Diana Pop este prinţesa din Wasserburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cinci ori campioană a Germaniei la baschet feminin şi deţinătoare a trei eventuri cu TSV Wasserburg, românca este singura jucătoare din Bundesliga care deţine această performanţă de invidiat. Localnicii o alintă „Prinţesa“. Diana Adela Pop a ajuns, în cel mai scurt timp, o vedetă a campionatului german şi a fost MVP în urmă cu un sezon.

Pentru Dia a devenit ceva obişnuit să celebreze titlul în Bundesliga. Face acest lucru de când a venit la Wasserburg, aproape an de an. În acest sezon a privit meciurile formaţiei la care este legitimată din tribună. Peste aproape o lună, fosta componentă a lotului naţional va aduce pe lume o fetiţă.

„Este cel mai important eveniment în viaţa mea şi a soţului meu. Nu vă pot descrie ce sentiment am şi cât de mult am aşteptat acest copil. Ni ­l-am dorit enorm şi nu ne-am gândit dacă va face sau nu tot baschet. Important este să fie sănătos”, a declarat Diana Pop pentru „Adevărul Sporturi”.

Antrenorul formaţiei TSV Wasserburg, Hans Brei, echipă la care românca joacă de aproape şase ani, este convins că lotul de jucătoare nu poate fi făcut decât cu Diana în vârful listei.

„Este o baschetbalistă foarte importantă pentru noi. Anul acesta ne-a lipsit enorm şi sper ca ea să revină pe parchet din sezonul următor. Nu concep să joc fără ea, este, de fapt, liderul formaţiei noastre şi ne ajută de fiecare dată la greu. Sper să fie alături de TSV şi după ce va deveni mamă”, a adăugat tehnicianul.

TITLURI PE BANDĂ RULANTĂ ÎN BAVARIA

Diana Adela Pop a condus gruprea bavareză spre cinci titluri consecutive în Bundesliga. Nici o echipă din Germania nu a reuşit o asemenea performanţă în baschetul feminin din Bundesliga, iar Dia este singura baschetbalistă care a atins acest record.
Una dintre cele mai bune prietene ale ardelencei, americanca Wanda Guyton, a spus pentru „Adevărul Sporturi” că nici în Stalele Unite nu a mai întâlnit o astfel de jucătoare care să „trăiască pentru baschet şi pentru echipa la care evoluează”.

Guyton are în palmares două titluri WNBA şi patru în Bundesliga, însă nu se supără atunci când cineva îi spune că nu va mai putea atinge recordul Dianei din Germania. „Este munca ei şi mă bucur pentru tot ceea ce a realizat Dia la Wasserburg. Nimeni nu cred că o va egala vreodată şi acest lucru trebuie apreciat”, a completat fosta componentă a formaţiei Houston Comets.

PRIMA DATĂ A MERS LA JUDO

Diana nu a visat să ajungă în baschetul de performanţă. Ardeleanca a cochetat, la început, cu judoul, sport în care a şi fost multiplă medaliată naţională la clubul Gloria, din Arad. Povestea sa începe din 1985, atunci când a ales să meargă pe drumul performanţei.

image

Descoperită de profesorul Constantin Wunch, în 1988, actuala campioană a Germaniei, povesteşte cum s-a gândit să aleagă sportul în care s-a consacrat: „Am început antrenamentele. La început nu ştiam eu mare lucru despre baschet. Antrenorul ne ducea la multe meciuri de primă ligă şi ţin minte că, din clipa în care am văzut-o pe Nina Bâră, pe atunci când evolua la Olimpia, mi-am dorit să fiu ca ea. Să înscriu de trei puncte, să pasez de cisiv şi să fac cât mai multe intercepţii”.

Atunci când discuţi cu Diana Pop despre baschet este imposibil să nu-ţi dai seama că sportiva are un mare regret, acela că nu a ajuns la Jocurile Olimpice sau la Campionatele Mondiale, iar la nivel de senioare nu a putut reedita ceea ce a reuşit ca junioară, sub tricolor: o medalie la un Campionatul European.

„Am visat o clasare pe podium şi la nivel de senioare, însă nu s-a putut. Cel mai mult mi-am dorit să particip la Jocurile Olimpice sau la Campionatele Mondiale.

Cred că orice sportiv îşi doreşte acest lucru, aşa că am sperat şi eu. Nu pot să spun însă că viaţa m-a privat de lucruri frumoase şi de întâmplăriu fericite”, a punctat jucătoarea.Sezonul trecut, după ce TSV Wasserburg a cucerit titlul în Germania, tehnicianul grupării bavareze, Hans Brei, a rugat-o să nu devină mamă până în 2009, pentru a mai aduce o medalie de aur la club. „Ideea este că are foarte mare încredere în mine. şi postul de coordonator de joc este crucial într-o echipă.

Acum nu ştiu dacă el a glumit sau dacă a vorbit serios, însă i-am spus că am şi eu 37 de ani şi că a venit momentul să am o familie. M-a înţeles. Ştie cât de mult îmi doresc un copil şi de cât am renunţat la viaţa de familie pentru baschet. Şi anul acesta a spus că, după ce voi da naştere fetiţei, să revin cât mai repede la antrenamente”, a explicat campioana. Diana Pop este prietenă cu Wanda Guyton, una dintre cele mai titrate baschetbaliste de peste Ocean.

Guyton are în palmares două titluri WNBA cu Houston Comets şi patru medalii de aur în Bundesliga, cu TSV Wasserburg. „Nu am crezut că în România pot fi jucătoare de un asemenea nivel. Dia este una dintre cele mai bune sportive pe care le-am cunoscut în viaţa mea şi nu cred că o voi uita vreodată. Suntem apropiate şi colaborăm excelent”, a declarat Guyton.

Îi plac berea şi hainele populare bavareze

image

Costumaţia specifică bavareză pare să i se potrivească de minune Dianei Pop (foto). Jucătoarea s-a îmbrăcat în „dirndl”, un costum popular specific Bavariei, şi a participat la sărbătorirea cuceririi celui de-al cincilea titlu consecutiv în Bundesliga, cu Wasserburg.

Petrecerea a avut loc la finalul sezonului trecut, într-un cort uriaş. Fanii i-au cerut autografe. „Abia am putut să mai schimb o vorbă cu soţul meu. Toată lumea mă felicita pentru performanţă”, a spus Dia.

Prinţesa din Wasserburg a mai precizat că îi place berea bavareză, însă o consumă exact atât cât este necesar pentru un sportiv de performanţă.

CV Diana Adela Pop

Data naşterii: 9 februarie 1971
Locul naşterii: Arad
Înălţime: 1,68 m
Post: fundaş
Porecla: Prinţesa
Meseria de bază: tehnician dentar
Maşina preferată: Ford
A jucat la: ICIM Arad, Zalaegerszeg (Ungaria), DKSK Miskolc (Ungaria), ESB Budapesta (Ungaria) şi TSV Wasserburg (Germania)
Performanţe:
- În judo: multiplă campioană natională la judo (1984-1988).
- În baschet: vicecampioană europeană de tineret (1989), locul trei la Campioanetele Europene de tineret (1990), campioană a României cu ICIM Arad, multiplă campioană a Germaniei (2004, 2005, 2006, 2007, 2008)

Star în Germania

image

O echipă de junioare din România, Baschet Club Star Bucureşti, a fost la Wasserburg pentru un turneu de pregătire. Diana Pop a fost mereu lângă micuţele jucătoare din ţara noastră.

La masă, la meciuri şi chiar la antrenamente, Dia a stat cu baschetbalistele de la Star.

Va avea o fetiţă

image

Diana şi Teo Pop vor deveni părinţi la data de 6 iunie. „Aşa ne-a spus doctorul când am fost la ultimul control medical.

Soţul meu s-a bucurat foarte mult când a aflat că va avea o fetiţă, iar eu abia aştept să apară cea mică“, a declarat jucătoarea care a uimit Bundesliga.

La un pas de WNBA

image

Puţină lume ştie că Dia a fost prima jucătoare din ţara noastră care a ajuns la selecţia pentru draftul campionatului profesionist nord-american feminin (WNBA).

Indiana Fever a invitat-o pe româncă la draftul din 2000, însă problemele legate de viză au împiedicat-o să ajungă în SUA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite