Baby-milionarii baschetului american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără Kobe Bryant, LeBron James sau Dwyane Wade, Statele Unite atacă Mondialele de baschet cu o echipă de „copii“, care valorează însă milioane de dolari. Americanii nu au mai câştigat Campionatul Mondial de 16 ani, atunci când liderii actualei naţionale, Kevin Durant şi Derrick Rose, aveau doar 5 ani.  

Niciun membru al aşa-numitei „echipe a răzbunării", care a recucerit titlul olimpic la baschet masculin pentru Statele Unite nu se află pe parchet la Campionatul Mondial care a debutat sâmbătă în Turcia. Fără Kobe, LeBron, Wade sau Stoudemire, americanii îşi continuă misiunea de a recuceri supremaţia în baschetul mondial bazându-se pe noul val din NBA.

Superstarurile au preferat în această vară să se odihnească, să aibă grijă de propriile contracte profesioniste sau de cele publicitare. Şi cum americanii pun mult mai mare preţ pe o medalie olimpică decât pe una mondială, cel puţin atunci când vine vorba de sportul pe care l-au inventat, absenţa numelor grele este explicabilă.

Staruri absente şi din alte echipe

Aflat la al cincilea an pe banca tehnică a Statelor Unite, antrenorul universitar Mike Krzyzewski, de la Duke, se poate simţi exact ca în campionatul universitar cu şase jucători până în 22 de ani. „Copiii" sunt însă jucători care valorează deja multe milioane de dolari în liga profesionistă nord-americană şi care strălucesc deja în arenele din NBA, iar cuplul Kevin Durant-Derrick Rose se anunţă axul principal. Durant este principalul marcator din NBA anul trecut, cu 30,1 puncte pe meci în timp ce Rose, liderul taurilor din Chicago, este un conducător de joc exploziv, numit debutantul anului în 2009.

Nici celelalte echipe nu se pot baza pe superstarurile lor. Dirk Nowitzki nu va juca pentru Germania, Manu Ginobili nu se va afla în lotul Argentinei, iar coechipierul său de la San Antonio Spurs, Tony Parker va urmări meciurile din tribune alături de frumoasa sa soţie Eva Longoria, lăsând loc tinerilor jucători francezi. Nici grecii nu se pot baza pe Theo Papaloukas, omul care a contribuit decisiv la istorica victorie asupra SUA de la ediţia din 2006.

Chiar dacă şi Spania are un gol imens în lot, cel lăsat de campionul NBA Pau Gasol, iar săptămâna trecută l-a pierdut şi pe Jose Manuel Calderon, accidentat, naţionala iberică reprezintă totuşi principala ameninţare pentru Statele Unite. Ricky Rubio, puştiul care a uimit lumea la Jocurile Olimpice, când le-a dat mari bătăi de cap greilor americani, are acum ocazia să-şi măsoare forţele cu adversari de vârsta sa. Va fi un adevărat examen pentru Rubio, 20 de ani, draftat în NBA de Minnesota, dar care a rămas să joace în Europa pentru Regal FC Barcelona.

Spania a început cu stângul

Spania a furnizat şocul primei zile, înfrângere 66-72 în faţa naţionalei Franţei. Surpriza este cu atât mai mare cu cât Franţa a venit fără cinci jucători de bază, iar cei care au strălucit au fost Mickael Gelabale, care nu mai evoluase într-o competiţie majoră de nivel internaţional de la CM 2006 din Japonia şi debutantul de 20 de ani Andrew Albicy. 

image

Câştigurile „juniorilor“

- Andre Igoudala (26 ani, Philadelphia 76-ers)      12,2*
- Chauncey Billups (33 ani, Denver Nuggets)      12,1
- Tyson Chandler (27 ani, Dallas Mavericks)      11,7
- Danny Granger (27 ani, Indiana Pacers)      10,1
- Lamar Odom (30 ani, LA Lakers)     7,5
- Derrick Rose (21 ani, Chicago Bulls)      5,1
- Kevin Durant, foto (21 ani, Oklahoma City Thunder)      4,7
- Russell Westbrook (21 ani, Oklahoma City)      3,7
-  Kevin Love (21 ani, Minnesota Timberwolves)      3,4
- Rudy Gay (24 ani, Memphis Grizzlies)      3,2
- Eric Gordon (21 ani, LA Clippers)      2,8
- Stephen Curry (22 ani, Golden State Warriors)     2,7
- Total: 79,2 milioane de dolari
* milioane de dolari

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite