Zbor spre Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilotul Didier Delsalle a coborât cu elicopterul pe Everest, doborând recordul mondial de aterizare şi decolare la altitudine
Pilotul Didier Delsalle a coborât cu elicopterul pe Everest, doborând recordul mondial de aterizare şi decolare la altitudine

Cucerirea vârfurilor din Himalaya a fost una dintre obsesiile secolului trecut. Pentru a ajunge acolo, britanicul Maurice Wilson şi-a folosit credinţa şi imaginaţia. Planul său a reuşit abia în 2005. Până să fie atins de Sir Edmund Hillary, în 1953, vârful Everest (8.848 m) a fost asaltat de tot felul de temerari. Unul dintre ei a încercat să-l urce cu avionul, iar apoi pe jos, de unul singur!

Unul dintre cei mai năstruşnici exploratori care şi-au propus să urce pe Everest a fost britanicul Maurice Wilson. Om cu frica lui Dumnezeu, acesta era convins că rugăciunile îl vor ajuta să-şi ducă planul la îndeplinire.

Se spune că era şi un adept al tehnicilor yoga. Şi că ţinând post o vreme îndelungată va realiza o contopire a sufletului de corp. Dincolo de toate acestea, în 1934, pornind din India, s-a avântat pe munte şi nu s-a mai întors de acolo... Trei decenii mai târziu, o expediţie chineză avea să-i găsească trupul îngheţat la peste 6.000 de metri altitudine.

Aterizare şi decolare la 8.848 de metri

No title

Messner a fost primul care a urcat toate vârfurile de 8.000 de metri

Chiar dacă a fost socotit nebun la acea vreme, Wilson a avut câteva idei interesante. În primul rând, el s-a gândit să scurteze drumul, care era istovitor şi necesita resurse importante, folosind un avion. Aşa se face că a pornit spre Himalaya cu un aparat de zbor. Britanicul intenţiona să urce cu el cât mai aproape de vârf. Nu a reuşit însă, avionul fiindu-i confiscat de autorităţi.

Aşa că a continuat pe jos. Ideea lui Wilson s-a materializat în 14 mai 2005, când un elicopter produs de societatea Eurocopter, comandat de pilotul de teste Didier Delsalle, a coborât pe Everest. Astfel s-a doborât şi recordul mondial de aterizare şi decolare la altitudine, record ce nu poate fi doborât.

Reinhold Messner a reuşit abia în 1980

No title

Douglas-Hamilton a efectuat primul zbor peste Everest, în 1933

Pentru a fi omologat, elicopterul a rămas la sol mai bine de două minute. Ceea ce nu e o tentativă prea simplă, ţinând cont de puterea cu care bate vântul acolo şi de faptul că temperatura exterioară era de -36 de grade Celsius! De remarcat că elicopterul era unul de serie şi că acum el este folosit în expediţiile de salvare pe Everest. 

Cum spuneam, Maurice Wilson a continuat ascensiunea spre cel mai înalt vârf al Terrei singur, fără şerpaşi, cu un echipament sumar, având doar hainele de pe el şi puţină mâncare. Şi a eşuat. Nici nu avea cum să reziste dacă ţinem cont de epoca în care s-a aventurat astfel într-o zonă extrem de ostilă.

În 1936, Bill Tilman, un alt aventurier-alpinist, avea să reuşească să urce pe Nanda Devi fără nicio pregătire şi fără oxigen. Doar că acel munte din Himalaya este ceva mai „mic": 8.000 m (alpiniştii ştiu cât de dificil este să ajungi şi la acea altitudine).

No title

Le poalele muntelui se organizează maratonul Hillary-Tensing

Abia la 20 august 1980 alpinistul italian Reinhold Messner avea să reuşească prima ascensiune solitară pe Everest fără mască de oxigen. Şi să împlinească astfel visul lui Wilson. La 16 mai 2007, canadianul Manuel A. Pizzaro avea să fie primul om care a supravieţuit mai bine de 24 de ore pe Everest fără echipament, hrană şi asistenţă respiratorie.

Everestul, în cifre

No title

Lângă Everest se aventurează acum şi parapantiştii

- cel mai înalt munte al Terrei are 8.848 m.
- a fost descoperit de europeni în 1847.
- circa 14.000 de alpinişti au încercat să-l urce, din 1922, însă puţin peste 4.000 au reuşit, Peste 200 au plătit cu viaţa în tentativa lor.
- în 29 mai 1953, neozeelandezul Edmund Hillary şi şerpaşul Tensing Norgay au fost primii oameni care au ajuns în vârf.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite