Americanii fac spectacol la... Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii fac spectacol la... Europene
Americanii fac spectacol la... Europene

Jucătorii naturalizaţi din Statele Unite ale Americii îşi conduc naţionalele „adoptive“. Kelly McCarty este cel mai bun jucător „rus“ de la Eurobasket 2009, cu o medie de 16,3 puncte pe meci, în timp ce Jeremiah Massey este liderul macedonenilor.

Moda jucătorilor naturalizaţi s-a extins în Europa şi mai multe echipe prezente la Eurobasket 2009 se bazează pe jucători care vin de peste ocean, dar au obţinut cetăţenia ţării respective.

După ce la ediţia din 2007 naţionala Rusiei a câştigat trofeul în finala cu Spania, în urma unui coş în ultima secundă marcat de un american, JR Holden, acum situaţia este una asemănătoare.

Chiar dacă ruşii nu au avut o evoluţie convingătoare, omul care i-a salvat de la înfrângere în prima partidă cu Letonia şi a fost până acum cel mai bun marcator al echipei vine din SUA. Este Kelly McCarty, o extremă de 34 de ani şi 2,01 m, care a evoluat în trecut şi în NBA, la Denver Nuggets.

McCarty joacă în prezent pentru Khimki Moscova şi a fost naturalizat pentru a putea evolua în naţionala Rusiei la aceste campionate europene. Naţionala Macedoniei s-a orientat şi ea tot către un american, Jeremiah Massey, care a fost în sezonul trecut unul dintre cei mai buni jucători de la Real Madrid.

Macedonia l-a „adoptat“ pe Massey în anul 2008

Massey a primit cetăţenia macedoneană în anul 2008 şi a fost cel mai bun jucător din preliminariile pentru europene, ajutându-şi naţionala adoptivă să ajungă pentru prima oară după 10 ani la turneul final.

La fel se întâmplă şi cu David Logan, un american născut în Chicago, Ilinois, care face furori pentru naţionala Poloniei. Logan a evoluat pentru Prokom, reprezentanta polonezilor în Euroligă şi a fost naturalizat chiar în acest an pentru a participa la Eurobasket.

Nici bulgarii nu au ocolit oportunitatea permisă de FIBA, de a avea un jucător de altă naţionalitate în lotul echipei naţionale şi s-a orientat către Earl Rowland, care este născut în Germania.

Rowland a fost unul dintre cei mai buni conducători de joc în prima ligă germană, acolo unde evoluează pentru Telekom Baskets, şi a primit paşaport bulgăresc înainte de campania pentru Eurobasket 2009. Rowland are o medie de 17,7 puncte la turneul final, fiind principalul marcator al echipei.

Şi România are un american la naţională

Naţionala de baschet masculin a României s-ar fi putut baza, în ultimele meciuri din preliminariile pentru Campionatul European de Baschet, Divizia B, pe un jucător american, Dan Grunfeld. 

„În cazul lui Grunfeld a fost vorba despre o reacordare a cetăţeniei, fiind vorba de tatăl său, care a avut cetăţenia română. Dar există unele echipe care forţează nota şi caută prin arborele genealogic al jucătorului pentru a găsi vreun strămoş care să aibă legătură cu ţara respectivă”, a explicat preşedintele FR Baschet, Carmen Tocală.

Chiar dacă Grunfeld s-a accidentat şi nu a mai evoluat în meciurile oficiale, el va reveni la anul la naţională. „Ne-a arătat că îşi doreşte să joace pentru România şi noi îl aşteptăm pentru campania următoare”, a mai spus Tocală.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite