BASCHET: Arbitrii vor fi obligaţi să-şi prezinte declaraţia de avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În premieră în România oficialii dintr-un sport vor fi trebui să-şi prezinte declaraţia de avere şi CV-ul pentru a putea oficia. Federaţia Română de Baschet a luat această decizie după ce playoff-ul campionatului trecut a fost zguduit de mai multe scandaluri de arbitraj.

„Ţinând cont de tot mai numeroasele cazuri în care au planat suspiciuni de coruptibilitate în rândul arbitrilor de baschet, noua conducere Colegiului Central al Arbitrilor (CCAB) a decis ca până la începerea sezonului 2009-2010, toţi arbitrii să prezinte Colegiului un Curriculum Vitae şi o declaraţie de avere”, se arată într-un comunicat al FR Baschet.

„Este în interesul nostru să fim transparenţi. Majoritatea arbitrilor sunt oameni cu posibilităţi, deţin funcţii, au afaceri şi au sursele lor de venit. Ei trebuie respectaţi şi nu trataţi ca ultimii oameni din baschet”, a declarat Carmen Tocală, preşedintele federaţiei de specialitate. „Potrivit regulamentului arbitrul este judecător în teren şi ca orice judecător trebuie să aibă transparenţă maximă. Dacă nu vor să declare, nu vor mai arbitra. Oricum noi am început deja o anchetă internă legată de aceste scandaluri”, a precizat Tocală.

Declaraţiile de avere şi cv-urile arbitrilor, dar şi alte informaţii despre jucătorii, antrenorii şi preşedinţii de cluburi vor fi incluse într-o bază de date care va fi disponibilă pe site-ul federaţiei din această toamnă.

„Este o iniţiativă care vrea să dovedească că arbitrii nu se îmbogăţesc din arbitraj. În arbitrajul internaţional nu există această practică în mod oficial. Este adevărat că în cadrul unui interviu eşti chestionat despre situaţia materială pentru că se preferă oameni cu o situaţie materială cât mai bună, pentru a putea fi mai puţin penetrabili. Dar acest interviu constituie, ca punctaj, doar o mică parte pe lângă examenul pe care îl dai ca arbitru. Cred că e prima oară când poate deveni oficial aşa ceva.
Contează ceea ce arăţi în teren şi pentru asta trebuie să fii judecat”, a explicat arbitrul internaţional Stelian Bănică.

De asemenea FR Baschet a luat decizia ca din sezonul următor să nu se mai folosească metoda tragerii la sorţi a arbitrilor. „Arbitrii vor fi delegaţi prin nominalizare, în funcţie de clasificarea şi evaluarea săptămânală. Delegarea se va face de către CCAB cu validarea preşedintelui Federaţiei”, a precizat Carmen Tocală.

Toate aceste decizii ale forului naţional vin pe fondul acuzelor lansate de fanii echipei masculine CSU Sibiu, conform cărora aceasta ar fi fost nedreptăţită flagrant de arbitri în meciurile din semifinale, cu CSU Ploieşti, în special în partida cu numărul patru.

„Au existat acuze foarte grave aduse Federaţiei Române de Baschet. Această instituţie nu se asociază sub nicio formă cu acuzaţiile de corupţie. Dacă spui că arbitrii sunt corupţi, atunci înseamnă că structurile noastre sunt corupte. Pentru că arbitrii nu bagă singuri mâna în buzunarul altora. Dacă există corupţie deocamdată nu este dovedită şi toate aceste acuzaţii neprobate nu fac decât să strice imaginea baschetului românesc”, a încheiat Tocală. 


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite