Bolt „fură“ startul şi e descalificat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai rapid om al planetei a gafat ca un începător în finala probei de 100 de metri! Plecat înainte de start, el a fost trimis în tribună, iar titlul mondial i-a revenit lui Yohan Blake.

Surpriză de proporţii în finala probei masculine de 100 de metri! Socotit mare favorit - deţine recordul mondial (9,69 secunde) -, Usain Bolt a gafat ca un debutant. Jamaicanul „a furat" startul şi a fost descalificat! În absenţa sa, medalia de aur i-a revenit tot unui sportiv din ţara aflată în America Centrală, Yohan Blake (9,92) câştigând disputa cu americanii Walter Dix (10,08) şi Kim Collins (10,09). Campion mondial în 2003, medaliatul cu bronz a furnizat şi el o surpriză, nefiind cotat printre favoriţi - are 35 de ani. Europenii, în schimb, au rămas în afara podiumului, pe locul 4 clasându-se francezul Christophe Lemaitre (10,19).

Venit în Coreea de Sud cu gândul de a-şi apăra titlul mondial la 100 m - „nu mă interesează să ameliorez recordul mondial", spunea la sosirea în Daegu -, Bolt a eşuat lamentabil. Este, fără îndoială, cel mai dureros eşec pentru sprinterul care, de la Jocurile Olimpice din 2008, a dominat competiţiile majore - la Beijing, a câştigat trei medalii de aur, iar la Mondialele de la Berlin, de acum doi ani, tot atâtea.

Blake se antrenează alături de Bolt

Socotit o speranţă a sprintului din Jamaica, alături de Nickel Ashmeade şi Dexter Lee, Yohan Blake a devenit ieri cel mai tânăr campion mondial la „sută" din istorie. Născut la 26 decembrie 1989, în Paroisse de Saint James, el a atras atenţia asupra sa la Mondialele de juniori din 2006. La doar 16 ani, el a cucerit medalia de bronz la 100 m şi pe cea de aur la 4x100 m.

În 2009, la Roma (Golden Gala), Blake a reuşit să devină cel mai tânăr om care a coborât sub 10 secunde în proba-probelor din atletism. Cronometrat în 9,96 secunde, jamaicanul a terminat pe locul 3, după americanul Tyson Gay şi compatriotul său Asafa Powell. La puţin timp după aceea, avea să cunoască un moment delicat. Depistat pozitiv (metilxantină), la un control antidoping efectuat în timpul Campionatelor din Jamaica, el a scăpat fără o pedeapsă majoră - au existat unele discuţii legate de substanţa depistată... A stat totuşi pe margine timp de trei luni, în toamna lui 2009.  

Coleg de antrenament cu Usain Bolt, el a revenit, reuşind să-şi amelioreze rezultatele la „sută". Anul acesta, de pildă, s-a impus la reuniunile atletice de la Kingston (9,80 s), Montreal (9,95) şi Londra (9,95).

3 medalii de aur şi tot atâtea de argint a cucerit Usain Bolt la precedentele două ediţii ale Campionatului Mondial.

„Omul fără picioare", în semifinale!

Aflat în postura primului om cu proteze (picioarele i-au fost amputate pe când avea 11 ani - s-a născut fără peroneu) care participă la o competiţie destinată celor valizi, Oscar Pistorius (25 de ani) s-a clasat pe locul 3 în seria sa, la 400 m, fiind cronometrat în 45,39 secunde! Sud-africanul va fi primul atlet cu handicap ajuns în semifinalele CM!

Telex:

Grasu, locul 8 la Mondiale. Veterana de 40 de ani a ocupat locul 8 în finală la aruncarea discului la CM de atletism de la Daegu (Coreea de Sud), cu o aruncare de 62,08 metri. Titlul mondial a revenit chinezoaicei  Yanfeng Li, cu 66,52 metri.

Sorana s-a impus la Dallas. Perechea Sorana Cîrstea/Alberta Brianti (România/Italia) a învins în finala turneului de 220.000 de dolari cuplul Alize Cornet/Pauline Parmentier, scor 7-5, 6-3. Este al patrulea titlu WTA la dublu din cariera româncei.

Speranţe la Mondialele de canotaj. România participă cu 19 sportivi la CM de la Bled (Slovenia), programat în această săptămână. Competiţia este şi criteriu pentru calificarea la JO de la Londra, echipajele feminine de 8+1 şi două rame având cele mai mari şanse de succes.

Povetkin, regele greilor. Rusul Aleksandr Povetkin (31 de ani) şi-a adjudecat titlul vacant WBA la categoria grea, învingându-l la puncte, în unanimitate, pe uzbekul Ruslan Şagaev, sâmbătă seară la Erfurt. Titlul fusese lăsat vacant de ucraineanul Vitali Kliciko.

Nuntă ca-n poveşti în F1. Şeful Formulei 1, Bernie Ecclestone, a cheltuit 6,6 milioane de lire sterline pentru organizarea nunţii fiicei sale Petra (22 de ani). Doar onorariul trupei Black Eyed Pies a fost estimat la 1,5 milioane de lire sterine.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite