Zburătorul Pastrana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedetă incontestabilă în FMX, americanul de 26 de ani a cunoscut celebritatea prin acrobaţiile pe care le-a făcut cu motocicleta. Acum el încearcă noi senzaţii pe patru roţi. Travis Pastrana a inventat zece acrobaţii cu motocicleta, iar recent a stabilit şi un nou record mondial sărind aproape 82 de metri cu o maşină de raliuri! 

La sfârşitul anului trecut, mai precis chiar în seara de 31 decembrie, câteva mii de oameni s-au îmbulzit la intrarea în portul Long Beach din California. Toţi veniseră să-l vadă pe Travis Pastrana cum doboară un nou record. Iar americanul nu le-a trădat aşteptările, reuşind un salt în lungime de 81 de metri şi 99 de centimetri cu o maşină de raliuri! Ceea ce reprezintă un nou record mondial.

„Am fost nervos în ziua dinaintea încercării mele, însă în momentul în care m-am instalat la volanul maşinii orice emoţie a dispărut", a declarat pilotul care, după ce a salutat publicul, de pe un ponton, s-a aruncat în ocean.

Salt din avion fără paraşută

Ultima reuşită a lui Pastrana nu a mai mirat pe nimeni, sportivul născut pe 18 octombrie 1983, la Annapolis (Maryland), fiind cunoscut în toată lumea pentru acrobaţiile pe care le-a făcut cu motocicleta. Şi nu numai cu ea.

Travis Pastrana este unul dintre cei mai îndrăgiţi piloţi americani.

image

La sfârşitul lui septembrie 2007, în Porto Rico, de pildă, Pastrana a efectuat un salt din avion fără... paraşută. El a ajuns cu bine la sol pentru simplul motiv că săritura, una pe care o mai vedem prin filme, s-a efectuat în tandem - a plutit graţie curenţilor de aer cald până la amicul său, care avea paraşută.

Americanul a mai stabilit un alt record mondial „rulând" pe apă cu o motocicletă Suzuki RM, cu o viteză de 100 km/h, lângă o plajă din Costa Rica... Iar aceasta n-a fost totul. Ajuns pe o rampă pulitoare, el a executat şi un backflip.

Travis Pastrana şi-a câştigat celebritatea în FMX, o competiţie de „freestyle motocross" - nu este vorba despre motocros-ul clasic, ci despre o variantă a sa în care sportivii fac tot felul de „tumbe" în timp ce execută salturile cu motorul. Dovedind o precocitate remarcabilă, a devenit pentru prima oară campion mondial la 14 ani. Apoi, la Summer XGames, în 4 august 2006, a fost cel dintâi din lume care a executat un dublu backflip. În acelaşi an, a cucerit medalia de aur la FMX, Best trick şi rally.

A reuşit în premieră dublu backflip

Animat de dorinţa de a fi cel mai bun, Pastrana nu s-a rezumat doar la a ocupa primul loc în concursuri, el fiind şi inventatorul unor salturi cu motocicleta. Pe lângă acel dublu backflip, americanul a reuşit şi alte nouă procedee în premieră mondială: Cliffhanger, Lazy boy, Flintstone, Rodeo, Backflip La-z boy, Superflip, Super Indian flip, Barspin backflip şi Backflip Tsunami.

În concursuri, yankeul a zburat cu motocicleta culcat pe şa.

image

În ultimul timp, yankeul a fost tot mai atras de competiţiile automobilistice. Participant la "Cursa campionilor", el a fost prezent în campionatul de raliuri din SUA, cu echipa Subaru. De asemenea, a traversat lumea cu Nitro Circus Crew, încercând noi senzaţii, dornic să doboare alte bariere ce par de netrecut.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite