Examen pentru liga profesionistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna aceasta, Gabriela Mărginean va afla dacă îşi va continua cariera în WNBA, liga feminină de baschet profesionist din Statele Unite. Românca de 22 de ani se luptă pentru a prinde un loc în lotul celor de la Minnesota Lynx, iar evoluţiile din meciurile amicale îi dau şanse mari.

Entuziasmul, emoţiile draftului şi bucuria de a se număra printre jucătoarele care au fost alese de către echipele profesioniste au rămas în urmă. Le-au luat locul transpiraţia, sprinturile, abdomenele sau nenumăratele sesiuni de aruncări. Antrenament dimineaţă, drumul la aeroport, zbor până la Chicago, din nou antrenament, hotel, puţin internet, puţin telefon şi somn. Gabriela începe să se obişnuiască cu ritmul din liga profesionistă nord-americană de baschet feminin.

Speră să aibă acelaşi program şi după 14 mai, data la care echipele sunt obligate să anunţe loturile cu care vor ataca sezonul 2010. „Probabil în această săptămână antrenoarea îşi va cristaliza ideile. Deocamdată nu ştiu exact ce caută şi pe ce post îşi va dori să aibă pe bancă o debutantă", spune Gabriela. Cocurenţa este foarte mare. „Suntem şase pe un loc, ca la admiterea în facultate sau în liceu. E greu de spus către cine se va orienta antrenoarea", mai spune Gabi.

Trebuie să-şi termine studiile

Mărginean a reuşit o evoluţie excelentă la debutul său pentru Lynx, marcând 12 puncte şi totalizând 9 recuperări, la ultimul capitol statistic fiind liderul echipei. Din păcate meciul cu Chicago Sky s-a încheiat cu o înfrângere, 87-78. „Ritmul este mult mai rapid decât în colegiu, jocul este mai fizic. Sunt mult mai multe scheme pe care trebuie să le înveţi, dar m-am simţit excelent pe teren", povesteşte Gabriela prima ei experienţă într-un meci de WNBA.

Chiar dacă fiecare jucătoare luptă din greu pentru postul ei, atmosfera din lot este destinsă, iar Gabriela are destule subiecte de discuţie cu noua ei colegă de cameră. Este vorba despre americanca de origine jamaicană Vanessa Gidden, care a evoluat în turul acestui campionat pentru LMK Sfântu Gheorghe. „Am vorbit mult despre România. I-a plăcut aproape totul acolo, cu o singură excepţie. Mai are încă de recuperat nişte bani de la club, care nu şi-a onorat contractul până la capăt", spune Mărginean.

Prima româncă aleasă în draftul WNBA trebuie să-şi termine studiile, însă modul în care va face acest lucru depinde mult de decizia celor de la Lynx. „Dacă voi rămâne la echipă, atunci îmi voi da examenele on-line, am vorbit deja cu cei de la Drexel. Dacă nu, atunci voi reveni în Philadelphia şi după absolvire voi continua pregătirea pentru eventualitatea unui contract în Europa", a explicat Gabriela.

Drexel a retras numărul 44

Nicio altă jucătoare de la colegiul Drexel nu va mai putea juca cu numărul 44 în echipa de baschet, acesta fiind retras în onoarea Gabrielei Mărginean. „Mi-e foarte greu să mă despart de acest grup. Decizia de a veni la Drexel a fost cea mai bună din viaţa mea şi am avut parte de momente pe care nu le voi uita niciodată de-a lungul celor patru ani petrecuţi aici", a declarat Mărginean, stăpânindu-şi cu greu lacrimile, în cadrul banchetului acordat în onoarea echipei.

Un tricou uriaş cu numărul 44 şi cu numele Mărginean va rămâne de acum înainte în înaltul arenei unde Drexel îşi dispută meciurile de pe teren propriu. Gabriela şi-a încheiat cariera ca lider la puncte, recuperări şi pase decisive

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite