EUROBASKET 2009: Spania vrea să se răzbune pentru cele şase finale pierdute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EUROBASKET 2009: Spania vrea să se răzbune pentru cele şase finale pierdute
EUROBASKET 2009: Spania vrea să se răzbune pentru cele şase finale pierdute

Naţionala condusă din teren de Gasol, Navarro sau Ricky Rubio vrea să spargă ghinionul la Campionatele Europene, acolo unde a pierdut şase finale, dintre care trei în ultimul deceniu. Ibericii, campioni mondiali şi vicecampioni olimpici, nu au niciun titlu continental în palmares.

Naţionala Spaniei este din nou marea favorită la câştigarea titlului european, mai ales că şi-a confirmat prezenţa şi Pau Gasol, campion NBA cu Los Angeles Lakers în acest an. Aşa s-a întâmplat însă şi acum doi ani, când ibericii, din postura de campioni mondiali, pierdeau titlul după o miraculoasă aruncare în ultima secundă a lui JR Holden, conducătorul de joc al naţionalei Rusiei. Era a şasea finală de Campionat European pe care spaniolii o pierdeau, a treia din anul 1999 încoace. 

Vicecampionii olimpici de la Beijing nu mai au de gând să rateze încă o şansă la ediţia care debutează astăzi în Polonia. Alături de Pau Gasol, care a renunţat la o binemeritată vacanţă după ce a cucerit titlul NBA, vor fi prezenţi la Eurobasket Juan Carlos Navarro, MVP-ul din sezonul trecut al Euroligii şi noul său coechipier de la Barcelona, Ricky Rubio. Puştiul minune, 18 ani, devenit recent cel mai scump transfer din baschetul european, este la a doua competiţie majoră cu naţionala de seniori după ce a făcut furori la Beijing.

Una dintre pricipalele adversare ale spaniolilor se anunţă naţionala Franţei, care a fost la un pas să rateze prezenţa la Campionatul European.

Franţa a prins ultimul tren spre Euro

Revenirea starului Tony Parker, de la San Antonio Spurs, pe finalul campaniei de calificare, după o accidentare la gleznă, a însemnat mult pentru cocoşii galici. Parker a marcat 16 puncte în meciul decisiv contra Belgiei şi a fost, alături de centrul Ronny Turiaf, 19 puncte, 9 recuperări, cel mai bun om al francezilor. Antrenorul Vincent Collet se bazează pe o echipă extrem de atletică în care mai străluceşte şi Boris Diaw, deja un veteran în NBA, actualmente la Charlotte Bobcats.

Grecia, un nou început de drum

Deşi a schimbat generaţia, dar şi antrenorul, naţionala Greciei pândeşte din nou să răstoarne ierarhiile aşa cum s-a întâmplat şi în 2005 când a devenit câştigătoarea surpriză a titlului european. Chiar dacă starurile Papaloukas şi Diamantidis nu se regăsesc în lot, iar legendarul Panagiotis Yanakis i-a lăsat locul pe bancă lituanianului Jonas Kazlaukas, elenii vin la Euro cu un lot consistent. Vasilis Spanoulis, MVP-ul Final Four-ului Euroligii, este coordonatorul din teren al grecilor care au la interior trei forţe: Ioannis Bourousis, Antonis Fotsis şi uriaşul de 2,08 m şi 150 de kg Sofoklis Schortsanitis.

Campionii europeni, fără vedete

Rusia, Slovenia, Croaţia, Lituania sau Turcia sunt celelalte echipe care se vor lupta pentru un loc printre primele patru. Ruşii, campioni în 2007, nu se pot baza pe vedetele Andrei Kirilenko şi JR Holden în timp ce Victor Khryapa, starul celor de la ŢSKA Moscova, s-a accidentat chiar înainte de Euro.

Pentru prima oară în ultimul deceniu, Germania nu se va mai putea baza pe superstarul celor de la Dallas Mavericks, Dirk Nowitzki, nemţii urmând să alinieze o echipă cu mai mulţi jucători tineri.

Eurobasket 2009 se vede la Sport 1

Deţinătorul drepturilor pentru partidele disputate sub egida FIBA, postul de televiziune Sport 1, va transmite în direct şi în exclusivitate pentru România partidele de la Eurobasket 2009 din Polonia. Pentru faza grupelor sunt pregătite câte două transmisii în direct pe zi.

Gasol, cel mai bine plătit jucător de la Euro

Campion mondial în 2006, vicecampion european în 2007 şi vicecampion olimpic în 2008 la Beijing, cu naţionala Spaniei şi campion NBA în 2009 cu Los Angeles Lakers. Acesta este doar o parte din palmaresul lui Pau Gasol, cel care este cel mai bine plătit jucător de la aceste Campionate Europene.

Spaniolul va primi de la Lakers 16,6 milioane de dolari în sezonul 2009-2010, însă nu este cel mai bine plătit european din NBA. Acest titlu îi revine germanului Dirk Nowitzki, care va primi, de la Dallas Mavericks, 19,7 milioane de dolari pentru sezonul următor.

Data naşterii: 6 iulie 1980
Înălţime: 2,16 m
Greutate: 113 kg
Post: Centru
Echipă: Los Angeles Lakers
A fost numit jucătorul anului 2009 de către FIBA Europe

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite