Crina "Coco" Popescu "atacă" munţii cei mai înalţi din Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crina "Coco" Popescu
Crina "Coco" Popescu

Tânăra alpinistă din Râşnov atacă vârful Vinson (4.897 m) şi vulcanul Sidley (4.181 m), cele mai înalte de pe "Continentul alb". 

Desemnată cea mai valoroasă alpinistă din România, în 2010, Crina "Coco" Popescu va pleca vineri dimineaţă, în Antarctica, urmând a face parte din expediţia 7Summits. În vârstă de 16 ani, sportiva din Râşnov îşi propune să urce pe vârful Vinson (4.897 m) şi pe vulcanul Sidley (4.181 m), aflate la o distanţă de circa o mie de kilometri unul de celălalt. Ea va petrece Crăciunul la Punta Arenas, în America de Sud, iar Revelionul la Patriot Hills, tabăra de bază din Antarctica. "Nu îmi este teamă. Voi fi atentă şi ştiu ce am de făcut acolo. Nu-mi este greu să plec de Sărbători. Pentru mine, important este să merg acolo. Cel mai greu va fi să trec peste diferenţele de temperatură", a declarat alpinista - în Antarctica, vara maxima este de -5 grade Celsius, în timp ce iarna termometrul coboară spre -90 de grade!

Crina are şansa de a deveni prima alpinistă din ţara noastră care urcă pe Vinson şi, totodată, cea mai tânără din lume. Acest vârf va fi cel de-al şaselea pe care îl va atinge în programul Seven Summits (ascensiuni pe cei mai înalţi munţi de pe fiecare continent). Ea a urcat pe după Elbrus (Europa), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud), McKinley (America de Nord) şi Carstensz Pyramid (Oceania), rămânându-i Vinson şi Everestul, unde va pleca la primăvară.

De asemenea, dacă va înfige tricolorul pe Mount Sidley va fi prima femeie din lume care termină Seven Volcanoes (atingerea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent). Printre colegii de expediţie face parte şi italianul Mario Trimeri, care ar putea deveni cel dintâi bărbat ce încheie acest circuit - el făcut deja Seven Summits. Este de remarcat că până acum doar douăsprezece alpiniste din lume au făcut Seven Summits, iar dintre români a reuşit doar Ticu Lăcătuşu.

Crina "Coco" Popescu va pleca vineri dimineaţă, spre America de Sud. Ea va călători pe ruta Paris - Atlanta - Santiago de Chile - Punta Arenas. În oraşul din Chile, în 26 decembrie ea se va întâlni cu organizatorii expediţiei 7Summits. În următoarele zile vor avea loc briefing-ul şi verificarea echipamentului. În 29 decembrie, se va pleca cu avionul spre Patriot Hills, tabăra de bază din Antarctica. Aceasta este singura bază privată de acolo, fiind administrată de Antarctic Logistics & Expeditions LLC, unica organizaţie ce oferă sprijin logistic şi organizează expediţii pe teritoriul "Continentului alb". Crina şi colegii ei nu vor avea timp să se bucure de Revelion, ei urmând a pleca a doua zi, de Anul Nou, în tabăra de pe Muntele Vinson. Tot atunci va începe şi ascensiunea.

Se estimează că grupul va reveni la Patriot Hills în 11 ianuarie. Două zile mai târziu se va pleca pe vulcanul Sidley. Între 14 şi 23 ianuarie, vor avea loc marşul de apropiere, iar apoi ascensiunea pe vârf. Pentru ca în 24 să se producă reîntoarcerea în tabăra de bază. Expediţia se va încheia spre sfârşitul lunii ianuarie, Crina urmând să revină acasă în 22 februarie. Braşoveanca şi-a propus ca la revenirea în America de Sud să urce pe Ojos del Salado (Atacama), această ascensiune urmând a-i folosi drept aclimatizare pentru dificila tentativă de a urca pe Everest, la primăvară.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite