Campioană sau campion?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campioană sau campion?
Campioană sau campion?

Atleta victorioasă în cursa de 800 de metri de la CM va fi supusă unui test de feminitate. La 18 ani, atleta sud-africană Semenya Caster a stârnit senzaţie şi la Berlin. Foarte rapidă, ea a stârnit suspiciuni prin trăsături specifice masculine.

Ea a acoperit distanţa de 800 de metri în 1:55,45 - cea mai bună performanţă a anului -, lăsându-le mult în urmă pe deţinătoarea de până atunci a titlului, Janeth Jepkosgei (Kenya / la 2,45 secunde) şi pe britanica Jennifer Meadows.

Indiscutabilă, valoarea sportivei a stârnit uimire, dar şi suspiciuni, tânăra având trăsături fireşti mai degrabă unui bărbat... Ea are o musculatură impresionantă pentru vârsta ei, e tunsă băieţeşte, iar cei care au văzut-o de aproape spun că i-a mijit şi mustaţa!

Semnele de întrebare au apărut în urmă cu puţin timp, când Semenya a câştigat Campionatele Africii la juniori cu un timp deosebit (1:56,72). Asociaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a cerut forului sud-african să-i controleze feminitatea, însă rezultatul nu a fost anunţat înaintea finalei CM.

Cum încă de miercuri seară mass-media din toată lumea s-a referit la acest caz, după victoria din finala de la 800 de metri Semenya nu s-a prezentat la conferinţa de presă. Nu a fost o încălcare a protocolului, IAAF încercând astfel să o protejeze de cascada de întrebări care se anunţa pe tema sexului ei...

De altfel, Nick Davies, purtătorul de cuvânt al forului mondial, a precizat că este vorba despre „o afacere medicală, nu de o înşelătorie“. Potrivit acestuia, constituirea dosarului revine unor experţi psihologi şi ginecologi. Davies a explicat, totodată, că nu existau motive pentru ca Semenya să nu fie acceptată în concurs. „Ar fi fost o mare greşală. Dosarul este foarte sensibil“.

Rivalele o atacă, familia o apără

Fireşte că adversarele sud-africancei au reacţionat şi ele, cea mai dură fiind italianca Elisa Cusma Piccione, clasată pe locul 6 în finala de la 800 de metri: „Pentru mine, ea nu este o femeie. Ea este bărbat!“. Rudele sportivei o apără, aşa cum este şi normal. „Aceasta este micuţa mea fată. Am crescut-o şi nu am niciun dubiu asupra feminităţii sale“, a declarat tatăl atletei.

Nu a fost lăsată în toaleta femeilor

Ziarele au scris că tânăra şi antrenorul ei au oprit într-o benzinărie din Ciudad del Cabo (Africa de Sud), iar Semenya a mers la toaletă. Un angajat i-a arătat zona bărbaţilor, însă ea nu a reuşit să-l convingă că este femeie. „Surâzătoare, Caster l-a întrebat dacă trebuie să-şi dea jos pantalonii pentru a vedea cum stau lucrurile“, a explicat antrenorul atletei.

Bărbat la autopsie

Campioană olimpică la 100 de metri în 1932, Stanislawa Walasiewicz a fost ucisă în 1980. La autopsie s-a constatat că de fapt ea era… bărbat! Alte suspiciuni au planat asupra surorilor Tamara şi Irina Press (URSS), care au dominat aruncările (disc şi greutate), respectiv probele de garduri şi pentatlon în anii ’60.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite