Echipa de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala feminină de senioare luptă pentru a rămâne în elita baschetului european. Finlanda, Bosnia-Herţegovina şi Marea Britanie sunt adversarele României în partidele tur-retur care au început ieri şi se vor încheia pe 19 ianuarie.

După două participări consecutive la turneele finale ale Campionatului European, naţionala feminină de baschet a României va fi nevoită să dispute un baraj pentru a rămâne în prima divizie europeană.

Misiunea acestei adevărate „echipe de salvare” a baschetului feminin românesc a început a doua zi după Anul Nou, atunci când lotul s-a reunit la Otopeni sub comanda noului antrenor principal George Mandache.

Experimentatul tehnician român va fi ajutat de către Alina Moanţă, din postura de antrenor secund, şi de antrenorul federal Jean Antonescu care va îndeplini funcţia de director tehnic.

„Este un moment greu şi toată Federaţia trebuie să fie implicată în această campanie. Actuala echipă tehnică va avea tot sprijinul nostru”, a spus Carmen Tocală.

Amestec de generaţii

Actuala componenţă a naţionalei feminine este un amestec de generaţii care se doreşte a fi un prim pas către întinerirea echipei reprezentative. „Ne-am temut să facem mai devreme schimbul de generaţii, dar a venit momentul să realizăm acest lucru”, a mai spus preşedintele FR Baschet.

Şi în această campanie, naţionala se va baza pe cea care a fost desemnată cea mai bună jucătoare a României în 2008, centrul Florina Păşcălău de la formaţia italiană ACER Priolo. Alături de ea se vor afla trei jucătoare cu experienţă în campionatele din străinătate, dar revenite în Divizia A, Alexandra Cutaş, Cristina Ciocan şi Annemarie Părău.

Ultima a semnat chiar înainte de Anul Nou, un contract cu MCM Târgovişte, după ce a evoluat în prima ligă israeliană la Elitzur Ramla. Eniko Tarţa a fost convocată în premieră la echipa naţională, acolo unde se va întâlni cu colegele sale din generaţia 1989, Alexandra Uiuiu şi Claudia Pop, cele trei fiind cele mai tinere jucătoare din lot. Alături de ele au fost convocate şi veteranele Monica Brosovszky şi Svetlana Drăguşin.

Obiectiv: evitarea retrogradării

Obiectivul stabilit de către Federaţia Română de Baschet pentru această campanie este rămânerea în prima divizie europeană.
Primele două clasate în această grupă de baraj vor evolua şi în următoarea campanie în elita baschetului feminin de pe bătrânul continent, în timp ce ultimele două echipe vor retrograda în Divizia B.

În cazul în care îşi vor îndeplini obiectivul, componentele lotului naţional vor primi o primă care poate ajunge la 1000 de euro în cazul în care naţionala României câştigă toate meciurile din grupă. Jucătoarele vor primi o indemnizaţie pe toată perioada convocării, cheltuielile totale pentru această campanie, incluzând organizarea meciurilor de acasă şi deplasările ridicându-se la 200.000 de lei.

Lotul României pentru meciurile de baraj

Fundaşi: Eniko Tarţa (ICIM Arad), Cristina Ciocan (fara contract, fostă la Perfumerias Avenida - Spania), Annemarie Părău (MCM Târgovişte), Monica Brosovszky (MCM Târgovişte)

Extreme: Andra Mandache (Szeviep Szeged - Ungaria), Svetlana Drăguşin (“U” Trustul CRE Cluj Napoca), Alexandra Uiuiu (Aposport Herzogenburg - Austria), Alexandra Cutaş (SCM Craiova), Anita Meszaros (ICIM Arad), Claudia Pop (La Spezia - Italia, liga a doua).

Pivoţi: Florina Păşcălău (ACER Priolo - Italia, prima ligă), Ildiko Nagy (LMK Sf. Gheorghe)

Meciurile României

7 ianuarie: România-Finlanda (Târgovişte)

10 ianuarie: Marea Britanie-România

13 ianuarie: România-Bosnia (Bucureşti)

16 ianuarie: Finlanda-România

19 ianuarie: România-Marea Britanie (Târgovişte)

Partida dintre Bosnia şi România, disputată ieri, s-a terminat după închiderea ediţiei.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite