Baschet: Sezonul de pregătire din NBA, anulat complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA) a anulat toate meciurilor de pregătire din presezon şi se îndreaptă spre anularea primelor săptămâni din sezonul regulat, după ce, marţi, negocierile între proprietarii echipelor şi sindicatul jucătorilor au eşuat.

"Nu avem altă alternativă decât să anulăm primele două săptămâni din sezonul regulat dacă nu se va găsi o soluţie până luni. Nu am fost în măsură să înaintăm în negocieri, aşa cum ar fi trebuit", a declarat preşedintele NBA, David Stern.

Discuţiile de patru ore s-au încheiat marţi cu anularea a 71 de meciuri din perioada de pregătire de dinaintea sezonului regulat care rămăseseră în program, după ce, pe 23 septembrie, s-a decis anularea primelor 43 de astfel de întâlniri.

Sezonul regulat era programat să înceapă pe data de 1 noiembrie. Astfel, există riscul anulării unor meciuri din sezonul regulat pentru prima dată din 1998-1999, când sezonul a fost redus la 50 de meciuri (din 82) per echipă, tot din cauza unei greve.

"Perspectiva care ni se oferă este de pierdere a unor meciuri din sezonul regulat, ceea ce ar fi o lovitură dură atât pentru proprietari, cât şi pentru jucători", a declarat Stern.

Cele două părţi aflate în conflict nu au ajuns la un acord privind continuarea negocierilor, şeful sindicatului jucătorilor (NBAPA), Billy Hunter, lăsând să se înţeleagă că nu va mai exista o întâlnire în următoarea lună sau chiar două luni, ceea ce va însemna că sezonul regulat nu va putea să înceapă înainte de debutul anului 2012.

"Jucătorii sunt pregătiţi să piardă meciuri", a declarat Hunter după întâlnirea de marţi, la care au participat şi vedete precum Kobe Bryant (Lakers), Paul Pierce şi Kevin Garnett (Celtics).

Potrivit lui Stern, discuţiile au luat sfârşit în momentul în care jucătorii nu au acceptat propunerea proprietarilor de cluburi de a se împărţi în procente egale veniturile generate de NBA (estimate la 3,8 miliarde de dolari în sezonul 2010/2011). Potrivit precedentului acord, jucătorii primeau 57 la sută din aceste venituri şi nu acceptau acum să scadă sub 53 la sută.

Un alt punct asupra căruia nu s-a ajuns la un acord îl reprezintă propunerea privind impunerea unui plafon salarial fix jucătorilor. Argumentând că doar opt din cele 30 de echipe din NBA au înregistrat câştiguri în sezonul trecut, în timp ce celelalte au avut pierderi de 300 milioane dolari, proprietarii au cerut un plafon salarial fix, nemaiacceptând excepţiile existente în plafonul flexibil - "soft salary cap" - din precedentul acord.

Proprietarii echipelor din NBA au intrat în grevă în luna iunie, de atunci existând mai multe runde de negocieri.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite