New York, regalul curselor de maraton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străzile oraşului care a dat tonul curselor atletice grandioase se vor umple din nou pe 2 noiembrie. Peste 38.000 de participanţi, peste 600.000 de dolari premii sau peste 2 milioane de spectatori sunt câteva dintre recordurile deţinute de maratonul newyorkez.    

Povestea a început în 1970 cu 127 de alergători care au plătit o taxă de 1 dolar pentru a alerga pe un circuit în jurul celebrului Central Park. De atunci, “The New York Marathon” a ajuns una dintre cele mai populare evenimente atletice din lume şi face parte dintre cele cinci “curse majore” alături de Boston, Berlin, Chicago şi Londra.

Maratonul maratoanelor a crescut de la an la an, prima mare schimbare intervenind în 1976, atunci când traseul a fost schimbat cuprinzând cele cinci mari zone ale New York-ului: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx şi Manhattan.

Deja numărul participanţilor ajunsese la peste 2000, printre care s-a numărat şi campionul olimpic de la Montreal Frank Shorter. Acest fapt a atras atenţia presei, în special a televiziunii şi de aici nimic nu a mai stat în calea dezvoltării evenimentului.

O producţie grandioasă


Desfăşurarea de forţe este impresionantă. Autorităţile locale din New York, forţele armate, cele ale poliţiei şi mii de voluntari contribuie an de an la o producţie în cel mai pur stil american. Totul este grandios şi fiecare persoană care este prezentă la maraton, fie ca participant, fie ca spectator, fie ca jurnalist trebuie să aibă tot ce are nevoie la dispoziţie.

Numai la start sunt pregătite pentru participanţi 20.000 de batoane energizante, 70.000 de sticle de apă sau 25.000 de litri de băutură hidratantă iar peste 1.500 de toalete sunt instalate în zona de plecare. În ziua maratonului, 12.000 de voluntari asigură asistenţa pentru toţi cei care au nevoie de ajutor de-a lungul traseului, fie că este vorba despre un simplu pahar cu apă sau de o intervenţie medicală.

Aspectul financiar este de asemenea impresionant. Calculele realizate după maratonul din 2006 estimează un total de 250.000.000 de dolari, reprezentând impactul economic asupra oraşului.

Paula Radcliffe vrea să-şi apere titlul

Povestea britanicei Paula Radcliffe continuă la maratonul newyorkez. Sportiva de 34 de ani deţine două victorii, ambele rămase în istoria evenimentului de peste ocean. Prima dintre ele în 2004 atunci când a reuşit să o învingă pe Susan Chepkemei din Kenya­ pe ultima sută de metri, în cea mai strânsă cursă din istoria maratonului din New York.

Britanica vine anul acesta la New York din postura de câştigătoare a ediţiei trecute, performanţă reuşită la doar nouă luni după ce a născut-o pe fetiţa sa în ianuarie 2007. Comandoul kenyan alcătuit din Catherine Ndereba, Tegla Loroupe, Rita Jeptoo şi Joyce Chepchumba va fi principalul adversar al Paulei Radcliffe.

În competiţia masculină vom asista probabil la cântecul de lebădă al fostului deţinător de record mondial, kenyanul Paul Tergat. La 39 de ani, unul dintre cei mai buni alergători de distanţe lungi din toate timpurile se apropie de finalul carierei.

Deţinătorul recordului mondial timp de patru ani, Tergat, va încerca să le ţină piept ceva mai tinerilor săi conaţionali, Wilfred Kigen, de trei ori câştigător al maratonului de la Frankfurt, şi Isaac Macharia.

Logistică de excepţie

De-a lungul traseului se pot întâlni 12 zone de distracţie pentru spectatori, unde peste 120 de formaţii cântă live pe toată durata evenimentului

Evenimentul este surprins de către 80 de fotografi, care vor realiza în total 450.000 de fotografii pe parcursul zilei.

Genţile cu echipamentul şi bunurile participanţilor sunt cărate de la start la finish cu 68 de camioane

Asistenţa medicală este asigurată prin 41 de puncte fixe, aproximativ unul pentru fiecare kilometru

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite