Vali Tomescu: „Oricine poate să destrame azi orice mit, iar kenienii şi etiopienii sunt mituri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Tomescu, antrenorul campioanei olimpice la maraton, s-a întors în această vară acasă după zece ani de trăit şi antrenat în America. „Sper să ajut cât mai mulţi români să devină la fel de „nebuni" ca mine întorcându-se acasă şi implicându-se în domeniile lor, încercând să ajute ţara să îşi reaşeze scara de valori aşa cum era pe vremuri, când cultura şi valorile reale erau celebre", spune Vali.

Iar nebunia şi pariul lui din iunie anul acesta de când a păşit din nou pe pământ natal - el speră că şi definitiv - se numeşte Beniamin Răsădea, pe care vrea să-l califice la proba de maraton de la Olimpiada de la Londra. Deja un prim pas a fost făcut: după numai două luni de antrenamente împreună, atletul român şi-a îmbunătăţit performanţa la semimaraton cu 4 minute.

"Încă suntem în perioada de calibrare a antrenamentelor şi sper ca în maximum un an să avem deja „înţelegerea" răspunsurilor metabolice la variaţiile de stress la care este supus atletul. Beniamin deja răspunde la stimulii aplicaţi în procesul de pregătire. Folosesc tot ce am învăţat în laboratorul universităţii din SUA în materie de evaluare, de măsurare şi estimare a valorii unui sportiv. De asemenea anticiparea creşterii în valoare a sportivului este un detaliu important. Legătura mea cu SUA nu este anulată, încă mă consult cu doi dintre cei mai buni profesori universitari de acolo care sunt doctoranzi în fiziologie şi bio-chimie. De asemenea colaborez cu Centrul de Cercetare de la Bucureşti, având contact direct cu dr. Tocitu Dorel în evaluarea fiziologică a lui Beniamin. Eu văd în Beniamin un potenţial medalist la alte Jocuri Olimpice", adaugă antrenorul campioanei olimpice de la Beijing.

Obiectivul impus de cei doi este obţinerea baremului B Olimpic în proba de maraton, iar visul cel mare este obţinerea unui barem A. De fapt, visul lor merge şi mai departe, într-acolo încât să dărâme un mit.

„Azi realitatea este că oricine poate să destrame orice mit, iar kenienii/etiopienii sunt mituri. Toţi se sperie de ei, însă eu nu sunt intimidat de ei. Ei au clar nişte avantaje genetice, însă organismul uman este adaptabil la orice formă de stress (antrenament). Dacă avem cunoştiintele metodice şi fiziologice putem destrama şi învinge orice mit. Cu o planificare foarte atentă şi profesionistă, cu răbdarea trecerii anilor, cu antrenamnte de calitate specifice pentru Beniamin, o să putem să îndeplinim obiectivele prevăzute", încheie Vali Tomescu.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite