Spectacolele, salvarea campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concursurile demonstrative de gimnastică sunt o sursă de venit pentru cei mai buni gimnaşti ai lumii. Banii sunt principalul motiv pentru care sportivii acceptă să participe la spectacole demonstrative. Doar dintr-un singur show, gimnaştii pot câştiga echivalentul a zece indemnizaţii lunare.

Criza financiară se simte şi în buzunarele sportivilor, care apelează la tot felul de trucuri pentru a face faţă situaţiei. În căutarea resurselor financiare care să le rotunjească salariile primite de la lot, gimnaştii au şi o altă metodă, nu atât de constantă, însă aducătoare de venituri destul de mari.

Este vorba despre concursurile demonstrative sau show-urile de gimnastică la care sunt invitaţi. Deocamdată, România este prea săracă şi prea nepăsătoare în ceea ce priveşte acest sport ca să poată organiza asemenea spectacole, aşa că gimnaştii noştri aşteaptă şi acceptă cu mare nerăbdare invitaţiile venite din alte ţări.

De-a lungul timpului gimnaştii români au tot fost cap de afiş pe la astfel de „competiţii” deoarece performanţele lor i-au făcut cunoscuţi în întreaga lume. Fie că se aflau în activitate sau după retragerea din activitatea competiţională, sportivii noştri au continuat să strălucească şi la astfel de spectacole.

Pentru că primele olimpice au fost suprimate la loturile naţionale, veniturile gimnaştilor vin acum doar din partea cluburilor de care aparţin. „Comitetul Olimpic nu mai dă acei bani. Iar băieţii şi fetele de la echipele naţionale primesc salariul de la clubul de care aparţin”, ne-a spus secretarul general al Federaţiei Române de Gimnastică, Mircea Apolzan.

Printre gimnaştii pe care lumea ar dori să-i vadă mai des în carne şi oase se află şi multiplul campion Marian Drăgulescu. Având în vedere problemele familiale, dar şi indeciziile profesionale, „Marocanul” şi-a exprimat dorinţa de a participa la acest gen de spectacole şi anul acesta.

„Am fost la spectacole în trecut, însă anul acesta nu am ajuns. Sumele primite diferă de la gimnast la gimnast, de la un contract la altul. Depinde unde se organizează aceaste spectacole. Poţi să fii răsplătit cu 1.000 de euro sau cu 10.000 de euro. Sunt însă şi astfel de show-uri la care participi fără să primeşti bani”, ne-a declarat multiplul campion la gimnastică.

Un nume ca Marian Drăgulescu poate cere contracte destul de bune în ceea ce priveşte astfel de spectacole. „Marian poate impune anumite sume federaţiei sau poate cere anumite condiţii”, ne-a explicat Cătălina Ponor, campioană olimpică la Atena, retrasă din activitate.

Bani pentru „balet”

Ce sunt aceste concursuri demonstrative? Sunt mai mult nişte spectacole unde oamenii dau bani pentru a-i vedea la lucru pe cei mai buni gimnaşti ai lumii. „Federaţia primeşte nişte invitaţii de la federaţiile altor ţări la astfel de spectacole şi apoi ţi le înmânează ţie. Odată ce aparţii de federaţie totul se face cu acordul lor.

După ce te-ai retras mai poţi participa, însă invitaţiile tot la federaţie vin şi tu poţi participa fără acordul lor asta doar dacă nu uită să-ţi înmâneze invitaţia. Poţi face balet pe bârnă. Aceste concursuri sunt mai mult pentru bani, pentru a-ţi menţine numele acolo unde îl ai, pentru ca lumea să nu te uite...”, adaugă Cătălina Ponor, campioana olimpică de la Atena. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite