Lidia îşi doreşte un nou aur mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia îşi doreşte  un nou aur mondial
Lidia îşi doreşte un nou aur mondial

În lipsa campioanei olimpice Constantina Diţă, România se bizuie în proba de maraton de la CM pe Lidia Şimon, Nuţa Olaru şi pe Luminiţa Talpoş. Orice este posibil pe distanţa de 42,195 km. Duritatea cursei şi condiţiile meteo pot „îngropa“ favoriţii şi ridica outsiderii. Campioană mondială în 2001, Lidia Şimon poate reuşi şi la Berlin.

Anunţată chiar după ce câştigase titlul naţional a 5.000 de metri, pe “Tineretului”, absenţa Constantinei Diţă de la Campionatul Mondial ce se desfăşoară până duminică, la Berlin, a văduvit delegaţia României de o medalie. Poate chiar de un titlu.

Campioană olimpică la Beijing, atleta născută în Turburea se număra, indiscutabil, printre favoritele probei.

Cu toate acestea, în proba-probelor, ţara noastră se bizuie pe alte trei sportive capabile să urce pe podium. Vicecampioană olimpică la maraton în 2000, la Sydney, Lidia Şimon (36 de ani) şi-a mărturisit recent intenţia de a ataca titlul mondial în Germania. Ceea ce n-ar fi o premieră pentru ea, în 2001, la CM de la Edmonton, Lidia reuşind să încheie prima epuizanta întrecere. În plus, sportiva născută în Târgu Cărbuneşti mai are în palmares două medalii de bronz la Mondiale, în 1997 şi în 1999. 

Celelalte două reprezentante ale României, Luminiţa Talpoş (va împlini 37 de ani la 9 octombrie) şi Nuţa Olaru (39 de ani la 28 august), beneficiază de suficientă experienţă pentru a ataca poziţiile din vârf. Va conta mult şi dispoziţia, starea de sănătate a lor din ziua de concurs. Olaru, de pildă, a ocupat un onorabil loc 7 la maratonul de la Boston din 2008, iar Talpoş a terminat pe 18 întrecerea olimpică de la Beijing.

Maratonul feminin de la Berlin este programat sâmbătă, 22 august, începând cu ora 11.15. Cursa va putea fi urmărită la Eurosport şi TVR2.

Traseul din Berlin favorizează performanţa

image

Etiopianul Haile Gebreselassie a devenit cel mai rapid maratonist din lume anul trecut, la Berlin   Foto: EPA



La Berlin se organizează anual, începând din 1974, o cursă de maraton. La 27 septembrie 1981 a fost pentru prima dată când maratonul s-a desfăşurat pe arterele principale din centrul oraşului vestic, cu un start dat din faţa Reichstag-ului.

La 30 septembrie 1990, cu trei zile înainte de reunificarea Germaniei, 25.000 de participanţi au trecut prin Poarta Brandenburg, iar opt ani mai târziu s-a înregistrat o participare-record de 28.000 de atleţi.

Parcursul maratonului de la Berlin este considerat de specialişti ca unul care favorizează rezultatele deosebite. În 2008, etiopianul Haile Gebreselassie a stabilit cel mai bun timp al probei, echivalentul unui record mondial: 2h 03:59.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite