Recorduri de legendăADVNWS20120727_0281

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Comăneci - cele mai multe medalii  olimpice (9). A obţinut prima notă de 10 din istoria  contemporană  a JO
Nadia Comăneci - cele mai multe medalii olimpice (9). A obţinut prima notă de 10 din istoria contemporană a JO

România a avut mereu sportivi care au scris istorie la Jocurile Olimpice, cucerind medalii şi stabilind recorduri - care au rămas în istorie.

Lista deţinătorilor celor mai bune performanţe olimpice din toate timpurile conţine şi două nume româneşti, ambele din atletism, sport care acum, la ediţia de la Londra, are şanse minime să obţină vreo medalie.

Click pe poză pentru a mări.



Paula ivan, 1.500 de metri

Cel mai vechi dintre ele e cel al Paulei Ivan, din 1988. La Jocurile Olimpice de la Seul, atleta română a câştigat titlul olimpic la 1.500 m, cu timpul de 3:53,96, performanţă neegalată până astăzi în această probă la vreo ediţie a JO. „Cu câteva zile înainte luasem doar argintul la 3.000 m din cauza unei abordări tactice greşite. Aşa că am tras tare la 1.500 m şi pe final rămăsesem singură în faţă. Dar faptul că m-am uitat de câteva ori în spate să văd dacă vine cineva din urmă m-a costat recordul mondial", îşi aduce aminte Paula Ivan.

Gabi Szabo, 5.000 de metri

A doua astfel de performanţă îi aparţine lui Gabi Szabo. La Sydney, în 2000, românca era marea favorită a probelor de semifond şi fond. Câştigase ultimele două titluri mondiale la 5.000 m, triumfase şi în circuitul Golden League, iar în 1999 fusese declarată cea mai bună sportivă din lume. Aşa că ţinta sa pentru Olimpiadă, „dubla" 5.000 m - 1.500 m nu părea imposibilă. Prima parte a misiunii a fost îndeplinită fără probleme. Aur la 5.000 m cu 14:40,79 în faţa rivalei sale din totdeauna, irlandeza O'Sullivan. Un nou record olimpic, unul care stă în picioare şi azi. Din păcate pentru Gabi, la 1.500 m a cucerit doar medalia de bronz, ratând posibilitatea de a deveni singurul atlet din istoria României dublu medaliat cu aur la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice.

Info

Click pe poză pentru a mări.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite