Examen de admitere în baschetul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jocul lui Vlad Moldoveanu este asemănat de specialişti cu cel al lui Dirk Nowitzki  p Foto: mediafax
Jocul lui Vlad Moldoveanu este asemănat de specialişti cu cel al lui Dirk Nowitzki p Foto: mediafax

La 22 de ani împliniţi în luna februarie, Vlad Moldoveanu se află la doar câţiva paşi de cea mai mare realizare a carierei. El ar putea să evolueze la o echipă din NBA. Visul său de a evolua în NBA se poate îndeplini în această vară, însă Vlad este pregătit şi pentru varianta în care mai trebuie să aştepte încă un sezon.

După şase ani petrecuţi în Statele Unite, toţi în zona capitalei americane, Vlad se simte ca acasă în Washington şi împrejurimi. „M-am obişnuit aici. Atunci când am vrut să plec de la George Mason anul trecut, am avut oferte de la mai multe universităţi, însă am preferat să rămân aici", spune Vlad. Românul e din ce în ce mai încrezător că ar putea ajunge, anul acesta sau la anul, în cea mai râvnită ligă de baschet din lume.

Transferul de la George Mason la American University şi evoluţiile sale excepţionale din ultima vreme i-au crescut cota de popularitate, în special în capitala americană, acolo unde apariţiile sale în presă s-au îndesit.

Câteva echipe din NBA îl urmăresc deja pe Vlad

Pentru că nu are voie deocamdată să semneze un contract cu un agent, baschetbalistul român a apelat la serviciile unui consultant. "El este persoana de contact dintre mine şi echipele din NBA. Dacă cineva este interesat de mine, el discută acest lucru, dar doar la nivel informal. Nu are voie să negocieze nimic legat de posibile angajamente", explică Vlad. Cinci echipe, pe care românul preferă să nu le dezvăluie, l-au urmărit în ultimele luni.

„Aş juca oriunde, evident, dar mi-aş dori să ajung undeva unde să pot învăţa ceva", declară el. Dorinţa sa în acest an este să se anunţe eligibil pentru draftul NBA. „Dacă mă declar eligibil am voie să particip la antrenamentele specifice pentru cei intraţi în draft, unde echipele mă pot vedea la lucru. Dar dacă nu am siguranţa că voi fi ales, mă voi retrage. Am voie să fac acest lucru până la un termen-limită", povesteşte Vlad. „Vreau acum să iau pulsul NBA", adaugă românul de la American University.

„Lucrez mult la dribling"

În ceea ce priveşte jocul său, Moldoveanu a încercat să şteargă impresia generală că nu este decât un bun aruncător de la distanţă. „Am lucrat mult la dribling, pentru a avea o armă în plus bine pusă la punct. Vreau să fiu văzut ca un marcator care poate înscrie de oriunde, nu ca un bun aruncător de la semidistanţă şi distanţă", mai spune Vlad.

Cum pentru jocul de sub panou a căutat mereu câteva kilograme în plus, spune că nu are prea multe restricţii la mâncare: „Împreună cu antrenorul de forţă am convenit să nu mănânc nimic cu prea multă grăsime, în special lucruri prăjite în ulei. Dacă mă duc la un restaurant şi comand ceva prăjit, îi rog să o facă în ulei de măsline. În rest mănânc orice."

Fanii de la Eagles l-au adoptat repede pe Vlad

Fanii de la Eagles l-au adoptat repede pe Vlad

Religia baschetului universitar în SUA

Chiar dacă la nivel naţional nu atinge cota de popularitate a NBA, la nivel local baschetul universitar e religie în Statele Unite. Fanii creează un infern pentru echipa vizitatoare, se vopsesc pe corp în culorile echipei favorite şi, în general, toţi cei din sală vin la meci îmbrăcaţi în acele culori. Recent un duel celebru între Georgetown şi Duke s-a jucat cu casa închisă la Verizon Center din Washington, acolo unde au fost peste 20.000 de oameni.

Buletinele de ştiri de la televiziunile locale încep de multe ori cu informaţii despre echipele de colegiu în dauna celor din NBA, iar fiecare amănunt al partidelor este disecat de către televiziunile de sport. Antrenori celebri la nivel universitar au partea lor de program în care explică tuturor principalele aspecte tactice ale jocului şi nu există mândrie mai mare pentru un american decât să vorbească despre echipa colegiului unde a jucat sau pe care a susţinut-o.

Iar argumentul suprem al forţei pe care baschetul o are în SUA la nivel de colegiu este acela că însuşi antrenorul Dream Team-ului este Mike Kryzevski, de la Duke University.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite