Tommie Smith, eroul de la Ciudad de Mexico, îşi vinde medalia la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tommie Smith
Tommie Smith

Campion olimpid în 1968, în proba de 200 de metri, sprinterul american are mari probleme financiare. Cel care a devenit celebru prin gestul făcut pe podium a decis să-şi vândă la licitaţie medalia de aur.

Imaginea este cunoscută în lumea întreagă. Aflat pe prima treaptă a podiumului, după ce câştigase titlul olimpic la Ciudad de Mexico, Tommie Smith a ridicat braţul drept spre cer, având o mănuşă neagră, şi şi-a plecat capul în timp ce se intona imnul SUA. Făcut şi de John Carlos (acesta a purtat o mănuşă pe braţul stâng, luată de la compatriotul său), medaliatul cu bronz în aceeaşi probă de 200 de metri, gestul cunoscut mai apoi ca "Stand of Victory" era unul de protest împotriva segregaţiei rasiale, fiind asociat deseori cu Black Panther Party - cei doi sportivi erau de culoare. 

Preşedinte al CIO la acea vreme, Avery Brundage a declarat că un protest privind politica internă a unei ţări nu-şi are locul în cadrul unui eveniment sportiv precum Jocurile Olimpice şi a cerut ca Smith şi Carlos să fie suspendaţi din echipa SUA şi evacuaţi din Satul Olimpic. Ulterior, cei doi medaliaţi au primit numeroase ameninşări cu moartea. Smith a doborât în Mexic şi recordul mondial la 200 de metri (19,83). Această performanţă avea să reziste până în 1979 şi a rămas record olimpic până în 1984.

În vârstă de 66 de ani, Tommie Smith a decis să-şi vândă medalia deşi recunoaşte că ea este foarte importantă pentru el, amintindu-i de victoria lui. "O face pentru că are mare nevoie de bani. Este disperat", a declarat un apropiat.

Suma de pornire a licitaţiei care va avea loc în 4 noiembrie este de 250.000 de dolari (178.625 euro).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite