Luptă continuă pentru locul întâi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptă continuă  pentru locul întâi
Luptă continuă pentru locul întâi

Lotul lărgit de gimnastică feminină s-a atrenat săptămâna trecută la centrul de la Izvorani. Din cele 13 gimnaste, junioare şi senioare, prezente în sală, doar cinci vor avea ocazia să reprezinte România la Campionatul Mondial care va avea loc la Londra.

Pentru a mai schimba puţin atmosfera de la Deva, lotul olimpic de gimnastică feminină s-a mutat pentru o săptămână la Complexul de la Izvorani.

Acelaşi program de pregătire, cu aceeaşi intensitate, numai că într-o altă locaţie. Nu necunoscută însă „familiei” de la gimnastică, deoarece la Izvorani s-a adus aparatură de ultimă generaţie, similară cu cea pe care s-a concurat la Jocurile Olimpice de la Beijing.

„Unul dintre obiectivele pentru care am ajuns şi aici este pentru a obişnui gimnastele tinere să concureze în condiţii diferite, de a-ş i găsi rapid repere noi, capacitatea de a se acomoda cu alte suprafeţe, cu alte tipuri aparte ale căror duritate diferă.

Alt obiectiv este acela de a demara pregătirea pentru Campionatele Mondiale. Astfel, le punem în faţa unor situaţii noi, care pe ele le atenţionează, altfel decât sala de la Deva, unde rutina este elementul cotidian”, ne-a declarat antrenorul principal, Nicolae Forminte.

Presiune înseamnă performanţă

13 junioare şi senioare se antrenează cot la cot pentru a-şi demonstra valoarea pentru lotul olimpic chiar sub ochii staffului tehnic, dar şi ai arbitrului internaţional Anca Grigoraş, care a venit special pentru a le vedea pe gimnaste la lucru şi pentru a le da câteva indicaţii. „E persoana cea mai documentată şi avizată în ceea ce priveşte noile reglementări”, explică tehnicianul, care le pregăteşte pe elevele sale la capacitate maximă şi în permanenţă pentru locul întâi.

„Această luptă pentru a fi cele mai bune pune oarece presiune pe fete, însă presiunea înseamnă performanţă. Asta face diferenţa dintre activitatea de performanţă şi o activitate cotidiană”, mai spune Forminte. Iar tot lotul de pregătire mai găseşte încă răbdarea şi motivaţia de a le antrena pe gimnaste în ciuda unei remuneraţii nu tocmai pe măsura muncii depuse. „Noi nu putem să intrăm în sală cu aceste fete şi să lucrăm cu jumătate de măsură, după cum suntem plătiţi”, se revoltă Forminte.

Probleme vechi la un lot nou

Lotul olimpic consideră că a intrat în linie dreaptă cu pregătirea pentru Campionatele Mondiale din Londra, chiar dacă mai sunt două luni până la deschidere. Până atunci, fetele vor mai avea două concursuri de evaluare şi definitivare a lotului: în Franţa, la începutul lunii viitoare şi la Campionatele Naţionale, programate la Buzău, la 13 septembrie.

„Cu Franţa va fi un meci pe echipe, deşi la Mondiale nu vom avea o astfel de probă, însă am optat pentru aşa ceva deoarece putem verifica, teoretic, toate cele cinci gimnaste care ar putea să meargă la Londra. Dar lotul va fi definitivat la Campionatele Naţionale”, a conchis antrenorul principal, care încă se confruntă cu probleme vechi la două dintre gimnastele senioare.

Este vorba despre Ana Maria Tămârjan şi Gabriela Drăgoi, care au aceleaşi probleme, la picioare, încă de dinaintea Olimpiadei de la Beijing. 

Colectivul tehnic al lotului de gimnastică

image

Nicolae Forminte - antrenor coordonator
Liliana Cosma - antrenor bârnă 
Lucian  Sandu - antrenor paralele
Florin Cotuţiu - antrenor sol
Marius Vintilă - antrenor sărituri 
dr. Ioachim   Oană - medic

Sandra Izbaşa preferă să tacă şi să facă

image

După eşecul de la Europene, campioana olimpică de la sol, Sandra Izbaşa, nu mai vrea să-şi facă publice obiectivele. „Atunci, mulţi mi-au reproşat: ce-ai zis şi ce-ai făcut. Aşa că nu mai vreau să zic nimic şi prefer să tac şi să fac”, spune gimnasta, care visează la aurul mondial, singurul care îi lipseşte din palmares: „Tot ce pot face pentru a-l câştiga este să muncesc zilnic cu seriozitate”.

Nici dacă va urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Londra, Sandra nu va lăsa gimnastica. „Nu multe fete au mai putut să concureze la nivel înalt după un aur olimpic. Eu sper să demonstrez că se poate. Motivaţia mea? Îmi place foarte mult gimnastica. E adevărat că e foarte greu să faci faţă schimbărilor care survin, mai ales codului de punctaj care se schimbă din patru în patru ani”, a declarat campioana, care a trecut cu brio examenul de bacalaureat în această vară, fiind deja admisă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Cluj, secţia Kinetoterapie. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite