Gabriela Szabo despre atletismul românesc: "O luăm în jos!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancuţa Bobocel
Ancuţa Bobocel

Cu doar trei atlete calificate, delegaţia României are ca principal obiectiv doar calificarea în finale. Gabi Szabo, şeful delegaţiei noastre la CM din Qatar, încearcă să vadă partea plină a paharului şi aşteaptă  surprize de la sportivele noastre.

„Adevărul Sporturi": Doar trei atlete ne vor reprezenta la Campionatele Mondiale din Qatar. Avem de-a face cu un regres al atletismului românesc?

Gabriela Szabo: Nu putem vorbi de un regres. Vom face analizele rezultatelor de la Campionatele Naţionale şi vom vedea exact ce s-a întâmplat. Federaţia a investit în pregătirea multor sportivi, dar rezultatele nu se văd aşa cum ar trebui. Trebuie să analizăm unde s-a greşit. De ce nu s-au făcut baremele, deşi era unul dintre obiectivele trecute pe hârtie. Ar trebui să vorbiţi şi cu antrenorii să vedeţi ce spun!

La cine vă mai aşteptaţi să meargă la CM şi nu şi-a făcut baremul?

Sunt mai mulţi atleţi. Ne aşteptam la un număr de cel puţin zece sportivi români să ne reperezinte la Mondialele din Qatar. Dar unii sunt accidentaţi, unul are hepatita A, unul pneumonie, avem două sportive însărcinate, Casandra şi Neacşu, iar dacă i-am număra, probabil ne-ar ieşi cei zece câţi estimam.

Sunt competiţiile de sală mai puţin importante pentru sportivii români?

Concursurile de sală sunt mai mult de pregătire, nu doar pentru sportivii noştri, ci pentru toată lumea. Sunt competiţii intermediare unde se reglează şi se pregăteşte sezonul de afară. Îţi dai seama unde te afli cu antrenamentele specifice, ce lipseşte şi pe ce să mai insişti ca atletul să fie apt pentru concursurile în aer liber, care contează mult mai mult.

Obiectivul atleţilor noştri nu vizează podiumul. Este un mod de a nu pune presiune pe sportivii noştri sau asta este realitatea?

Din păcate, asta este realitatea. Mergem la un Campionat Mondial unde vom concura cu cei mai buni şi pentru un titlul foarte important. Nu trebuie să ne amăgim. Nu este vorba despre vreo etapă de Cupă Mondială, de Grand Prix... Este adevărat că Anca Heltne are al treilea rezultat al sezonului indoor, dar acolo trebuie să facă cel puţin acelaşi rezultat, ceea ce nu este uşor.

Să ne aşteptăm pe viitor să nu mai avem nici măcar participanţi la astfel de competiţii sau dimpotrivă rezultatele bune de la juniori şi tineret ne dau mari speranţe?

Atletismul românesc va urma un drum ascendent peste câţiva ani având în vedere performanţele pe care le avem la juniori şi tineret. Acum la seniori e singura categorie unde suntem mai deficitari, dar la vârstele mai mici stăm foarte bine. Strategia noastră este ca
peste trei-patru ani aceşti atleţi, în care am investit şi care vin să-i înlocuiască pe actualii, să aibă rezultate mai bune. Sunt tineri, sunt motivaţi, să sperăm că vor avea şi performanţele scontate. Nu trebuie să trăim cu nostalgia a ceea ce am avut, ci să ne îndreptăm atenţia spre cei care vin.

Delegaţia de şase persoane

România va deplasa la Doha şase oameni dintre care trei sportive. Astfel, Adelina Gavrilă (triplusalt), Ancuţa Bobocel (1.500 de metri şi 3.000 de metri) şi Anca Heltne (aruncarea greutăţii) vor fi însoţite de antrenorii Marin Istrate şi Runald Heltne, precum şi de Gabriela Szabo, numită şefa delegaţiei la CM.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite