Participant la o cursă de 15 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oraş întreg a ieşit pe străzi, duminică, 19 aprilie, la Viena, cu un singur scop, să alerge. Oare Capitala Austriei este un oraş nebun sau sănătos? Poate nu voi afla niciodată asta, dar ştiu că aleargă cu stil. „La maratonul de la Viena au participat 26.000 de persoane, iar pe străzi au fost 350.000 de spectatori”, anunţa, luni, 20 aprilie, a doua zi după cursă, presa austriacă.

Cifra de afaceri a maratonului a fost de 15 milioane de euro, specifica acelaşi ziar. În acea zi, la startul cursei de 42,195 kilometri au fost 9.000 de alergători, restul până la 26.000 fiind participanţii de la semimaraton (21,97 kilometri), cursa populară şi cursa pentru copii.

Ca participant la acest maraton am avut senzaţia că tot oraşul a ieşit să alerge. Circulaţia a fost blocată şi întreaga Vienă era conectată la eveniment. Este cea mai importantă competiţie sportivă pe care oraşul o organizează anual. Cursa a fost transmisă de canalul public TV, ORF 2. Cu o săptămână înainte, în fiecare zi, ziarele publicau articole dedicate maratonului.

Cursa are o mulţime de sponsori care încearcă să ajungă cu mesajul publicitar la miile de alergători şi sutele de mii de spectatori aflaţi pe străzi. Traseul maratonului trece pe lângă simbolurile imperiale cu care se mândreşte Viena.

Clădirea Operei te întâmpină la kilometrul 40, dar nimeni nu mai are puterea să o admire. Reşedinţa de vară a împăratului Franz Iosef şi al prinţesei Sisi, Castelul Schonbrunn, putea fi admirat mai devreme, pe la kilometrul 10, iar sosirea şi premierea au avut loc în curtea interioară al Palatului Hoffburg, aflat în centrul istoric al oraşului, curtea în care
s-au înghesuit câteva mii de persoane.

Cursa de maraton înseamnă mult pentru Viena, mai ales din punct de vedere financiar.

La start au fost alergători din 100 de ţări, cursa atrăgând turişti din întreaga lume. Participarea la maratonul de la Viena a fost o experienţă unică. Una în care am alergat, am transpirat şi am asistat la un eveniment memorabil.

Date despre maratonul vienez

La a 26-a ediţie a maratonului, pe străzi au fost 350.000 de spectatori.
9.000 de alergători au luat startul în cursa de 42,195 kilometri.
La masculin a câştigat Gilbert Kipruto Kirwa, Kenia, cu 2:08:21.
La feminin a câştigat Andrea Mayr, Austria, cu 2:30:43.
Învingătorii au primit fiecare câte 20.000 de euro..

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite