Grasu, singura floare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grasu, singura floare!
Grasu, singura floare!

Cei 65,32 metri reuşiţi de Nicoleta Grasu la aruncarea discului ne-au adus singura medalie de la Mondiale. După bronzul cucerit la ediţia trecută de la Osaka, veterana Nicoleta Grasu (37 de ani) a reuşit din nou să salveze onoarea atletismului românesc.

O prezenţă constantă în topul atletismului mondial în ultimii 15 ani, Nicoleta Grasu continuă să facă minuni. Ajunsă la aproape 38 de ani, „Nico” a cucerit bronzul la aruncarea discului, cu o aruncare senzaţională de 65,32 metri, rezultat ce reprezintă cea mai bună performanţă a ei din acest an. “Mă bucură mult această medalie, a picat într-un moment-cheie al carierei mele.

Dacă sunt sănătoasă şi toate merg bine, voi încerca să particip şi la Olimpiada de la Londra pentru a cuceri singura medalie ce îmi lipseşte din palmares”, spune Nicoleta Grasu, care a salvat pentru a doua oară consecutiv imaginea atletismului românesc pe plan mondial după bronzul obţinut în urmă cu doi ani la Osaka.

În 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, Nicoleta ar putea participa alături de nepotul ei Mihai Grasu (22 de ani), care este multiplu recordmen de juniori al României la aruncarea greutăţii şi la aruncarea discului.

Semnale îngrijorătoare la băieţi

România a deplasat la Berlin o delegaţie redusă, formată doar din 17 sportive, niciun băiat nereuşind să obţină baremul pentru această competiţie. Situaţia pare una fără salvare, în contextul în care cei mai valoroşi atleţi români ai ultimilor ani s-au retras sau suferă de accidentări grave.

Medaliat cu bronz în 2005, triplusaltistul Marian Oprea este în continuare în refacere după o operaţie la genunchi. Triplu vicecampion european la săritura în lungime, Bogdan Ţăruş s-a retras din activitate, iar rivalul său Bogdan Tudor a ajuns deja la 39 de ani. Bomboana pe coliva atletismului masculine românesc a pus-o colosul Gheorghe Guşet (aruncarea greutăţii), care a fost nevoit şi el să abandoneze cariera sportivă din cauza unor probleme medicale grave la rinichi.

Noua generaţie a dezamăgit

Dublă campioană mondială de tineret la aruncarea ciocanului, Binca Perie (19 ani) era una dintre marile noastre speranţe la cucerirea unei medalii la Mondiale. Atleta originară din Roman a dezamăgit din nou, ratând finala la fel ca la JO de a Beijing. Nici celelalte componente din noul val al atletismului românesc nu au rupt gura târgului la Berlin. Campioană europeană de tineret în acest an la 200 de metri plat, Andreea Ogrăzeanu  s-a oprit chiar din faza seriilor.

Nici probele de fond şi semifond nu ne-au adus vreo bucurie, în ciuda faptului că avem o mare tradiţie în aceste probe. Mirela Lavric (800 de metri) şi Ancuţa Bobocel (1.500 de metri) au ratat calificarea în finala competiţiei, deşi în CV-ul lor sunt trecute mai multe titluri la Campionatele Europene şi Mondiale rezervate junioarelor. „Fetele sunt foarte tinere şi vor obţine medalii în viitor”, le-a încurajat părinteşte Nicoleta Grasu pe colegele ei.

CV Nicoleta Grasu:

Data şi locul naşterii: 11 septembrie 1971, Secuieni
Înălţime şi greutate: 1,76 metri / 88 de kilograme
A început atletismul la 14 ani în Roman
Este căsătorită cu antrenorul Costel Grasu din 1992
Are un băieţel Ştefan, în vârstă de 6 ani
Are dublă legitimare la CS Dinamo şi Farul Constanţa

Palmares

Medalie de aur la Jocurile Francofoniei 1994, Paris
Bronz la Universiada 1997, Catania
Bronz la Campionatul European 1998, Budapesta
Medalie de aur la Universiada 1997, Mallorca
Bronz la Campionatul Mondial 1999, Sevilla
Vicecampioană mondială 2001, Edmonton
Locul 6 la Jocurile Olimpice de la Atena 2004
Bronz la Campionatul European 2006, Gotenborg
Locul 2 la finala IAAF 2006, Stuttgart
Bronz la Campionatul  Mondial 2007, Osaka
Câştigătoare la Cupa Europei de aruncări de iarnă 2008, Split
Câştigătoare la Cupa Europei de aruncări de iarnă 2009, Puerto de la Cruz
Bronz la Campionatul Mondial 2009, Berlin

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite