Punct ţintit, punct lovit pentru ”Omul-săgeată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usain Bolt, jucând rolul lui Richard Branson
Usain Bolt, jucând rolul lui Richard Branson

Jamaicanul Usain Bolt a doborât recordul olimpic şi a devenit al doilea sprinter după Carl Lewis care câştigă două titluri la 100 de metri la JO. Alţi trei sprinteri au avut cei mai buni timpi personali.

Ziua de duminică s-a încheiat. Este aproape ora 23.00 la Londra. Ne aflăm în autobuzul ticsit de ziarişti şi fotoreporteri care ne duce la Centrul Principal de Presă din Parcul Olimpic. Ajungem pe podul care trece peste calea ferată. Jos, pe cele două peroane, aşteptând "Javelin", trenul rapid care pleacă din Londra, se află o mulţime de oameni. N-ai loc să arunci un ac.

Cu toate acestea, oamenii sunt fericiţi. Cum ne oprim să facem loc unui alt autobuz venit din sens opus, observăm cum aceştia fac valul mexican chiar acolo, pe peron. L-am face şi noi, însă e greu printre scaune, trepiede, rucsacuri cu echipament foto.

Record olimpic pentru jamaicanul Bolt

Ziua de duminică a fost una specială. Fiindcă s-a încheiat cu o probă atletică așteptată de toată lumea. Cea de 100 metri, la masculin. Pe afișul finalei s-au aflat toate numele grele ale sprintului: Bolt, Blake, Gatlin, Gay, Powell. Încă de la ora 20.00, la masa presei cu greu puteai să mai găsești un loc. În zona foto, situația era asemănătoare. Nu mai vorbim de tribune, acolo unde deopotrivă, britanici și străini, spectatorii participă la spectacol.

Aşa au făcut şi înainte, şi după, dar mai ales în timpul finalei de "sută". În mai puţin de zece secunde, un vuiet prelung s-a putut auzi pe Stadionul Olimpic. Arena s-a cutremurat, 80.000 de oameni dând din picioare de parcă ar fi alergat cot la cot cu Bolt. Iar atunci când cronometrul s-a oprit, numărul decibelilor a atins cote incalculabile. Jamaicanul Bolt intrase în istorie! Doborâse recordul olimpic (9,63 secunde), stabilind şi al doilea timp din istorie în această probă. Şi toate acestea într-o cursă foarte rapidă, dovadă că Blake, Gatlin şi Bailey au avut recorduri personale.

"Usain este un Phelps al atletismului"

Victorios, Bolt a făcut turul de onoare, iar atunci când a ajuns chiar pe linia de unde luase startul a îngenunchiat şi a sărutat pista. Era însoţit de compatriotul său Blake, cel care "i-a suflat" titlul mondial anul trecut. Recordmanul mondial şi olimpic a făcut apoi gestul său obișnuit, iar mai apoi, în zona mixtă, a mărturisit: "Am făcut încă un pas spre legendă. Rămân numărul 1. Încă nu s-a terminat. Aştept proba de 200 de metri. După aceasta, fanii vor spune că sunt cel mai mare. Eu nu voi spune asta, dar scopul meu este acesta. Să fiu numărul 1".

Adversarii au recunoscut că n-au avut cum să-l bată pe Bolt. Medaliat cu argint, Yohan Blake a declarat chiar că este o onoare să fii al doilea după Usain. Clasat pe 3, americanul Justin Gatlin, campionul olimpic din 2004, a mărturisit că a fost o onoare să participe la o așa cursă istorică. "Bolt este un mare campion, un om-spectacol. Este un Phelps al atletismului".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite