Fata de aur de pe tatami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invincibilă de cinci ani în Europa, Alina Dumitru atacă cu încredere titlul olimpic După ce a fost la un pas să prindă podiumul la precedenta Olimpiadă, judoka din România se află

Invincibilă de cinci ani în Europa, Alina Dumitru atacă cu încredere titlul olimpic

După ce a fost la un pas să prindă podiumul la precedenta Olimpiadă, judoka din România se află printre favoritele categoriei 48 de kilograme.

Una dintre sportivele din delegaţia ţării noastre creditată cu cele mai mari şanse la o medalie de aur, Alina Dumitru, are o serie de succese impresionante: cinci medalii de aur consecutive la Campionatele Europene.

Iar din 2004, de la Jocurile Olimpice de la Atena, unde a ocupat locul cinci, s-a clasat pe podium la toate competiţiile la care a participat, fie europene, fie mondiale. Judecând după aceste performanţe, titlul olimpic pluteşte în aer.

"Îmi doresc foarte mult medalia de aur la Beijing, mai ales după ce am ratat cu puţin podiumul la Atena", spune Alina Dumitru.

Sportiva s-a gândit şi la varianta retragerii după Jocurile Olimpice din această vară, mai ales dacă nu va reuşi să cucerească titlul. Deocamdată însă nu se gândeşte decât la prima treaptă a podiumului. Pentru a ajunge acolo, Alina va trebui să depăşească câteva adversare cu mare experienţă internaţională şi un palmares bogat.

Ryoko Tani, adversarul cel mai periculos

Competiţia va fi dură şi principalul adversar al Alinei se anunţă japoneza Ryoko Tani, pe care judoka din România nu a reuşit să o învingă niciodată până acum în cele trei întâlniri directe.

Tani a fost cea care a stopat-o pe Dumitru din drumul către podiumul de la Atena şi i-a administrat alte două înfrângeri la campionatele mondiale, în 2003, la Osaka, şi în 2007, la Rio de Janiero.

Japoneza are două titluri olimpice şi şapte mondiale în palmares. Alte două sportive ar putea sta în calea Alinei către medalia de aur.

Franţuzoaica Frederique Jossinet, care la J.O. de la Atena 2004 a obţinut medalia de argint şi mai are la activ două arginturi mondiale şi două titluri europene, şi Yanet Bermoit din Cuba deţinătoarea unui titlu mondial în 2005 pe când avea doar 18 ani.

Dumitru a învins-o pe Jossinet de două ori la Campionatele Europene, dar are un palmares negativ în întâlnirile directe, pierzând de trei ori, în timp ce cubaneza Bermoit a trecut de Alina chiar anul acesta în martie la Cupa mondială de la Varşovia.

Alina Dumitru

Data naşterii: 30 august 1982

Locul naşterii: Ploieşti

Palmares:

Campionatele europene: cinci medalii de aur, una de bronz
Campionatele mondiale: două medalii de bronz
J.O. Atena: locul 5
Cupa Mondială: nouă titluri, şase locuri doi, nouă locuri trei
Campionatele Mondiale de Juniori: o medalie de aur

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite