe care l-a încheiat cu 10,3 puncte, 5,3 recuperări şi 7,5 pase decisive în medie, pe meci.

Una dintre marile surprize ale naţionalei a fost pivotul de numai 21 de ani Anita Meszaroş, 1,90 m. Sătmăreanca, care evoluează pentru BC ICIM Arad a fost principala marcatoare şi principala recuperatoare a echipei noastre cu 16,1 puncte, respectiv 8,6 recuperări în medie pe meci.

Mai citeşte şi: Libanezii le-au făcut româncelor pagină pe Facebook

Printre soldaţi şi tancuri

În singura zi de repaus, cea care a urmat finalei, fetele au ieşit la plimbare în Beirut, un oraş contrastant care poartă încă urmele numeroaselor războaie prin care a trecut. Membrii delegaţiilor prezente la jocurile francofoniei au fost însoţiţi de pază militară în drumul către arenele care au găzduit întrecerile, tancurile şi soldaţii fiind elemente obişnuite ale peisajului din capitala Libanului. 


image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite