Campion Cuban(i)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mark Cuban (52 de ani), patronul campioanei NBA, Dallas Mavericks, a cheltuit peste 1 miliard de dolari în 11 ani pentru a cuceri titlul în liga profesionistă din SUA. Cuban a cumpărat echipa în anul 2000, pentru 280 de milioane de dolari, iar acum aceasta valorează aproape dublu, însă investiţiile au fost uriaşe.

Cine nu-l cunoaşte pe patronul celor de la Dallas Mavericks şi ajunge într-o arenă din NBA unde joacă echipa sa ar putea să-l ia foarte uşor drept cel mai înfocat fan. Spre deosebire de majoritatea miliardarilor care deţin echipe profesioniste şi care privesc meciurile din spatele geamurilor de sticlă ale lojelor luxoase, Mark Cuban poate trece uşor neobservat, undeva în spatele băncii de rezerve, îmbrăcat într-un tricou cu însemnele echipei sale, asemenea altor câteva mii de spectatori. Însă el a reuşit exact contrariul în liga profesionistă nord-americană, devenind, în doar un deceniu, unul dintre cei mai vizibili patroni.

Excentric, gălăgios, uneori chiar prea gălăgios, având în vedere că a adunat amenzi de peste 1,5 milioane de dolari din partea ligii pentru diversele comentarii făcute de-a lungul timpului, Cuban a transformat faţa unei francize care nu avea niciun orizont, totul culminând cu titlul cucerit în acest an, primul din istoria de 31 de ani a clubului.

A preluat Dallas acum 11 ani, plătind 280 de milioane de dolari lui Henry Ross Perot. Avea de unde, după ce cu doar un an înainte vânduse celor de la Yahoo compania Broadcast.com, pe care o deţinea cu prietenul său Todd Wagner, cu 5,7 miliarde de dolari. Mavericks era atunci o echipă care în 20 de ani ajunsese doar sporadic în playoff, fără niciun rezultat răsunător. De atunci, a jucat în fiecare an în postsezon, a jucat o finală în 2006 şi, acum o săptămână, a devenit, în sfârşit, cea mai bună echipă din NBA.

Odată cu achiziţionarea echipei de către Cuban, jucătorii şi stafful au început să fie trataţi regeşte. Una dintre primele acţiuni după sosirea sa a fost să cumpere un avion pentru ca echipa să facă deplasările fără a mai apela la cursele de linie. Gestul său avea să fie doar primul dintr-o serie care a creat la Dallas o atmosferă de familie între angajaţi şi patron. Acesta a invitat, de-a lungul timpului, mai mulţi jucători proaspăt transferaţi să locuiască în casa sa, înainte ca aceştia să-şi găsească locuinţele proprii.

N-a renunţat la Nowitzki pentru Kobe!

„Am învăţat că trebuie să există o chimie între toţi membrii organizaţiei. Acesta este un joc de echipă, jucătorii trebui să aibă încredere unii în ceilalţi, tu, ca patron, trebuie să ai încredere în antrenor, iar toate aceste lucruri se dezvoltă în timp. Nu sunt soluţii imediate. Nu există un şablon pentru a câştiga titlul peste noapte, altfel toată lumea ar reuşi", spunea Mark Cuban într-un interviu, după câştigarea titlului pentru care a aşteptat 11 ani.

De-a lungul acestei perioade, Dallas a avut doar trei antrenori, unul considerat în top 10 în istoria NBA (Don Nelson), unul care a fost numit antrenorul anului în 2006 şi a dus echipa în finală în acel an (Avery Johnson) şi actualul tehnician, Rick Carlisle, care a adus titlul. Cuban a rămas fidel şi jucătorului-emblemă al francizei, Dirk Nowitzki, sosit în 1998, cu toate că a avut posibilitatea să-l achiziţioneze acum câţiva ani chiar pe Kobe Bryant, la acea vreme la final de contract cu Los Angeles Lakers.

„Dirk a venit la mine şi mi-a spus că mă înţelege dacă vreau să fac această mutare şi că este dispus să plece, pentru a-mi oferi condiţiile financiare necesare pentru a-l lua pe Kobe. I-am spus să stea liniştit pentru că niciodată nu voi renunţa la el", a povestit Cuban în interviul amintit. „Kobe este un jucător uriaş, cu o mulţime de inele de campion. Dar Dirk ne-a ajutat să creăm o cultură a acestei echipe, iar acest lucru este foarte important pentru o organizaţie care vrea să câştige", a explicat patronul texanilor.

Nu s-a uitat la bani!

Succesul actual al celor de la Dallas, creşterea în valoare a acestei francize atât din punct de vedere sportiv, cât şi financiar au în spate investiţiile masive pe care Cuban le-a făcut de-a lungul ultimului deceniu. Dallas a depăşit an de an plafonul salarial stabilit de ligă şi a plătit acea „taxă de lux" de un dolar, pentru fiecare dolar cu care este depăşită limita. Astfel, patronul a cheltuit doar pe salarii aproape 900 de milioane de dolari în cele 11 sezoane de când a preluat echipa.

La această sumă exorbitantă se adaugă celelalte cheltuieli administrative, suma totală investită de Cuban în acestă perioadă sărind bine de 1 miliard de dolari. La fel de adevărat este însă că valoarea francizei s-a dublat aproape, şi este în acest moment, cu 480 de milioane de dolari, a şasea echipă ca valoare din NBA în topul realizat de Forbes, după New York Knicks, Los Angeles Lakers, Chicago Bulls, Boston Celtics şi Houston Rockets. Pentru un om a cărui avere este cotată de aceeaşi publicaţie la 2,5 miliarde dolari, aflat între cei mai bogaţi 500 de oameni din lume, nicio investiţie în echipa sa de suflet nu a fost prea mare pentru a-şi atinge în cele din urmă scopul suprem: un titlu de campion în cea mai bună ligă de baschet din lume.

El e cel mai excentric patron din NBA

Cuban lustruieşte trofeul de campion din NBA  Foto: reuters

- S-a născut la 31 iulie 1958 în Pittsburgh.
- A făcut prima afacere la doar 12 ani, când a vândut pungi de gunoi pentru a-şi cumpăra o pereche de ghete de baschet scumpe.
- În şcoală a avut o serie de slujbe precum barman, intructor de dans, organizator de petreceri.
- Şi-a plătit singur colegiul din micile afaceri pe care le instrumenta.
- A lucrat ca barman şi după încheierea facultăţii, unde absolvise cu un master în managementul afacerilor.
- În 1982 a devenit agenţ de vânzări pentru o companie de software din Dallas.
- A înfiinţat câţiva ani mai târziu Micro Solutions, o companie care se ocupa de integrarea sistemelor şi vindea software, pe care a vândut-o în 1990 pentru 6 milioane de dolari.
- În 1995 a înfiinţat împreună cu fostul său coleg de facultate Todd Wagner compania Audionet, de broadcast online, care la început a avut un singur server şi o linie ISDN. În 1998 a devenit Broadcast.com, avea 330 de angajaţi şi venituri de 13,5 milioane de dolari, iar în 1999 a fost vândută celor de la Yahoo pentru 5,9 miliarde de dolari.
- A înfiinţat, în 2003, prima reţea de televiziune high-definition din lume, HDNet.
- A adunat peste 1,5 milioane de dolari amenzi din partea ligii pentru declaraţii la adresa arbitrajelor sau a jucătorilor din echipele adverse.
- A declarat despre comisarul responsabil cu arbitrii al ligii că nu ar fi în stare să managerieze nici măcar un fast-food, făcând referire la un brand american din domeniu. Patronul reţelei s-a simţit ofensat, invitându-l pe Cuban să fie pentru o zi manager într-un fast-food din Coppell, Texas. Acesta a acceptat, iar vânzările în acea zi au explodat.
- Şi-a jucat propriul rol în mai multe lungmetraje, dar şi seriale, cea mai recentă apariţie fiind într-un episod din „Anturaj", sezonul şapte. În 2007 a apărut în ediţia americană a emisiunii „Dansez pentru tine".

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite