Camelia Potec campioană olimpică la nataţie: „Nu renunţ la visul meu: o nouă medalie olimpică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fire foarte ambiţioasă, Camelia converteşte dezamăgirile din ultima perioadă într-o motivaţie suplimentară în pregătirea pentru Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra. Campioana olimpică din 2004, de la Atena, a ocupat, sâmbătă, locul 3 în proba de 800 de metri la Open‑ul Franţei, înotând cu aproape 11 secunde mai bine decât la Naţionale.

„Adevărul": De ce ai fost aşa dezamăgită după rezultatele de la Naţionale?

Camelia Potec: Pentru că am muncit enorm în ultimele şase săptămâni şi nu s-a văzut deloc asta în timpii realizaţi. Poate de vină a fost recuperarea. Eu mă pregătesc cu lotul Italiei, dar nu beneficiez acolo şi de un maseur personal. Din păcate, e nevoie să recuperez prin stretching.

Când crezi că îţi va trece această stare?

Eu sunt cel mai mare critic al meu, nu e nevoie să îmi zică nimeni că ceva nu a mers bine. Nu am aşadar motive să mă relaxez în perioada următoare. Sper ca această frustrare să o transform într-o motivaţie suplimentară şi să obţin o performanţă bună la Mondiale.

Cum va decurge pregătirea în perioada următoare?

Mă voi axa pe antrenamente pe ritm de cursă. Voi înota bucăţi de 15x100 metri sau de 3x500 metri. Apoi, va urma o perioadă de odihnă în ultimele trei săptămâni înaintea Mondialelor în care voi reduce numărul şi intensitatea antrenamentelor.

Cum vezi concurenţa pe plan internaţional în probele tale?

Nivelul este foarte ridicat în acest moment, iar crema este în Europa. Surprize pot apărea însă şi din partea chinezoaicelor pentru că orice sportiv se simte de o sută de ori mai bine acasă la el în bazin decât în altă parte.

Cât va conta forma de moment la Mondiale?

Existe probe unde contează să te afli într-o zi de graţie, în care odihna, moralul, alimentaţia şi alţi factori de moment să te ajute să dai lovitura. La probele de fond şi semifond, unde particip eu, tot munca e cea de bază. Dacă nu ai câţiva mii de kilometri de înot la activ în spate, nu ai nicio şansă.

Vei fi încurajată în China de cineva apropiat?

Fratele meu Alexandru este probabil cel mai mare fan al meu, dar îi e frică de avion şi de data aceasta nu va veni cu mine pentru că îi e puţin dificil să vină cu maşina până la Shanghai (râde)...

Ce şanse crezi că ai la o medalie?

Îmi doresc enorm să iau o medalie, dar nu e principalul meu obiectiv în China. De altfel, după această competiţie voi renunţa la proba de 1.500 metri pentru că nu este probă olimpică. Prioritatea mea este să realizez baremul pentru Olimpiadă. Mi-ar asigura o linişte în pregătire până la Londra şi simt nevoia de acest lucru după un an foarte agitat pentru mine din toate punctele de vedere.

"Prioritatea mea este să realizez baremul pentru Olimpiadă. Mi-ar asigura o linişte în pregătire până la Londra şi simt nevoia de acest lucru."
Camelia Potec 
înotătoare

Înoată 20 de kilometri pe zi

În următoarele două săptămâni, Camelia va trage tare la antrenamente şi va sta în medie 5-6 ore pe zi în apă. La acestea se adaugă o oră la sala de forţă şi trei reprize săptămânale de alergare de jumătate de oră. „Voi înota cam 17-20 kilometri pe zi în această perioadă, dar nu mă plâng pentru că toate sacrificiile pe care le fac sunt pentru a-mi îndeplini visul. Vreau să-mi termin cariera cu o medalie olimpică", ne-a dezvăluit campioana olimpică de la Atena.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite