Oscar Pistorius, atletul fără ambele picioare, rescrie istoria Olimpiadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprinterul sud-african s-a calificat în premieră la Jocurile de Vară de la Londra, din 2012, fiind primul atlet din istoria Olimpiadei care are ambele picioare amputate.

Are un nume predestinat. Oscar. Chiar dacă nu e actor de film, povestea vieţii lui ar putea fi transpusă cu succes într-o peliculă. Oscar Pistorious a reuşit, ieri, la reuniunea de la Lignano Sabbiadoro, să scoată la 400 de metri,45 de secunde şi şapte sutimi. Un timp, care i-a dat biletul nu doar pentru Campionatul Mondial de atletism de la Daegu (Coreea de Sud), ci şi pentru Olimpiada de la Londra din 2012. Nu este nimic ieşit din comun, numai că sportivul aleargă ajutat de proteze deoarece are ambele picioare amputate.

"A fost o zi fantastică. Nici în visurile mele cele mai îndrăzneţe nu speram să mă calific la asemenea competiţii. Sunt extrem de fericit", a spus atletul, în vârstă de 24 de ani, după cursă.

Drama lui Oscar a început înainte de a vedea lumina zilei. El s-a născut fără peronee, astfel că la 11 luni, doctorii au hotărât să-i amputeze ambele picioare. Şi pentru că nu era de-ajuns, viaţa i-a mai dat o palmă. Mama sa, care avea grijă de el, a murit când Pistorius avea 15 ani. Asta l-a întărit şi mai mult.

În urmă cu doi ani, Oscar avea să treacă printr-o altă cumpănă întinsă de destin. S-a scufundat cu o barcă şi a stat în comă patru zile.

"Nu mi-e frică de moarte. Am căzut, mi-am rupt maxilarul, mi-am strivit oasele de la pomeţi, nasul meu a avut nevoie de 72 de copci ca să-l facă înapoi. Am leşinat de multe ori şi m-am trezit după patru zile în spitalul de la Johannesburg. Atunci m-am gândit serios şi am decis că nu vreau să regret mai târziu că nu m-am antrenat sau nu am fost mai rapid", a dezvăluit Oscar.

Atletul aleargă acum fiind ajutat de proteze din fibre de carbon. După ce şi-a arătat rapiditatea la concursurile pentru persoane cu dizabilităţi, Pistorus vrea acum să demonstreze că se poate întrece cot la cot cu sportivii normali. Chiar dacă advresarii săi îl privesc cu suspiciune, şuşotind pe la colţuri că protezele sale micşorează efortul depus de el, ca om, cu până la 30%, Federaţia Internaţională de Atletism, l-a primit până la urmă în competiţiile normale.

Dacă va fi prezent la Londra, Oscar Pistorius va fi primul atlet fără picioare care ia startul la 400 de metri, din istoria Olimpiadei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite