Acasă la vicecampionii mondiali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acasă la vicecampionii mondiali
Acasă la vicecampionii mondiali

Noua generaţie de la naţionala de seniori a avut uriaşa oportunitate de a disputa două meciuri amicale împotriva Greciei, campioană europeană în 2005 şi vicecampioană mondială în 2006. Tricolorii au pierdut ambele partide fără drept de apel, scoruri 44-88 şi 57-102. Cei mai buni marcatori pentru România au fost Mandache - 21 de puncte, Drăguşin - 19 puncte şi Silvăşan - 17 puncte, cumulat în ambele meciuri.

„Putem progresa“

Szijarto este convins că tinerii jucători care alcătuiesc în prezent echipa naţională pot depăşi performanţele generaţiei precedente. După un an petrecut la „U“ Mobitelco Cluj, Levi revine la Ploieşti, unde a câştigat 11 trofee: cinci titluri, cinci Cupe ale României şi Challenge Cup.

Adevărul Sporturi: Cum este să fii veteranul echipei naţionale la doar 27 de ani?

Levente Szijarto:
Este un lucru plăcut pentru că am în spate o carieră îndelungată, care mi-a permis să acumulez destulă experienţă pentru a ajunge veteranul echipei. Mă face să mă simt bine şi este un plus pentru atribuţiile pe care le am în echipă.

La antrenamentul dinaintea primului meci cu Grecia te-am văzut foarte activ, mereu încurajându-i pe mai tinerii tăi coechipieri, dându-le unele sfaturi...

Cred că rolul meu este mai mult să-i încurajez decât să le dau indicaţii, pentru că fiecare trebuie să ştie de ce este aici şi ce trebuie să facă. Indicaţii trebuie să dea antrenorul iar tot ceea ce trebuie să facă jucătorii este să asculte de el.

Crezi că actuala generaţie de la echipa naţională are şanse de a realiza performanţe mai bune decât fosta generaţie din care ai făcut la rândul tău parte?

Această generaţie este încă foarte crudă dar Federaţia Română de Baschet face eforturi mari să pună bazele unei pregătiri pe alt sistem, mai ştiinţific. Eu zic că asta ne va ajuta foarte mult şi va fi un altfel de proges faţă de echipa „mai în vârstă”. Acolo au fost foarte multe talente, ca şi acum de altfel, dar acele talente nu au fost îndrumate şi folosite într-un asemenea mod încât să-şi atingă potenţialul maxim, aşa cum se încearcă acum cu aceşti tineri jucători.

Cât de mult contează că o mare parte din actuala generaţie tânără a evoluat deja peste hotare?

image

Levi în vizită la Acropole 



Contează doar într-o oarecare măsură. Nu cred că este un lucru care decide ce se va întâmpla cu naţionala. Cel mai important este cum se mobilizează şi cât de bine o să se concetreze şi o să asculte de stafful tehnic.

De ce ai revenit la Asesoft Ploieşti?

Oferte de la Ploieşti am avut tot timpul. Anul trecut am ales Clujul ca să mai schimb puţin aerul după cinci ani petrecuţi la Asesoft, cu multe succese şi împliniri.  Am încercat să merg mai mult pe cont propriu şi nu sunt deloc dezamăgit de viaţa mea de la Cluj. Singurele nemulţumiri sunt legate de prestaţia mea ca jucător. Per total a fost o experienţă benefică pentru mine şi revin la Ploieşti cu multe cunoştinţe noi şi cu o altă perspectivă asupra lucrurilor. 

„Nu-l las pe Căruţaşu să se detaşeze“

image

Levi Szijarto este unul dintre cei mai titraţi jucători români încă în activitate. El a adunat 7 titluri naţionale şi are în total 13 trofee incluzând aici şi Challenge Cup, pe care l-a câştigat cu Asesoft în 2005. „Virgil Căruţaşu m-a depăşit la titluri naţionale, dar compensez cu acea cupă europeană. Oricum am revenit la Ploieşti să obţinem următoarele titluri împreună, ca să nu se distanţeze prea mult”, spune zâmbind Szijarto.  Cel de-al treilea clasat în ierarhia jucătorilor în activitate cu cele mai multe titluri de campion este Cătălin Burlacu, tot de la Asesoft, cu 6 trofee.

Fotsis, legat de România

Soţia lui Antonis Fotsis, starul naţionalei Greciei, este româncă şi a jucat baschet în Statele Unite. Mia Chipăruş, actuala doamnă Fotsis, l-a cunoscut pe jucătorul grec pe când era în America, în ultimul an de colegiul şi de atunci au rămas împreună. Mia Chipăruş, actuala doamnă Fotsis, l-a cunoscut pe jucătorul grec pe când era în America, în ultimul an de colegiul şi de atunci au rămas împreună.

Campion al Europei în 2005, vicecampion mondial în 2006, participant la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, numit în 2003 cel mai bun tânăr jucător al Euroligii, Antonis Fotsis este unul dintre strarurile naţionalei Greciei.

La meciurile pe care naţionala României le-a susţinut la Atena cu echipa elenă, Fotsis a fost susţinut din tribună, ca de fiecare dată, de soţia sa. Care însă acum a fost cu inima împărţită. Mia, actuala doamnă Fotsis, este româncă şi a jucat baschet atât în ţară cât şi în Statele Unite şi în Europa.

„Pe Antonis l-am cunoscut când eram în ultimul an de facultate la George Washington University. El reprezenta atunci o echipă compusă din cei mai buni tineri jucători din întreaga lume, care făcea turul SUA. Mi-a plăcut şi am ajuns să-l cunosc prin colega mea de camera de origine sârbă care avea un amic în echipa respectivă”, povesteşte Mia.

Şi-a încetat cariera pentru soţul ei

image

Mia a fost alături de  Antonis şi la Jocurile Olimpice de la Beijing



„Eu am venit să joc în Europa după terminarea facultăţii şi am putut fi mai aproape unul de celălalt, iar acum patru ani ne-am căsătorit”, mai adaugă sportiva româncă. 

Mia Chipăruş şi-a încetat activitatea sportivă atunci când Antonis a fost draftat în NBA, de către Memphis Grizzlies, în anul 2001. De atunci e prezentă la fiecare meci în tribună. „De obicei sunt foarte calmă. Am mereu încredere în Antonis şi chiar dacă uneori el are un start mai lent, în sufletul meu ştiu că la sfârşit el va fi cel care va decide victoria”, spune românca. După perioada din NBA, ea l-a urmat pe jucătorul grec şi la Madrid sau la Moscova, unde acesta a evoluat la echipe de top din Europa.

Deşi între timp Fotsis a ajuns un star, Mia nu crede că s-au schimbat multe în viaţa lor. „Avem aceiaşi prieteni vechi, din copilărie sau din şcoală. Ne place când avem timp liber să-l petrecem cu ei, departe de lumina reflectoarelor şi în felul acesta ne simţim fericiţi”, explică soţia vicecampionului mondial. Ea mai adaugă că niciodată înaintea meciurilor nu vorbeşte cu soţul ei despre baschet. „Chiar dacă el doarme acasă, sau în cantonament, nu vorbim despre meciul care urmează”, precizează Mia. Cei doi au un băieţel de trei luni şi îşi doresc ca el să devină sportiv. „Vrem să facă baschet, dar desigur el va alege. Noi îl vom susţine în tot ceea ce va face”, mai spune românca, care a stat ca pe ghimpi în sală la meciul cu România, şi a plecat imediat după final pentru a fi lângă micuţ.

„Datorez totul părinţilor“

image

Cel mai mare fan al lui Fotsis este chiar soţia sa


Chiar dacă acum duce o viaţă lipsită de griji, alături de un vicecampion mondial, Mia Chipăruş a trecut şi prin momente grele. „Nu aş fi reuşit să ajung aici fără ajutorul părinţilor mei şi al mătuşei mele Maricica Ivaş. Ei m-au susţinut să merg mai departe, m-au încurajat să nu mă opresc când am dat de greu şi lor le datorez totul”, spune Mia, care în clasa a 11-a a plecat în Germania pentru a evolua pentru TV Langen. Cariera sa a continuat cu un an de liceu în SUA şi apoi Colegiul George Washington. În Europa, Mia a jucat în Turcia şi în Grecia.

Baschetul e religie, baschetbaliştii sunt zei

Dacă Acropole, Templul lui Zeus sau celebrele străduţe din Plaka sunt locuri luate cu asalt de orice turist străin venit la Atena, aceeaşi soartă o au şi terenurile de baschet din capitala Greciei, pline de localnici. Programul început acum mai bine de 20 de ani, când baschetul grec trăia doar de pe urma gloriilor Gallis, Fassoulas sau Gianakis, a dus la naşterea unor generaţii de excepţie.

Plantarea panourilor în orice colţ disponibil, pentru ca puştii să poată arunca oricând la coş a fost doar începutul. Acum baschetul este o religie iar baschetbaliştii care ajung în naţionala elenă sunt trataţi ca nişte zei.

Pasiunea grecilor pentru baschet merge până într-acolo încât, în plină pauză competiţională, întâlneşti oameni care urmăresc în reluare meciuri din timpul sezonului. Şi nu oriunde, ci în taxi, precum un şofer care, pe micuţul televizor instalat pe bord, revedea unul dintre clasicele dueluri dintre Panathinaikos şi Olympiakos.

image

Familia Fotsis în formaţie completă 



Partida cu România nu avea să treacă neobservată. Oamenii reacţionau pe stradă la vederea tricolorilor, fiind la curent cu partidele care urmau să se dispute în arena olimpică. Iar la cea de-a doua, unde au avut acces spectatorii, aproximativ 3.500 de oameni au venit la meci, deşi e o perioadă în care majoritatea atenienilor fug în insule pentru a-şi petrece vacanţa.

Nu a lipsit nici Giorgos Vassilakopoulos, preşedintele FIBA Europe, cel care, în baza relaţiilor excelente pe care le are cu preşedintele FR Baschet, Carmen Tocală, ne-a oferit şansa de a întâlni vicecampioana mondială. “Am apelat la relaţiile mele de prietenie pentru a organiza acest amical. Încercăm să formăm o echipă care să ajungă la Campionatul European din 2013 şi cred că un asemenea început ne poate aduce face să tragem multe învăţăminte”, a declarat Tocală.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite