Atenţie la lupii tineri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie la lupii tineri!
Atenţie la lupii tineri!

Doar patru jucători din echipa care întâlnea Albania acum un an mai sunt prezenţi în noua naţională de baschet a României. Media de vârstă a scăzut de la 29 de ani, cât era anul trecut, la 25 de ani. Noul antrenor este Dan Calancea, de la CSU Braşov, un alt debut fiind acela al americanului Dan Grunfeld, naturalizat anul acesta de FR Baschet.

După mai bine de un deceniu, naţionala de baschet a României nu va mai începe cu Stănescu, Helcioiu, Popescu sau cu Burlacu. Cei care în ultimii ani au dus greul naţionalei nu se mai regăsesc în prima reprezentativă care trece printr-un proces de restructurare din temelii.

Au venit un nou antrenor, Dan Calancea, şi nu mai puţin de 9 jucători noi faţă de ultimul meci cu Albania, din septembrie anul trecut. „Suntem la început de drum şi trebuie să muncim mult pentru a ajunge la performanţele pe care ni le dorim cu toţii. Suntem tineri, dar faptul că mulţi dintre noi am jucat împreună la loturile naţionale de juniori ne poate ajuta foarte mult, deoarece nu pornim chiar de la zero.

Eu sunt foarte entuziasmat şi sper că nu vom dezamăgi oamenii care ne-au acordat foarte multă încredere”, a declarat Vlad Moldoveanu, care evoluează la American University în NCAA.

Întăriri de peste ocean

Singurii jucători rămaşi din campania precedentă sunt Andrei Mandache, Ionuţ Drăguşin şi Levente Szjiarto. Primii doi au alcătuit în sezonul precedent un cuplu de temut la CSU Braşov, în timp ce ultimul, la 27 de ani, va fi veteranul echipei şi unul dintre cei doar doi jucători care trec de 25 de ani.

„Naţionala reloaded” cuprinde şi întăriri de peste ocean. Naturalizat anul acesta de către FR Baschet, americanul Dan Grunfeld, 25 de ani, 1,98 m, este noua „achiziţie” a tricolorilor. Tatăl lui Grunfeld, Ernie, este născut la Satu Mare. A părăsit România pe când avea opt ani, împreună cu familia sa, şi a ajuns să evolueze în naţionala Statelor Unite la Jocurile Olimpice de la Montreal. Actualmente este preşedintele echipe Washington Wizards din NBA. 

Amical de lux cu Grecia

România va juca trei meciuri amicale cu Luxemburg (la Ploieşti, între 6-8 august) şi încă două, în deplasare, cu Grecia, la Atena (11 şi 12 august). Apoi va începe campania pentru accederea în prima divizie europeană, acolo unde România are şanse foarte mici să ajungă.

Tricolorii sunt în prezent pe locul doi în grupa B, cu două victorii şi două înfrângeri, la barajul pentru calificare mergând primele locuri dintre cele trei grupe preliminare, plus cel mai bun loc doi. Pentru a spera, România are nevoie de victorii în toate cele patru partide, cu Cipru (15 august, în deplasare), cu Belarus (19 august, acasă), cu Elveţia (26 august, deplasare) şi cu Albania (29 august, acasă).

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite