Multiplul campion naţional la aruncarea greutăţii Gheorghe Guşet: „Românii au şanse să revină în Top 10 mondial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multiplul campion naţional la aruncarea greutăţii Gheorghe Guşet crede că Mihai Grasu şi Laurenţiu Popa pot ajunge între primii sportivi ai lumii. El este nemulţumit de lipsa sălilor de antrenament. Zălăuanul şi-a revenit după transplantul de rinichi, iar acum s-a dedicat trup şi suflet antrenoratului deşi condiţiile de pregătire sunt precare la noi.

Supus unui transplant de rinichi în 2008, Gheorghe Guşet a trecut peste acel moment dificil din viaţa sa, iar acum se dedică sportului în care s-a consacrat. „Sunt destul de bine. Gândesc pozitiv. Asta e viaţa! Am grijă de mine. Sunt atent la tratament. Merg din două în două săptămâni, la Cluj, la control", ne-a declarat cel care a ocupat locul 5 la CM din 2006 şi la CE din 2000 şi 2005.

„Nu poţi avea rezultate fără condiţii decente"

Guşet a urmărit concursul de aruncări din cadrul Naţionalelor indoor de lângă antrenorul federal Dan Serafim şi vicecampioana europeană la disc Nicoleta Grasu. Era implicat şi emoţional, fiul său, George (22 de ani / CSM Zalău), terminând pe 5 la seniori după ce anul trecut a urcat pe podium. „Concursul a fost frumos, cu surprize. A câştigat Mihai Grasu (n.r. - 18,87 m). Sunt şi şanse de progres în viitor. Este şi Laurenţiu Popa, care a terminat pe locul 2. Sunt doi concurenţi foarte aproape ca valoare, ca rezultate. Au însă de muncit pentru a intra în Top 10 mondial. Cu o bună pregătire, ei au şanse".

Antrenorul este de acord cu părerea că noi, românii, din punct de vedere nativ, suntem făcuţi pentru probele de aruncări (n.r. - greutate, ciocan, disc, suliţă). „Ce e la noi deficitar, în comparaţie cu alte ţări, sunt condiţiile de pregătire. Mă refer la americani, ruşi, germani. Nu avem săli de antrenament. Este aceasta, de la Bucureşti, şi mai e una în Bacău. La Zalău, de pildă, nu am avut unde să facem antrenamente toată iarna. A fost frig. Minus zece grade. Pe zăpadă nu poţi să faci aruncări. Şi când spun aruncări mă refer la greutate. Eu, cu al meu sportiv, care îmi este şi copil, am făcut pregătirea cu mingi medicinale în sală. Şi simulări... Ce să fac! Am prins două zile cu temperatură puţin peste zero grade, când am făcut în aer liber, cât să nu-i îngheţe mâna."

Cum vremurile nu sunt tocmai bune, iar banii lipsesc, Guşet nu a putut nici să vină în Bucureşti să-şi pregătească aici sportivii. „Zalăul are echipa masculină de volei campioană a României. Mai este cea feminină de handbal, care a avut mereu clasări la vârf. Este atletismul. Rezultate au fost şi sunt la Zalău. Problema este că nu se face mai mult pentru creşterea performanţelor. Nu mai este sprijinul financiar care era cu ani în urmă. Industria nu mai merge. Dacă nu există condiţii bune de pregătire, nici rezultatele nu au cum să apară. Nici sponsorii nu prea se înghesuie la sporturile individuale. Mai vine şi municipalitatea cu ceva, însă foarte puţin. Şi, în rest, ce primim de la buget", a comentat cu amărăciune fostul campion, după care a adăugat. „Din punct de vedere financiar, sacrificiul pe care îl fac sportivii, la noi, nu merită. Majoritatea fac însă sport din plăcere", a concluzionat Gheorghe Guşet.

Marian Oprea s-a impus fără probleme

Prezent la CN de sală, concurs pe care l-a tratat mai mereu cu seriozitate, vicecampionul european Marian Oprea s-a impus fără probleme la triplusalt, cu 17,30 metri. „La CE de la Paris mi-am propus să sar cât mai mult. Sper să repet evoluţia de anul trecut, când am cucerit medalia de argint", a declarat piteşteanul. Alţi câştigători ai titlurilor naţionale: feminin - 60 m: Andreea Ogrăzeanu (Farul) 7,38, 60 mg: Viorica Ţigău (Dinamo) 8,35, 4x2 tururi: Steaua 3;29,60, 400 m: Mirela Lavric (CSM Oneşti) 54,56, 800 m: Mirela Lavric 2:05,17, 1.500 m: Ancuţa Bobocel (CSM Drobeta) 4:16,18, 3.000 m: Ancuţa Bobocel 9:01,25, prăjină: Lavinia Scurtu (SCM Bacău) 3,60 m, greutate: Simona Neaţa (CSU Braşov) 15,25 m, triplusalt: Cristina Bujin (Farul) 13,86 m, înălţime: Esthera Petre (Olimpia) 1,92 m, lungime: Viorica Ţigău 6,58 m; masculin - 60 mg: Cornel Bănănău (Farul) 8,07, 4x2 tururi: Farul 3;03,78, 400 m: Marian Cîmpeanu (CSM Bucureşti) 48,95, 800 m: Cristian Vorovenci (Ştiinţa Bacău) 1;50,16, triplusalt: Marian Oprea (Dinamo) 17,30 m, prăjină: Levente Kecskes (CSU Cluj) 4,75 m, lungime: Adrian Vasile (Rapid) 7,84 m, înălţime: Mihai Donişan (Rapid) 2,20 m.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite