A fost anul aruncătoarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2009, românii au câştigat trei medalii de bronz la competiţiile majore. Fetele deţin un procentaj de 60%, performerele fiind Nicoleta Grasu (disc) şi Anca Heltne (greutate). Antrenor federal responsabil cu probele de aruncare, Dan Serafim este satisfăcut de rezultatele pe care atleţii români le-au obţinut anul acesta.

Într-un an de criză atletismul românesc s-a menţinut pe linia de plutire, sportivii noştri reuşind să câştige cel puţin o medalie la fiecare dintre competiţiile majore la care au participat.

Fireşte că rezultatul cel mai bun a fost înregistrat de Nicoleta Grasu, câştigătoare a medaliei de bronz la Campionatul Mondial de la Berlin în proba de aruncare a discului, în timp ce clasarea pe poziţia a patra a Monicăi Stoian, la suliţă, a reprezentat o frumoasă surpriză.

„Aruncătoarele noastre şi-au făcut datoria în 2009. Rezultatele lor nu sunt deloc întâmplătoare, ele fiind anunţate de la Cupa Europei găzduită de Tenerife, la începutul acestui an. Atunci Nicoleta Grasu, Mihaela Melinte, Anca Heltne şi Monica Stoian au dus echipa României pe primul loc pe continent“, a declarat pentru „Adevărul Sporturi“ antrenorul federal Dan Serafim.

„Nicoleta şi-a dovedit clasa“

Veterană a lotului atletic, alături de Constantina Diţă (Dinamo), Nicoleta Grasu rămâne în viziunea omului de atletism una dintre pretendentele României la medalii şi în următorii ani.

„Ea şi-a dovedit din nou clasa. Au fost 40 de concurente în calificări la aruncarea discului. Concursul care stabileşte cine face finala este foarte dur. Plus că Nicoleta a avut de trecut şi peste insuccesul de la Beijing. Şi a dovedit că este o mare atletă. La Berlin a reuşit cea mai bună performanţă a ei din acest an, 65,20 de metri, ceea ce arată că a atins vârful de formă exact atunci când trebuia”, a subliniat Dan Serafim.

Clasată pe locul 4 la aruncarea suliţei, Monica Stoian (Steaua) a reprezentat surpriza plăcută a delegaţiei noastre la CM de seniori. Sibianca era creditată cu şanse la calificarea în finală, însă puţini scontau că ea se va implica în lupta pentru medalii.

„La suliţă au concurat trei nemţoaice de valoare deosebită, care au beneficiat şi de sprijinul spectatorilor. Cu o aruncare de 64,51 de metri, cea mai bună a ei din carieră, Monica le-a depăşit pe două dintre ele. La fel de valoroasă este şi clasarea pe locul 10 a Mariei Negoiţă, fiind pentru prima oară după mulţi ani când am avut două suliţaşe într-o finală de Mondiale. S-a întâmplat la Goteborg, în 1995, când au fost Ţilea şi Isailă“.

„Anca Heltne şi-a făcut datoria în 2009“

Cu toate că a ratat finala la greutate, Anca Heltne a fost „iertată“ de Dan Serafim: „A avut un sezon foarte greu, încărcat. Nu a aruncat atât cât ne aşteptam noi, însă nu trebuie să uităm că ea a obţinut medalie de bronz la Campionatul European de sală din luna martie, de la Torino. Ceea ce nu se mai întâmplase de ceva vreme. Anca a câştigat proba la Europenele pe echipe de la Bergen şi a terminat pe locul 2 la Cupa Europei de aruncări“. 

Cel supranumit „părintele aruncătorilor“ din România crede că Heltne a ratat finala mondială, paradoxal, şi pentru că „şi-a dorit foarte mult de la această competiţie“, suferind un blocaj tocmai din acest motiv.

image

Anul 2009 a fost unul de excepţie pentru atletismul românesc. La toate competiţiile majore la care am participat s-au luat medalii.

image


Dan Serafim
antrenor federal

Medaliile României în 2009

Seniori

CE de sală       

Anca Heltne      bronz      aruncarea greutăţii
Ioan Vieru          bronz     400 m

CM în aer liber

Nicoleta Grasu    bronz     aruncarea discului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite