Antrenamente de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidia Şimon îşi va petrece Sărbătorile de iarnă cu cadouri, colinde, dar şi antrenamente. Începutul fiecărui an o prinde pe Lidia Şimon în plină pregătire, nu doar pentru Sărbători, ci şi profesional, deoarece cel mai drag maraton al ei, cel de la Osaka, are startul în ianuarie.

Pentru Lidia Şimon, anul 2008 a fost, din punct de vedere al performanţelor, unul mediu, după cum susţine chiar ea: ”Rezultatele mele n-au fost nici de vârf, dar nici cele mai slabe”.

Cea mai grea competiţie la care a luat startul, a fost, fără îndoială Olimpiada de la Beijing, unde a venit cu al optulea timp.

”Este rezultatul de care sunt mândră şi care mă deza-măgeşte în aceeaşi măsură. Şi spun asta pentru că niciun maraton nu se compară cu cel de la o Olimpiadă, ca şi dificultate, iar apoi, cred eu că puteam să scot o clasare mai bună”, spune cea care la Jocurile Olimpice din 2000 la Sydney a cucerit medalia de argint, iar pentru 2009 îşi doreşte o medalie la Campionatele Mondiale.

Crăciun cu aniversări şi colinde peste Ocean

Nu mai ţine minte de când n-a mai avut nişte Sărbători de iarnă liniştite, în sânul întregii familii... „Ba da. În urmă cu şase ani, când pe lume venea băieţelul nostru, Christian, chiar în Ajunul Crăciunului”.

A fost „medalia” familiei Şimon care i-a împlinit şi pe plan personal. „Dacă până acum îl mai luam cu noi sau mai vine tatăl soţului meu să mai stea cu el, cum este în acest moment, de acum nu se mai poate deoarece va merge la grădiniţă”, spune Lidia mândră de odrasla sa.

Sărbătorile de anul acesta nu va sta altfel pentru maratonista noastră. Va fi totuşi mai bine, crede sportiva - faţă de anul trecut când era la celălalt capăt la lumii, în Japonia - deoarece Crăciunul şi Revelionul o va prinde acasă. I

ar de şase ani, pentru ea „acasă” înseamnă în Statele Unite al Americii, mai concret în vila din Boulder (Statul Colorado, SUA), o localitate situată la aproape 2.000 metri altitudine, în care stă împreună cu soţul Liviu şi băieţelul lor.

E locul perfect pentru antrenamentele pentru cea mai grea disciplină din atletism, foarte benefic fiind aerul tare care se găseşte la o asemenea înălţime. 

”De Crăciun vom merge să colindăm pe la prieteni. Îmi place foarte mult atmosfera de Crăciun, cadourile şi îmi aduce aminte de România, de acasă. Asta doar după ce voi fi făcut de dimineaţă antrenamentul, ca de fiecare dată”, spune oarecum amuzată şi deja obişnuită cu acest program Lidia.

”Revelionul... probabil la trecerea dintre ani voi ciocni un pahar de şampanie, iar la ora 12.05 voi fi în pat gata de somn. E mai bine ca anul trecut când eram în Japonia şi am dormit toată noaptea”, adaugă prima sportivă română care a cucerit titlul de campion mondial la maratonul de la Edmonton, în 2001.

Osaka, oraşul unde are o statuie...virtuală

Şi face toate aceste sacrificii pentru a fi prezentă la startul celui mai drag maraton al ei: cel de la Osaka. Oraşul japonez, care strânge la fiecare început de an cele mai bune maratoniste ale lumii, o venerează pe atleta română, deoarece Lidia Şimon, o fidelă a acestei competiţii, a câştigat de trei ori trofeul de aici.

„Este prima iubire şi nu am cum să o uit“, se destăinuie alergătoarea noastră, singura de altfel care s-a impus de trei ori consecutiv, în 1998, în 1999 şi în 2000.

„Singurul an în care am lipsit a fost în 2003, fiind imediat dupa naştere“, a mai precizat Lidia, care se simte în oraşul Ţării Soarelui-Răsare ca la ea acasă.

Şi locuitorii o recunosc şi o iubesc, mai ceva ca în ţara sa natală, iar asta îi trezeşte o oarecare amărăciune maratonistei, întrebându-se retoric, cum este posibil aşa ceva?! Anul trecut a ocupat, la Osaka, un binemeritat loc 6.

Pe 25 ianuarie, când va avea loc ediţia din 2009, Lidia speră la un loc pe podium. Ştie că nu va fi uşor şi de aceea se pregăteşte asiduu. Din această cauză nici nu prea o găseşti pe acasă.

„Aţi avut noroc. Chiar acum eram pe picior de plecare pentru a-mi face antrenamentul de dimineaţă, apoi urmează alte pregătiri... şi tot aşa. Trebuie să întâmpin noul an pregătită”, explică românca.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite