BASCHET: Se decide supremaţia în prima ligă feminină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele de baschet feminin Municipal MCM Târgovişte şi LMK Sfântu Gheorghe îşi dispută finala Diviziei A Primul meci din serie se va disputa marţi, cu începere de la ora 19.00, în Sala Sporturilor din Târgovişte, şi va fi transmis în direct de Telesport.

Pentru a doua oară consecutiv, LMK Sfântu Gheorghe se află în finala campionatului feminin de baschet, în timp ce formaţia din Târgovişte revine în ultimul act după o pauză de un sezon. Întrecerea se va disputa după sistemul „cel mai bun din cinci meciuri”, Municipal având şansa unui joc în plus pe propriul teren deoarece s-a clasat pe o poziţie superioară adversarei sale la finele sezonului regulat.

Conform statisticii, MCM porneşte cu prima şansă în această finală. Lotul echipei pregătite de Cătălin Tănase este unul omogen, cu foarte multe baschetbaliste care au activat sau activează în loturile naţionale din ţara noastră sau din străinătate. Gruparea din Târgovişte este neînfrântâ în acest sezon în România şi nume precum Annemarie Parău, Monica Boriga, Larisa Toma, Monique Coker, Nikolett Turoczi şi Chrissy Givens nu mai au nevoie de nicio prezentare. Givens este jucătoarea cu cel mai bun indice de eficienţă din campionatul intern, având o aruncare letală de la semidistanţă, acolo de unde a punctat cel mai des în 2009.

LMK vrea să ajungă la titlu
Formaţia din Sfântu Gheorghe speră să nu mai facă greşelile din sezonul trecut şi să cucerească titlul în România. După un parcurs excelent în play-off, baschetbalistele de la LMK se bazează pe forţa defensivă a jucătoarei de naţionalitate maghiară Judit Kajdasi, lider la recuperări în acest sezon, şi pe pătrunderile americancei Sharnee Doll, sportivă care conduce în clasamentul paselor decisive, având şapte astfel de reuşite pe meci.
Un alt pericol pentru apărarea echipei din Târgovişte poate fi şi Megan Duffy, cea mai bună aruncătoare de trei puncte din Divizia A.

Analiză
Lupta se decide sub panou

Echipa din Târgovişte a reuşit, în acest campionat, peste 60% din punctele marcate din spaţiul de trei secunde, acolo unde Larisa Toma şi Monique Coker nu au prea avut rival. Conform frbaschet.ro, MCM are o medie de 89,9 puncte pe meci! LMK se bazează tot pe finalizările din „căciulă”, acolo unde a totalizat acelaşi procent ca adversara sa. Judit Kajdasi va avea viaţă grea la recuperare, iar Sharnee Doll va încerca să o anihileze pe Annemarie Parău.

Moniga Boriga este o altă jucătoare-cheie din lotul formaţiei din Târgovişte, de evoluţia sa putând să decidă şi rezultatul final. O sportivă care poate fi folosită atât ca extremă dar şi ca fundaş, Monica Boriga este omul care poate aduce puncte importante din spatele semicercului sau pase decisive către coechipiere. De partea cealaltă, Ildiko Vass este pregătită să-şi regleze tirul de la trei puncte şi să răspundă eventualelor atacuri venite din tabăra echipei Municipal Târgovişte.

Sezonul trecut, Monica Boriga, Elena Dincă şi Larisa Toma, componente ale formaţiei din Târgovişte au evoluat pentru LMK Sfântu Gheorghe, club alături de care au câştigat medaliile de argint, după ce gruparea din Covasna a pierdut cu scorul de 2-3 finala cu ICIM Arad.

Antrenori
Emoţii şi pe banca tehnică

Cătălin Tănase, antrenorul echipei MCM Municipal Târgovişte, a declarat că formaţia pe care o antrenează va avea meciuri grele în seria cu formaţia LMK Sfântu Gheorghe. „Poate că lumea ne vede favoriţi, însă eu sunt convins că va fi foarte greu în finală. Adversarele noastre au avut un parcurs foarte bun în play-off şi nu au cedat niciun meci puternicei echipe din Alexandria, calificându-se cu un 3-0 la general în finală. Nu dau pronosticuri, însă sper să câştigăm primul meci. Este cel mai important”, a concluzionat Cătălin Tănase.

De partea cealaltă, Deri Csaba, tehnicianul formaţiei din Sfântu Gheorghe, a recunoscut pentru kosainfo.com că echipa din Târgovişte este una foarte puternică. „Este foarte important pentru noi să începem bine această serie şi să fim odihniţi la primul meci. Fetele trebuie să înţeleagă că finalul acestui sezon este foarte important, mai ales după ce, în acest an, am evoluat în grupele şi fazele superioare ale EuroCup Women. Cunoaştem foarte bine adversarul şi ştim ce trebuie să facem pentru a anihila punctele forte ale acestuia. Fără îndoială, acestea sunt cele mai bune echipe din România”, a precizat Deri Csaba.

Dispută
Municipal are un meci în plus acasă

În cazul unei serii complete, Municipal MCM Târgovişte are şansa unui meci în plus, acasă. La finalul sezonului regulat, echipa pregătită de Cătălin Tănase a încheiat campionatul pe primul loc, cu 26 de victorii din tot atâtea posibile, pentru ca, în play-off, să câştige cinci meciuri din cinci.

LMK Sfântu Gheorghe a avut emoţii până la calificarea în finală. Primele 26 de etape a găsit formaţia pregătită de Deri Csaba pe locul trei în Divizia A, cu 20 de victorii şi şase înfrângeri. Primul tur din play-off ar fi putut însemna eliminarea formaţiei din Sfântu Gheorghe, echipa CET Govora fiind la un pas de surpriză, însă jocul decisiv, din Sala Sporturilor „Ecaterina Szabo” a revenit clubului din Covasna cu scorul de 72-65, iar seria s-a închis la 2-1 pentru LMK.

Cele cinci meciuri din finală sunt programate astfel:
Municipal Târgovişte – LMK Sfântu Gheorghe, marţi, 12 mai, ora 19.00, Târgovişte
LMK Sfântu Gheorghe – Municipal Târgovişte, sâmbătă, 16 mai, Sfântu Gheorghe
Municipal Târgovişte – LMK Sfântu Gheorghe
, miercuri, 20 mai, Târgovişte
LMK Sfântu Gheorghe – Municipal Târgovişte, sâmbătă, 23 mai, Sfântu Gheorghe (dacă va fi necesar)
Municipal Târgovişte – LMK Sfântu Gheorghe
, miercuri, 27mai, Târgovişte (dacă va fi necesar)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite